Varifrån kommer mina gener – mitt resultat från MyHeritage

För någon tid sedan hade Jennifer Sandström ett inlägg på sin blogg där hon skrev om DNA-test från MyHeritage, en tjänst som analysera ens DNA och därmed geografiskt kan ge något slags besked om varifrån det mesta av ens genetiska arv är. På Jennifers blogg fanns också en rabattkod som gjorde testet 9 euro billigare.

Jag blev intresserad och slog till. 71 euro kostade testet med rabatten borträknad. Plus porto till Texas där analysen sker. Jag fick hem ett kit med två topsar som skulle strykas mot kinden i munnen och sedan sättas i två små behållare som skickades iväg. Ganska enkelt.

Häromdagen kom resultatet. Med viss spänning öppnade jag den länk jag fått via epost för att se varifrån jag egentligen härstammar långt tillbaka i tiden. Nu blev det ingen stor överraskning för resultatet visade att jag är hälften finländare och nästan hälften skandinav och västeuropé tillsammans. Inte direkt oväntat. Dock blev jag lite förvånad över att det inte fanns något spår till Ryssland utan istället blev det blygsamma 3,1 % östeeuropé.

Det mest roliga var att jag har 1,3 % inslag av DNA från eskimåer/inuiter. Kanske spår efter det folk som en gång i tiden som befolkade Nordeuropa.

Hur väl man kan lite på resultatet kan kanske diskuteras men någon slags vink om varifrån man kommer torde ändå ges. Analysen bygger ju på att mina DNA jämförs med andras och då beror det på hur många som tidigare testat sig.

På MyHeritages hemsida, där man får ett konto, finns fler tjänster som man kan fördjupa sig i men då kostar det naturligtvis pengar. Det beror på hur intresserad man är om man vill lägga mera pengar på detta. Dock fick man fram en hel del uppgifter redan med detta test, inte bara själva kartan. Bland annat 9914 DNA-matchningar till personer jag är släkt med. Några känner jag till sedan tidigare med de flesta var helt okända för mig. T.ex. en Gunilla Edestig från Sverige kom på första plats med 2,4 % matchning. Vem är denna Gunilla? Hon ingår i det som kallas Storfamilj. Vi är då i alla fall inte kusiner, det är då säkert, utan släkt längre tillbaka. Det blir intressant att tröska genom dessa avlägsna släktingar. Inte oväntat så var det många matchningar från Sverige och USA; de flesta dock från Finland.

Från Estland delar jag gener med kvinna som heter Porrmann i efternamn. Ha, ha, rätt kul. I Argentina hittade jag också en avlägsen släkting som är 3:e kusin, vad det nu betyder.

Däremot fanns det inga nära släktingar som testat sig i MyHeritages eller så är vi inte släkt. Ha, ha.

Senare i höst kommer jag att börja på en släktforskningskurs i Medborgarinstitutets regi. Det är ingen omfattande kurs utan mera en introduktion men jag hoppas få en start på eget släktforskande.


DNA-test avslöjar mitt ursprung – är knappt halvsvensk – Jennifer Sandströms blogg

MyHeritage  

Här kan ni se mitt resultat från MyHeritage. Klicka på bilden för större bild.

 

9 reaktioner till “Varifrån kommer mina gener – mitt resultat från MyHeritage”

 1. 3:e-kusin betyder så vitt jag vet att ni är bryllingar, men kollade lite för säkerhets skull. Sånt kan ju ibland variera. Hoppas att maskinen nu inte formaterar om nedanstående. Men länk till källan har också nedan. En mer omfattande artikel än det jag klistrade in.

  Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Kusin:

  Generation Benämning[4] Benämning[4] Dialektalt* Dialektalt** Dialektalt*** Dialektalt****
  1:a generationen Syskon
  2:a generationen Kusin Tvåmänning Förstakusin
  3:e generationen Syssling Tremänning A-kusin Andrakusin Småkusin Nästkusin
  4:e generationen Brylling Fyrmänning B-kusin Tredjekusin Syssling[källa behövs]
  5:e generationen Pyssling Femmänning C-kusin Fjärdekusin

  1. Tack för länken som innehåller en del information. Det som i listan är Syssling talar vi om som småkusiner vilket också finns med. Intressant med alla dessa benämningar.

 2. Vad kul att du fick resultatet nu! Och spännande mix! Även du var lite eskimå 🙂 Kom det som en överraskning att du är till majoritet finländare eller kändes det logiskt?
  Och kul med kursen, det kommer nog vara spännande att lära sig ännu mer och forska vidare i släkten!

  1. Nej, det blev ingen överraskning att jag är halv-finländare. Så kan man också se det Allt annat hade överraskat. Vår by har funnits åtminstone sedan 1400-talet och här har jag mina rötter från flera olika släkter.

  1. Tack för tipset!. Här finns en hel del länkar att utforska förutom själva DNA-testen av olika slag.
   Intressanta saker som också kanske kan kombineras med vanlig släktforskning?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *