Allehanda

Tango!

Jag hade vissa farhågor när jag rullade iväg. När jag kom fram fanns det bara en bil på parkeringen men jag var ganska tidigt ute så fler måtte komma, tänkte jag. Jag tittade runt på några släktgravar och stegade sedan in i kyrkorummet när klockan närmade sig sju. Där var det glest mellan besökarna, något som jag inte varit med om de senaste gångerna jag bevistat musikaliska tillställningar.

Kvällens stora behållning var musikaliskt välljud  i Vörå kyrka. Det var en ny gruppering musikanter från Malmö som spelar argentinsk tango i olika former; allt från Piazzolla till Tango Nuevo. Tango är inte bara simpel dansmusik som dansas i skumma lokaler av vilsna, sökande människor utan tango är konst, både som musik och dans, när den utövas med glöd och inlevelse. Tango finns det olika sorter av men den argentinska tangon står i en klass för sig, något som kvällens musikanter visade med klar tydlighet.

Det självklara instrumentet bandoneon, ett slags dragspel, trakterades av Juanjo Passo, en äkta argentinare. Hedda Heiskanen, med rötter i Vörå och släkten Kamis, spelade violin och Jenny Lundström, likaså med anor i samma bygd, spelade piano. Synd bara att fler inte mötte upp för att höra bygdens döttrar i en musikform som inte är så vanlig i denna nejd.  Kanske har det varit för lite eller dålig reklam? Jag vill hoppas det, för inte kan jag tro att vöråborna bara gillar dansbandsmusik och heavy.

Peter Olsson på elgitarr och Viktor Auregård på kontrabas spelade också mycket bra i den musik som strömmade till oss i den gamla träkyrkan. Alla instrumenten kom till sin rätt och fick göra sina solonummer. Utan att känna till musikernas bakgrund kan jag inte mig tänka annat än att de har skolning inom musiken och/eller stor musikalisk erfarenhet för så bra kan annars inte en grupp spela på sitt fjärde offentliga framträdande. Så ny är gruppen.

Tango är längtans musik, kraftens musik, närhet, disciplin, stil, perfektion, samtidigt som det är känslans musik. Har jag tidigare nämnt att jag är en stor beundrare av den argentinska tangon?

När jag lämnade kyrkan kom gruppens ledare Juanjo fram till mig och undrade om jag kunde skicka några bilder per e-post. Han hade nämligen sett att jag fotograferade och naturligtvis är det ingen omöjlighet att skicka några foton. Ett kort men hjärtligt samtal utspann sig och jag hann nämna att jag både besökt Buenos Aires och bott 18 år i Malmö. Tänk så lite som behövs för att få knorr på denna kväll med musikalisk upplevelse som jag sent skall glömma.

vörå kyrka
Vörå kyrka med klockstapel.
vörå kyrka2
Quinteto Bandango spelar tango i det allra heligaste. Är inte musiken något av det mest gudomliga?
vörå kyrka3
Maestro Juanjo Passo

8 kommentarer

 • Erik Forsling

  Tango, varken finsk eller argentinsk, är inte direkt vad jag spontant går igång på. Men varför inte? Och utifrån din redogörelse hade även jag gärna suttit där i kyrkolokalens akustik för att ta del. Känner till det där med en gles publikskara. Har varit på några tillställningar här i Tierps kommun vilka verkligen förtjänade en större publik.

  Att tango är en, inte minst sensuell, konst; det har jag dock begripit för länge sedan.

  Två filmer, i svensk översättning, som inkluderar glosan ”Tango” har jag som biografmaskinist projicerat på vita duken på St. Olofsgatan, vid gamla universitetsbyggnaden i Uppsala. Den senare var ”The Tango Lesson” av Sally Potter. (http://sv.wikipedia.org/wiki/The_Tango_Lesson). Svartvit om jag inte minns helt fel? Eller? Vad gäller den förra har jag glömt såväl titel som innehåll. Kanske var den rentav argentinsk. Kanske var det rentav Carlos Sauras film om Mario Suarez från 1998. http://www.imdb.com/title/tt0120274/.

  Ruskigt hur fort tiden rusar förbi i sådana här fall! Men det finns många filmer, radioprogram, etc. om tangofenomenet. Något jag grunnat över ända sedan ungdomen är varför just Finland och Argentina är kända som sådana stora tangoländer!? Två mycket olika länder på varsin kontinent, och tangon i respektive fall skiljer sig rejält åt – enligt mig. Någongång tror jag mig ha hört ett radioprogram på SR P1 ”Vetenskapsradion” där begreppen reddes ut. Men än en gång, minnet är ett förrädiskt gungfly. Lev väl, och ta kanske rentav några danssteg innan du återinträder i Saltgruvans prosaiska verklighet!

  • PJ

   Då borde du bänka dig och lyssna, eller ännu hellre, delta som dansare i tango för att uppleva detta fenomen. Jag är dock själv ingen tangodansare men jag skulle gärna vilja lära mig. På tuben finns en mängd argentinsk tango, det går också.

   Intressant med de filmtips du ger. På Discshop hittade jag bl.a. denna film: http://www.discshop.se/filmer/on_demand/tango_libre_video_on_demand/P113525 som går att hyra.

