Tre protagonister på scen och vad de sade

En sak som är speciell med Urkult är människorna där. Jag har inte på något annat ställe i världen mött så vänliga och lättpratade människor. Besökare, infödingar och artister. Musiker och artister rör sig ganska ofta bland folket när de inte står på scen.

Det andra året jag besökte Urkult fick jag prata med Maïa Barouh och hennes band från Frankrike. De satt där helt lugnt vid en av serveringarna och jag visste inte vem de var. Sin lilla baby, under ett år gammal, hade de med och det var detta jag frågade om. Hur kom det sig att en så ung besökare fanns på Urkult? Och sedan bara rullade samtalet på. 2016 besökte de åter Urkult.

I år fick jag bl.a. prata lite med Fredrik, sångaren i bandet Partiet. Han ville veta om jag fått några fina bilder. Han hade stannat kvar trots att bandet spelade färdigt redan på torsdag. Då inledde han showen med att berätta för bandet att detta var den vidunderliga festivalen han pratat så mycket om; det som han ville visa. Partiet har besökt Urkult tidigare men då med annan besättning.

Han är en av dessa eldsjälar som brinner för musiken, bandet och det sociala engagemanget. Han politiska åsikter går det inte att ta miste på, Sverigedemokraterna står inte högt i kurs hos honom.

Ödets ironi var att på den plats nära kyrkan där Partiet spelade in en video för många år sedan så hade Sverigedemokraterna lördag förmiddag ställt upp sitt tält . Jag såg tältet medan jag stod i kön till kyrkan där Norr om Stockholm skulle spela kl. 11.00. Detta blir intressant tänkte jag. SD har förmodligen inte många anhängare på Urkult med tanke på SD:s rasism och motstånd mot mångkulturalism. Urkults varumärke är just det mångkulturella och inkluderande över gränser. Att SD skulle få några nya anhängare på Urkult kan anses vara marginellt varför jag tror att de ville provocera med sin närvaro. Eller för att visa att de flyttat fram sina positioner och trampade på helig mark i dubbel mening. Kyrkan äger nämligen detta område kring älghuvudet och något tillstånd att vistas här hade SD inte fått från kyrkan, bara från kommunen i allmänhet. Detta löste sig dock när prästen kom farandes och körde bort dem.

Lite synd på ett sätt för det hade varit intressant att se reaktionen hos folk när de uppdagade SD:s närvaro. Reaktion hade redan kommit för det stod några meningsmotståndare med banderoller och väntade på att de skulle ställa upp tältet på ett annat ställe efter lunch. SD fann dock för gott att skudda stoftet av sina fötter och försvinna.  – Detta hade varit något att berätta för Fredrik men det glömde jag bort när jag talade med honom.

Tilläggas bör är att Urkult är en partipolitiskt obunden organisation som i samband med årets festival starkt tagit avstånd från ”rasistiska och hbtq+ fientliga partier och föreningar så som Alternativ för Sverige, NMR och Sverigedemokraterna. Rasism hör inte hemma på Urkult, vi öppnar istället våra hjärtan och skapar varje år nya mötesplatser.”

En annan eldsjäl är Ale Möller som också uppträdde på Urkult med sitt band på fredag. Maken till kunnig musiker och dragare får man leta efter; professor dessutom. Förutom härlig musik som bjöds pratade han mellan låtarna och berättade med inlevelse om låtarna, människor han mött och livet. Han borde bli en av sommarpratarna i P1! Vid närmare efterforskning har han också gjort det, år 2002. Härligt, det skall vi lyssna på!

Följande instrument lär han enligt Wikipedia traktera: mandola, skalmeja, härjedalspipa, sälgpipa, low whistle, traversflöjt, lur, kohorn, luta, flygelhorn, harpa, stråkharpa, hackbräde, althorn, mandolin, bouzouki, mungiga, munspel, dragspel, cittra och slagverk. De ni, slå det den som kan!

Ale Möller inledde – för Urkult sin specialskrivna musik ”Xenomania” – med att berätta något om namnet på akten. Ale Möller har alltid haft lusten till det främmande, vilket xenomania lär betyda i motsats till xenofobi som är främlingsfientlighet eller rädsla för det främmande. Han har varit nyfiken, velat lära, velat känna andra människor.

Ale Möller är också en mycket vis person. Han sade att vi inte skall moralisera alltför mycket när vi stöter på rädsla för främmande personer hos våra medmänniskor. De som blir olustiga och illa till mods vid mötet med det främmande. Det vi skall moralisera över är när skumma krafter i samhället utnyttjar denna xenofobi för att skapa dålig politik. Då skall vi säga stopp! – Så klokt, så välbalanserat!

Säkert! – Annika Norlin med band – var ett av dragplåstren på årets festival och även hon uttryckte sin uppskattning att hon fick uppträda på Urkult. Tyvärr uppfattade jag inte helt hennes inpass om detta men det verkade som om inte har besökt Urkult tidigare och att detta var något utöver det vanliga. Något som hon tyvärr inte känt till tidigare. Så säger de flesta första gången: Varför har ingen berättat?


Ale Möller –  Wikipedia

Ale Möller –  Sommarprat år 2002

Partiet 

Säkert! Annika Norlin  – Wikipedia

LIVE från Urkultfestivalen dag 1 – Inledning med Ale Möller. P2 Live inspelning

Protagonist är en huvudrollsinnehavare, ett ord som kanske inte används så ofta och som jag snappat upp via spanskan. Ordet finns också på svenska.

[youtube=https://youtu.be/fyc8peR2Mts]

Videon från 2012 jag avsåg i texten ovan. Lite taskigt ljud men gunget är det inget fel på.

Så glad Ale Möller var när han äntrade Stora Scenen på Urkult på fredagen

Den obligatoriska fläskpannkakan på Ingelas Cafe i Näsåker

Här traskar Fredrik från Partiet iväg med hela familjen och en tunna.

Barnens eget wonderland på Urkult festplats. Urspel kallas stället med många spännande saker. Detta är skeppet.

Annika Norlin i Säkert!

Sen kväll vid serveringarna nära Solscenen. Mycket folk i rörelse.

Varför inte inhandla en trumma på Urkults egen marknadsgata?

Norr om Stockholm spelade på lördag i Ådal Lidens kyrka i Näsåker.

Här fanns det möjlighet att lära västafrikansk dans  på soliga fredag eftermiddag. Ser jag inte helt fel finns också en viss herr Ale Möller med på  scen.

Här bredvid var det tänkt för politiskt agitation. Något som blev en flopp.

 

Några väktare på plats i Näsåkers centrum lördag vid middagstid.

Och som alltid, välkommen till Urkult!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *