Blåeld
Eldar man i spisen kan man inte gå och lägga sig hur som helst. T.ex. ikväll lade jag in mitt sista vedträ vid tiotiden i hopp om att jag kunde stänga spjället en halvtimme senare. Pytt, där låg det och kolade som en sur gubbe när jag lurade i luckan en stund senare. Jag rörde om med hälljärnet och fick fart på elden men nu dröjde det till efter klockan elva innan jag kunde gå och lägga mig. Alternativet hade varit att ta ut det halvbrunna vedträet (en brand, skulle salig mor kallat det) och kasta det i snödrivan utanför farstutrappan. Tyvärr blir det rysligt många kolnade vedträn på gräsmattan till våren om jag sysslar med sådant. Någon kunde få för sig att alla krigarna från Saltgruvan varit här hela vintern och haft lägereld vid min trappa.
Nåja, för det mesta så brinner elden snällt ut som förväntat och jag kan njuta av den sista röda glöden som ger extra mycket värme. Det gäller bara att vänta tills blåelden försvunnit, då stänger jag spjället och stänger inne den sista starka värmen. Blåelden är farlig, sägs det. Troligen alstrar den farliga gaser som kan vara livshotande, om det vill sig. Jag aktar mig för blåelden.
PS! Blåeld är också en blomma i familj med förgätmigej.
På tal om det, förgät mig ej utan fortsätt att läsa mina enkla skriverier så blir jag glad.

12 kommentarer
Annepauline
Det där kommer jag ihåg hemifrån, ofta var det ett vedträ av sur gran som låg kvar och pyrde hur länge som helst. Har ett svagt minne av att det brann upp fortare om man lade in ett torrt björkvedträ som ”hjälpte” till. Skön värme blir det men är inte kåken tät kan det vara kallt på morronkvisten, då gäller det att snabbt få fyr på elden igen.
Don Juan (the PJ)
Jo, man kan snabbare elda bort tvärviggen med bättre ved. Någon gång har jag kastat ut den i snödrivan men det är sällsynt. Det mesta av veden i lidret är dock fin och torr brörkved.
Ibland kan det vara kallt på morgonen, med det är övergående. Bäst sover jag när det är lite kyligt.
Annepauline
Pst! Bättre blåeld än soteld…
Don Juan (the PJ)
Eller som jag brukar säga: hellre utbränd än innebränd…
norrbyin
Läser många ggr per dag t.o.m. kommer mej inte för att alltid ge goda råd ? . fortsätt du i samma goda stil finnes så många andra som så smått försvinna allas bloggar verkar smått invänta andra goda tider .. .. .
Don Juan (the PJ)
Goda råd behöver inte vara dyra, så låt komma.
Knallar väl på en stund till….
lagottocattleya
Så lärde man sig något nytt idag också. Intressant hur många ungdomar man har som menar att de alltid kommer att vara som de är nu…och att lära sig är något man gör i skolan…mest…Att blåeld är av förgätmigejsläktet visste jag inte.
Don Juan (the PJ)
Den dag man slutar att lära sig nya saker är det adjöss! Finns intresse kan man lära sig nästan vad som helst men utan intresse kan även den mest enkla sak vara omöjlig. I min spanskakurs går det två herrar som närmar sig åttio. Det är strongt. Till på köpet kan de redan en del spanska.
lagottocattleya
–Helt gott. Så önskar man själv fortsätta till 80 minst. Min gamle mentor på skolan fortsatte läsa italienska och tog 60 poäng – som det hette då – när han var nästan 70. Håller helt med dig. Slutar du vara nyfiken så slutar du leva.
stenuppsala
Nyfiken har jag varit hela veckan .- ”kyttar” är ett ord jag inte använder – kanske ska börja, bara jag visste hur.
Don Juan (the PJ)
Ordet används när elden inte riktigt vill ta sig utan lågan flämtar och det är allmänt dålig ork i glöden. Kanske en lokal, dialektal användning av ordet? Jag har för mig att ordet också används när man står nyfiken och lurar bakom t.ex. ett träd. Den varianten borde du kunna använda: ”Varför står du där och kyttar bakom gardinen” – Uttalas ” tjyttar”.
Ordet finns dock i Ordlistan så helt dialektalt är det inte. Vill du läsa mera om ordet hittade jag följande länk: http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/135/113.html
stenuppsala
Tack – då lärde jag mig något nytt.