   Ja, det har jag också funderat på: varför tangon som dans är populär i Finland. Eller åtminstone varit för ungdomar dansar inte riktig tango numera om de inte deltar i aktiviteter som är enkom tango. Det kan bero på att svårmodet och längtan som finns inbyggd i tangon. Den finska och argentinska tangon skiljer sig ändå rätt mycket åt.

   • Erik Forsling

    Bara sådär apropå skickar jag ännu ett karantäninlägg, igen, medans jag – innan sängdags – i hörlurarna lyssnar färdigt på en kort, men rasande bra, bluesinspelning från Bangen jazz- och bluesfestival i fjol i Sandviken – med Renegade Creation.

    Du skriver i ditt inlägg att du inte egentligen vet något om gruppmedlemmarnas bakgrund.och skolning. Inte mycket jag har att bidraga med, men kanske kan denna länk antyda något: http://kulturforum.fi/link/Q8xX2tbhBELm/

    Vad gäller mitt filmvisande glömde jag helt visst att flagga för biografen i fråga; den anrika Fyrisbiografen: http://fyrisbiografen.com/litebilder.php

    Slutligen det där med tangon i sig själv; kanske kan följande wikipedialänk reda ut lite av begreppsförvirringen vad gäller tango i olika världsdelar: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tango

    Finsk tango tronar längst ned på sidan, men kan ståta med en alldeles egen länkhänvisning: Finsk tango – http://sv.wikipedia.org/wiki/Finsk_tango

    Det om det. Nu väntar snarksängen. Är du förresten på väg till Sverige? Eller misstog jag mig på en senare text! Om så nu är fallet, se då till att skaffa dig kronärtskockor – såväl färska som på konserv. I det senare fallet handlar det om bottnar och hjärtan. Men de färska äger. Köp en, två eller flera – beroende på hur många du umgås med – tvinga vännerna att koka dem och njut sedan tillsammans av bladen, ett och ett – med salt och smör. Greppa bladet i spetsen, och sug med hjälp av tänderna ut det ganska lilla fruktköttet. Det tar tid, men är också en fråga om umgänge.

    Därefter kanske den där mittblaffan på pizzan är något du kan leva utan där i Österbotten. Eller …, varför inte vara fräck nog att medbringa en öppnad konservburk till haket, och säg till pizzabagaren att, en slik grunka ska det ligga i mitten!

    Man kan även koka soppa på dem. Och du, det finns hur många recept som helst på alla tre varianterna. Varför inte gratinerad kronärtskocksbotten med ädelost?

    http://recept.citygross.se/action/subProductGroupCG;jsessionid=3C29DCB744331A757464766ECF795595?productGroupId3=392

    Kunde Mårten Bodin och hans polare få pizzabagaren i Skärplinge att acceptera att knåpa ihop den monstruösa skapelse som därefter kommit att gå under beteckningen ”Terminator”, då ska väl du kunna få din dito att slänga en skockabotten på din pizza. Kanske blir det t.o.m. en tradition. Kanske blir du den som inför kronärtskockan på bred pizzabasis i republiken

    Jag kan inte längre se de där skapelserna i en matvarubutik, utan att komma att tänka på dig! För några veckor sedan såg jag så otroligt fina färska exemplar på ICA Kvantum i Gamla Hembygden, att om jag bara haft tiden, omslagspapper och en lämplig kartong tillhands, så skulle jag ha snokat reda på postadressen din och skickat en leverans! Frimärken har jag gott om. Och transporten skulle de klarat utan någon märkbar kvalitetsförlust, förutsatt att de hämtades ut i tid!. De var superfina.

    Ha det nu bra, vad än du gör på din fortsatta semester!

    • PJN

     Första länken kände jag till sedan tidigare, det var den som upplyste mig om evenemanget, annars hade jag nog missat det hela. Överlag var det dåligt med lokal reklam, därav den dåliga publiktillströmningen.

     Ah, så det var här som herr Forsling residerade. Intressant. Den ser ut att gå i lite retrostil. Eller kan man säga så när man fortsätter det man en gång börjat? En av Sveriges äldsta biografer, inte dåligt!

     Man vet aldrig vart jag är på väg, geografiskt, mentalt, musikaliskt. Allt är möjligt. 😉

     Det har jag inte tänkt på tidigare: att ha med en burk kronärtskockor och be pizzerian placera en kocka mitt i min beställda Quattro Stagione. Kanske ett sätt att förändra pizzakulturen i republiken?

 • wesber

  Finländsk musik tycker jag om, kan rekommendera Nykarleby manskör som nu är på Youtube. ”Saknadens rum” med solisten Helene Nyberg och manskören är helt underbar, den är inspelad i Hirvlax skola 2013, jag lyssnar på den ganska ofta i bilen. Låten ” Hemma igen ” med kören kan jag också rekommendera men ” Saknadens rum ” den är så vacker så.

  • PJ

   Visst finns det mycket fin musik här också. Månstrålar klara med Nykarleby Manskör är också fin.

   Nästa vecka kommer den norska kören Via Vitae till Jakobstad. Naturligtvis måste jag bara åka och lyssna på dem. Lyssna bara på denna inspelning från Pedersöre kyrka för två år sedan:
   http://www.youtube.com/watch?v=4xVdcjnoZMI

    • PJ

     Tisdag, onsdag, torsdag och lördag sjunger de så något tillfälle måste väl passa. Bäst är nog på lördagskvällen kl. 23 i Pedersöre kyrka. Tror jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »