Allehanda

Hur pratar du med dig själv?

… var en av frågorna på föreläsningarna som gick av stapeln igår på Juthbacka herrgård i Nykarleby, den lyckliga staden. Den frågan fick vi tänka på en stund. En annan uppgift var att i tankarna göra en podcast, ett radioprogram om våra liv, som skulle passa oss som sommarpratare i radion. En tredje uppgift som vi i lugn och ro fick begrunda var: fem målsättningar för år 2015. Fem eller hur många vi kunde komma på, stora som små.  Ingen redovisningsskyldighet men nog så tankeväckande för plötsligt så kom jag på att jag egentligen inte har några stora målsättningar här i livet. Borde jag ha det? Överleva, ja, och leva i nuet men framtiden?

Lars Losvik och Jonna Jinton stod för föreläsningarna i ämnet: Fokusera – nå dina drömmars mål! – Lars med exempel och teori, Jonna med sin berättelse om det stora språnget ut i det blå, höll jag på att skriva, men som egentligen handlade om det stora språnget från storstan till en liten by (Grundtjärn) i Västernorrland med vedeldad kamin, sträng vinterkyla, naturen nära inpå och underbara himlafenomen. En idyll men också en verklighet med vedklyvning, ekonomi och mycket dålig täckning av mobiltelefonin.

Hur du pratar med dig själv handlar om vilken inställning du har till livet. Väljer du att se det mest i svart eller finns det ljusglimtar att haka på. Vill du se möjligheterna eller enbart svårigheterna. Det är en dialog du för med ditt inre när livet gör sina svängningar.

När jag gjorde min podcast hade jag först svårt att hitta höjdpunkter men något intressant hade jag ändå kunnat förmedla: min tid på Euroway, Urkult, mitt intresse för att lära spanska, alla bra böcker jag läst, alla märkliga människoöden jag korsat. Själv är jag ganska alldaglig.

Målsättning för 2015? Följande skrev jag upp: Segla över Kvarken (med segelbåt), ännu ett lyckat Urkult, Roadtrip i Norrland, lära spanska i Spanien, bygg en brygga. Jag hoppas att jag lyckas med mera än hälften.

Lars Loviks föredrag var inspirerande även om mycket var självklart för mig. Jag har ju lyckats tillägna mig en viss livskunskap. Det är ändå alltid bra att få en spark i röven att göra något. Inte bara sitta där med sin chipspåse eller öl i soffhörnan och glo när veckans slit och släp är över. På tv eller bara rätt ut. Det sista gäller för mig eftersom min TV-antenn är i oskick.

Jonna var den härliga person som jag tidigare fått en skymt av. Hon kände igen mig och en kram fick jag allt. Hon är äkta, naturlig och energigivande. Ett unikum.

Juthbacka Nykarleby
Juthbacka i mars 2015
jonna jinton
Jonna berättar om sitt Grundtjärn
juthbacka 2015-03-21
Från vänster Mikaela Smedinga (arrangör), Jonna Jinton och Lars Losvik

3 kommentarer

 • Ellen

  Jag har alltid varit dålig på målsättningar…. När andra, redan i tidig ålder, berättade vilket yrke dom skulle satsa på och vad dom hade för mål i livet, kände jag mig dum. Tror att jag sa att jag skulle bli sjuksköterska bara för att ha något att säga. Inte blev det mitt yrke men trots min brist på ambitioner så har det väl gått rätt bra i livet. Men jag blir arg på mig själv ibland för att jag har svårt att ta mig för med saker. Men nu har jag bestämt mig, den här sommaren ska jag hitta en plats där jag kan ha min båt. Jag ska köpa ett tält och allt man behöver för uteliv och fara ut och ”båtluffa” på lediga stunder. Sen ska jag vandra några dagar i vår vackra fjällvärld. Helt utan krav på att gå miltals, stanna där jag har lust och bara njuta. Kanske fiska lite. Det ska bli en bra sommar, så de så!

  • PJ

   Det var inga dåliga målsättningar: att båtluffa och fjällvandra. Bra aktiviteter. Speciellt tilltalar det mig att du inte har en massa måsten ifråga om sträckor och tid. Ut men ta dagen som den kommer, slå läger där det passar, njuta av naturen när den visar sin bästa sida.

   Det påminner mig om en gammal dröm jag har: att ta en cykelsemester och att alltid cykla med vinden i ryggen. Vart hamnar jag och vad får jag uppleva när vinden bestämmer vart jag far. Kommer jag till en strand och inte kan fortsätta med vinden i ryggen så slår jag läger några dagar och badar, fiskar eller gör annat som passar på en strand. Tids nog vänder vinden. – Och javisst, det blir en bra sommar om man bara bestämmer sig! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »