Allehanda

Tyskar

Vi gick där och strövade längs bygatan i Näsåker, jag, sister Jane och svåger. Vi pratade dialekt med varandra, en svensk dialekt men något annorlunda än den som pratas i Sollefteå kommun och definitivt annat än både rikssvenskan och högsvenskan (finlandssvenskan). Vi kommenterade sinsemellan utbudet i stånden längs gatan.

Vi kommer fram till Gretas stånd där hon och hennes man bl.a. säljer rån, det tunna bakverket ni vet. Jag pratar lite med henne på det lite finare språket som sig bör och blir också bjuden på hennes rullrån. Av någon anledning berättar jag att vi kom från republiken vilket får Greta att utbrista: ”Och jag som trodde ni var tyskar!”

Att vår dialekt kan vara svårplacerad utanför Pampas har jag stött på tidigare så jag blev inte direkt förvånad. Ibland blir det Norge denna gång Tyskland. Roligast var det den gången jag blev tysken Helmuth, fast det var nog mest mitt eget fel. Kan läsas om här.

gretas rullrån
Rånad blev jag inte men lånad som tysk. Greta sitter lite där bakom. Och råna var riktigt goda även om jag inte är mycket för kakor och kex i vanliga fall.
nipan näsåker
Bakom hotellet i Näsåker gick en vacker stig ned längs nipan. Naturbetat område för att hålla landskapet öppet. Kraftverket i bakgrunden.
naturcampingen näsåker
Nere vid älven syntes Naturcampingen där bl.a. Ungkult höll till.
hotellet näsåker
Hotellet sedd från berget där festplatsen är belägen. Nipan sluttar ganska brant ned mot älven.

9 kommentarer

 • wesber

  När jag o syrran åkte buss en gång här i Sverige så var det en gubbe i sätet framför som frågade: Är ni ryskor? Så mycket ryska har vi väl ändå inte i våran dialekt även om pappa ibland sa att han blev ” branitsa” när han blev arg över något. Fick för mig att det var arg på ryska men jag vet inte.

  • PJ

   Kanske mera vanligt förekommande förr i världen men jag har inte hört ordet tidigare. Huvudsaken är att man inte använder det för ofta för det är inte hälsosamt. 😉

 • Erik Forsling

  Tysken Helmut, clownen från DDR – taxichauffören i New York. Kulturkrocken med den svarte passageraren. Minns du det, eller såg du aldrig filmen? Jag skrev för länge sedan på din sida något om en favoritfilm; ”Night on Earth” av Jim Jarmusch, med bl.a. Winona Ryder i en av rollerna. En ”situationsfilm” med flera inslag. Nattliga taxiresor runt om i världen; amerikanska västkusten, östkusten, Paris, Rom och Helsingfors.

  Du lade ut en länk till den – och jag såg den omgående. Mer än en gång. Efter en tid fungerade länken inte längre, men nu aktualiserades minnet igen. Tysken Helmut.

  Hittade först bara en trailer: https://www.youtube.com/watch?v=P7wa9kSI5Ew , men sedan såklart också scenerna från New York, c:a 23 minuter. Vet ju inte om du redan skådat, annars rekommenderar jag att du njuter snarast.

  • PJ

   Jo, jag har sett den innan, var, när och hur minns jag inte men en härlig sekvens är det. F.ö. fanns det flera avsnitt att titta, även den i H:fors som har sitt tragikomiska avslut. Bäst är nog den i NY.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »