Allehanda

Från is till eld

Från is i förra inlägget till eld i detta inlägg.

Jag läste i Jonnas blogg att hon och hennes familj senaste helg råkade ut för en eldsvåda i köket som kunde ha slutat riktigt illa. De satt i godan ro i ett angränsande rum och helt plötsligt hade en brandunge uppenbarat sig i köket. Som tur var fanns brandsläckare till hands.

Detta fick mig att fundera över min egen brandsäkerhet. Vid koll visade sig att brandvarnaren hade ett mycket dåligt batteri och brandfilten, som kan vara mycket bra att ha vid smärre eldsvådor, var inte upphängd för snabb åtkomst. Någon brandsläckare fanns inte heller. Vid ett snabbt förlopp är en brandsläckare ovärderlig. En sådan kommer omgående att inköpas. Finns det råd och tips om en sådan så kommentera gärna!

Vad jag förstod finns det också brandvarnare som kan kopplas ihop så att tjuter en så tjuter alla. En andra brandvarnare kunde vara bra att ha på andra våningen nära skorstenen eftersom jag eldar med ved i spisen. Speciellt nu när kölden ha kommit eldas det betydligt mera.

Levande ljus är väldigt populärt men utgör också en viss fara och kräver omsorg med placering och tillsyn. Det är mycket sällan jag har levande ljus, mest blir det när strömmen har gått och jag sitter där i mörkret. Som det gamla ordspråket säger: Elden är en bra dräng men dålig husbonde.

Jag använde ordet ”brandunge” i början av inlägget. Används också det ordet i kungariket eller är det en finlandism? Där blev jag lite osäker.

_____
Uppdatering: Jag köpte idag (5.1) en 6 kg pulversläckare så nu är jag beredd.


eld
Bäst du hålls där inne!

0 kommentarer

 • Ulla Maria

  Som processtekniker nödgas jag att två gånger om året delta i brandövning (krav från staten på driftpersonal inom eldfängd industri). Genom åren har det hunnit bli en hel del sprutande med smalslang, grovslang och brandsläckare samt en mängd teoretisk genomgång.
  På den övning vi hade för drygt en månad sedan kom vi in på ämnet brandsläckare. Enligt räddningstjänstens instruktör kan man tryggt lita på de släckare som finns på t ex jula och ikea. Det viktiga är att de är godkända och ce-märkta. Minst en 6 kg pulversläckare bör finnas i varje hem och stuga. (Själva har vi en vid var ytterdörr samt en i sovrummet. Något miljöskadade har vi blivit.)

  Brandunge var för mig, vars svenska är mer influerad av danska och norska, inte något okänt ord även om det inte är något jag slänger mig med dagligdags. Skulle vara på brandövningar i så fall.

  • PJ

   Den tiden jag jobbade på sjön var det också mycket övningar, bl.a. brandövningar. En gång fick jag en stor bula i skallen när jag i mörker och rökfyllt skulle rädda en docka. Jag slog skallen i en tvåvåningssäng.

   Placering av släckaren är också en viktig detalj. Ingen idé med släckare om man inte kommer åt den.

   Aha, då är brandunge ändå rätt vanligt. Jag blev lite tveksam, vi svänger ju oss med en del märkvärdiga ord och uttryck här i Svenskfinland.

 • annepauline

  Usch så otäckt. Jag har en väldig respekt för eld. Min granne i Finland fick skorstenseld för ett par år sedan. Fy så hemskt. Det bara dånade och eldslågor på ett par meter slog upp ur skorstenen. Brandkåren var snabbt på plats och lyckades släcka. Puh.

  • PJ

   Det finns många tillfällen när elden kan komma lös, skorstensbrand är ett. Jag brukar ha sotaren varje höst innan jag börjar elda. Och idag köpte jag en pulversläckare så nu är jag betydligt bättre rustad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »