Allehanda

En lättnadens suck

Spännande dagar! Det spelas visst VM i ishockey men det är inte det jag menar. Istället är det franska presidentvalet som lockat fram fjärilar i magen. Inte för att jag vet mycket om fransk politik men hade Marine Le Pen vunnit hade jag haft svårt att somna i kväll. Det hade betytt att extremhögern i Europa hade tagit ytterligare ett steg framåt och fört utvecklingen allt närmare ett nationalistiskt och auktoritärt Europa. För det är inte bara Frankrike det handlar om. Nu har vi förhoppningsvis ett läge där EU fortfarande finns kvar och ett mera liberalt Europa än om Le Pen hade vunnit.

Mycket vet jag inte om vinnaren Emmanuel Macron men han är ändå ingen populist på yttersta högerkanten. Om han däremot klarar av att styra Frankrike mot ett samhälle med minskad arbetslöshet och bättre fördelning av tillgångarna är ett stort frågetecken. Orsaken till högerpopulismens framgång i Europa är det finns många förlorare i en utveckling där de rika blir ännu rikare medan löntagare, lantbrukare och medelklassen har fått det sämre. Egentligen ett globalt problem. Om han inte inser detta och lyckas är det stor chans att Nationella Fronten kommer att växa ytterligare.

Såja, kanske det ändå finns hopp. Något mera kommer jag att följa utvecklingen i Frankrike. Blir Macron den som kommer att bryta extremhögerns frammarsch eller slår han vakt om de orsaker som gett populisterna mängder av väljare?

Efter solnedgång och natt kommer en ny dag

0 kommentarer

 • Erik Forsling

  Jag vet inte heller alltför mycket om herr Macron, förutom att jag tror att han i grunden inte är min gubbe – men i det läge vi just genomlevt är han rentav min älskling. Fransk politik kan vara svår att följa för en simpel lekman, eftersom den ofta skuggas av US-amerikansk och tysk politik.

  Just nu känner också jag en stor lättnad, det känns som att en stark världstrend, om inte har stoppats, så i alla fall bromsats. Jag skrev även till Emma idag:

  ”Jag tänkte onekligen på dig idag. Ja, ja, jag vet att jag gör det ofta annars också – inte minst i samband med det stundande, idag pågående, presidentvalet i republiken med trikoloren som fana och Marseljäsen som nationalsång. Men nu kom kopplingen till dig och Paris direkt när jag såg förstasidan på dagens SvD på BibliNord – den s.k. pappersutgåvan i digital form – och Nina B.s vackra ansikte mötte mig på kulturdelens förstasida. Jag har aldrig lärt mig hennes familjenamn ordentligt, eftersom jag inte vet hur det uttalas och stavningen är svår. Du kan här ana min bildningsgrad. Har rådfrågat min franskkanadensiska sonhustru i spörsmålet, men har glömt hur hon sade, och namnet är väl f.ö. algeriskt.

  Orsak. Nina B. bor i Paris, du bor i Paris, och jag har läst flertalet av hennes böcker översatta till svensk språkdräkt. Jag tycker mycket om dem, men hon är svår, och några av alstren måste jag läsa om – ett par har jag helt enkelt inte förstått. Som den om flickan/varelsen på kyrkogården och den om den instängda flickan med den algeriska fönstergluggen som enda vy av verkligheten. Lite som Sokrates/Platons bild av människorna i grottan. De böckerna upprör mig på ett otrevligt sätt. Jag skulle vilja kliva in mellan raderna och hjälpa de pinade. Men vem kan utföra ett sådant magiskt trick. Och vem är jag att tro att jag skulle lyckas. Skulle gärna samtala med henne om dem, men vi kommer aldrig att träffas. Dessutom har jag sent omsider insett att du och din familj har utökats med en bibbish, som något av mina barn formulerade sig. Jag ber att få gratulera, långt i efterskott. En bebis behåller dock, enligt mig, sitt namn B. under tidsrymden av ett år.

  Varför inte? Detsamma gäller ju för de övriga däggdjuren också. Vi hade får en gång, och ett lamm är ett lamm tills det blir ett år – då det blir en bagge, eller en tacka. Samma sak med nötdjur och t.ex. valar. Under ett års ålder kalv. Kyckling, höna, tupp, etc, etc, etc.

  Jag hoppas att nyfödingen inte redan har passerat ettårsgränsen, det vore pinsamt för mig. Nu ska jag skicka detta, och faktiskt läsa intervjun med Nina B. Lev väl, såväl du som familjen. I afton ligger några spännande timmar framför oss. Hur kommer framtiden att dana sig? Och … skulle du möta Nina B. – ge henne gärna en varsam kyss på handen från mig.”

  Men världen kämpar onekligen vidare mot konfrontation, och i Sydkorea, dit två av mina barn snart avreser, förvandlas en golfbana till en dödens avskjutningsramp. Terminal High Altitude Area Defense. Men ännu gryr alltid en ny dag. Vem är egentligen vän med vem, eller som Hoola Bandola Band en gång i tiden formulerade sig, ”Vem kan man egentligen lita på?” Stormakterna Kina, Ryssland och USA tycks ibland vara riktiga kompisar, i nästa stund motståndare, och utan att vilja vara tendentiös verkar världsläget svänga allt utifrån den US-amerikanske dollarmiljardärpresidentens senaste nycker. En människa som inte kan ta kritik, utan gör varje oppositionell till sin ovän ska inte ha tillgång till knapparnas knapp – den som avfyrar kärnvapen. En nyckfull människa – jag är också mycket nyckfull och impulsiv – ska inte ha obegränsad makt. Jag ler, och tröstar mig med att jag inte har någon makt ö.h.t., utom rösträtt – men i det fallet har man gott om betänketid. Fyra år är acceptabelt.

  Ett annat leende jag kostade på mig tidigare i förnatten var också associerat till dig min cyberkamrat. Det var när din uttalade favvo Emil Jensen slutkåserade i ”God morgon världen” kring bl.a. ett fenomen som även jag tidigare häpnat över – tjatet kring fenomenet ”grit”. Det finns en film med det namnet också. En Westernfilm. Jag tycker att den är jättedålig, trots att jag hyser en fäbless för slikt.

  En ljudande kommentar till ditt fotografi. Kanske har jag påmint dig om den tidigare; påmint – eftersom jag utgår från att du redan känner till denna urgamla musikaliska morgonhyllning:
  https://www.youtube.com/watch?v=uHHEnM09cjA

  • PJ

   Om det blir en ny dag med Macron är svårt att säga eftersom han behöver ett starkt stöd i parlamentet, partilös som han är, och vad innebär hans reformer? Arbetslivsreformer brukar betyda försämrade villkor för anställda och större otrygghet utan garantier för sänkt arbetslöshet och bibehållen köpkraft. Att han är EU-vän räknar jag som ett plus men görs ingenting för att ena EU och ta itu med problemen är det hugget som stucket. Ge honom en chans men misslyckas han kommer Nationella Fronten att få nya chanser att via demokratiska val störta demokratin i fördärvet.

   Nina B. är för mig ett frågetecken. Jag gjorde ett försöka att finna vem hon kan vara men famlar i okunnighet. Nina Burton? Fast det är nog helt fel skulle jag tro.

   • Erik Forsling

    Yasmina ”Nina” Bouraoui.

    Vi har avhandlat henne tidigare, avseende litteratur. Lär mig aldrig hennes familjenamn ordentligt, men Burton får jag nog till.
    https://www.google.se/search?q=nina+bouraoui&oq=nina+bouraoui&aqs=chrome..69i57j69i65l2j0l3.17914j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

    Nedan är en länk till intervjun jag svamlade om ovan, men den är premiuminnehåll hos SvD, och kan inte normalt läsas av ickeprenumeranter, men det går visst att provläsa med hjälp av sin e-postadress. Jag läste den i pappersutgåvan.
    https://www.svd.se/macrons-politik-ar-vacker–men-hatet-kan-vinna (och här är hon onekligen inne på dina tankar.

    En annan gammal artikel, som jag läste för länge sedan:
    http://elisabethgrate.se/index.php?route=information/news&news_id=14
    Nåja, nog om det nu.

    Vad gäller nya kommande dagar så var min länk bara en blinkning till din bild, som jag inte kan avgöra om den avbildar solnedgång eller soluppgång – trodde först med en viss självklarhet att den brandgula strimman på fotografiet utgjorde det sista motståndet från den gamle egyptiske solguden under nedstigandet i den underjordiska nattillvaron – nu är jag mer osäker.

    Vad gäller Macron tycks han och hans organisation beslutat sig för att bilda parti. Jag tycker att skadeglädje är primitivt, men kan onekligen inte motstå att le när halvt magsura reaktioner från vissa reaktionära stater rapporteras.

    Du får överse med att jag blandade in ett annat brev i min kommentar, vet inte riktigt varför. Avslutningsvis upptäckte jag ett pampigt syftningsfel i min text: ”Men världen kämpar onekligen vidare mot konfrontation, …”, det borde vara ”Men världen strävar onekligen vidare mot konfrontation, …”, ty det var onekligen så dystopiskt jag tänkte.

    • Erik Forsling

     Glömde såklart det jag egentligen hade i åtanke. Idag – förmodligen igår, när du läser – fyllde den envetna bloggaren Dagny Carlsson 105 år. https://www.google.se/search?q=bloggare+dagny&oq=bloggare+dagny&aqs=chrome..69i57j0l5.6325j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

     Kära K. har länge pratat om henne, men jag har inte givit någon respons. Ikväll skickade hon dock på mig följande länk: http://www.123minsida.se/Bojan/99578359

     Om du inte känner till henne tänkte jag att hon kanske kan vara en trevlig bekantskap. Enligt Kära K. är hon en vital 100+-dam som bloggar dagligen. Jag har inte kollat det senare.

     • PJ

      Ah, Nina Bouraoui är något mera lättsökt och förstått. Tyvärr kommer jag inte åt artiklarna; av ovan nämnda orsaker. Men det finns annat att läsa, t.ex. http://vilaser.se/ninabouraoui/

      Sol- upp eller nedgång? Jag kan upplysa om att det är solnedgång men det kunde lika gärna vara en soluppgång. Passar att slänga in lite här och var. Denna är från Kvarken.

      Jodå, Dagny Carlsson känner jag till även om jag mera sällan läser hennes blogg. Strong tant, både vad gäller ålder och förmåga att uttrycka sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »