Funderingar

Corona-virus, klimatdebatten och fotbollen

Hu, huu, det är mycket nu med Corona-virus (COVID-19) och eventuellt utbrott av en pandemi. Sida upp och sida ned om detta i tidningarna och nyhetsprogrammen.

Skall jag säga som det är, ursäkta en okunnig, men vad går det ut på? Som jag förstått är det en influensasjukdom som i första hand angriper luftvägarna och lungorna. En del märker knappt av det medan andra har svårare symptom och så har vi de som avlider på grund av andra grundsjukdomar eller nedsatt immunförsvar. Precis som vid andra influensor. Naturligtvis tragiskt för de som dör och deras anhöriga men detta händer också vid vanlig influensa. Vad jag förstått har inte aktuella Corona-viruset större smittorisk eller dödlighet än andra liknande sjukdomar.

Jag tycker inte massmedia, forskare och hälsomyndigheter har lyckats förklara det exceptionella med Corona. Ett nytt virus som man inte vet hur det beter sig och därför tar det säkra för det osäkra eller ett nytt virus som inte möter någon resistens hos jordens befolkning och därför riskerar ett större utbrott?

Det är samma sak med klimatdebatten. Inte heller där tycker jag att massmedia och forskare har lyckats förklara läget tillräckligt bra för att jag skall förstå allvaret. Jag tror helt säkert att människan påverkar klimatet och miljön; ofta på ett negativt sätt. Det är bara att titta på flightradar.com på Internet för att se de enorma mängder flygplan som just nu befinner sig i luften och de utsläpp de rimligen borde lämna efter sig.

Frågan är dock hur stor del flygtrafiken har av utsläppen jämfört med mycket annat som industri, jordbruk, skogsbruk, övrig trafik och sjöfart. Kan det vara så att flygtrafiken har råkat mera i skottlinjen eftersom flyget betraktas som en lyxkonsumtion och därför kan utsättas för större kritik? Ungefär som när pälsdjursnäringen får känna av större motstånd och aktioner från djurvänner än andra näringar inom husdjurshållningen. Det är en lyxkonsumtion. Jag menar, hur påverkar synen på tingens och konsumtionens nödvändighet samt personliga värderingar klimatdebatten?

Greta Thunberg är en av de främsta klimatkämparna och har fått stor uppmärksamhet. Hennes enkla svar och uppmaning är: lyssna på forskarna! Problemet är dock om vi vanliga dödliga förstår vad forskarna säger? De hänvisar till sina rapporter, statistik och undersökningar som redovisas på ett språk som man bör ha en gedigen vetenskaplig utbildning för att kunna ta del av.

Vad hjälper det att säga att 97% av forskarna säger att människan påverkar klimatet om vi inte på ett enkelt sätt kan tillgodogöra oss innehållet i deras forskning och dra våra egna slutsatser?

Jag har vid ett flertal tillfällen försökt läsa och förstå dylika rapporter men maken till torrt akademiskt och svårbegripligt språk får man leta efter. För att inte tala om de tekniska termer, förkortningar och vetenskapliga begrepp som rapporterna kryllar av. Redan efter några sidor har jag kört fast.

Istället är vi hänvisade och utlämnade till svepande uttalanden om att forskarna säger si och så. Det räcker inte med att säga: lyssna på forskarna! Det är ungefär som att säga: följ lagen! – utan att förstå varför. Eller är det så att fotfolket skall tiga och lyda?

Det hela handlar naturligtvis om tillit och pedagogisk framställning av fakta. Det jag efterlyser är en tjänst eller institution som man kan lita på och som förklarar och åskådliggör fakta, beskriver utvecklingen över tid och sätter saker och ting i proportion till andra liknande fenomen.

Till exempel, hur stor är solen i förhållande till jorden? Svårt att förstå men om förhållandet beskrivs som att om solen är en fotboll så är jorden en kula med 2 mm som diameter och månen mindre än ett sandkorn. Lägg därtill att jorden/kulan befinner sig 24 meter bort från fotbollen så börjar även jag förstå hur mycket större solen är och hur långt borta den befinner sig. Ibland behövs sådana enkla liknelser för att människan skall förstå och får ett hum om saker och ting. Mera fotbollar och sandkorn och mindre generella uttalanden!

Som jag saknar ett Gapminder och en Hans Rosling som förklarar klimatförändringarna på ett vettigt sätt! Eller varför inte nu aktuella Corona-viruset. Jag vill själv förstå och därmed göra ett bättre och enklare val. Jag vill inte vara en troende utan en vetande människa.

Låt se, hur stort är ett Corona-virus i förhållande till en fotboll? Eller ännu hellre, hur stor är risken för att dö i sjukdom förorsakad av COVID-19 jämfört med att dö i en trafikolycka inom det närmsta halvåret, beroende på vilken livssituation man befinner sig i? Strax dags att bege sig ut i trafiken!

Titta, jag hittade två Corona-virus i Malmö redan sommaren 2018! Så ser dom ut.


Gapminder – hemsida

Worldometer – rullande fakta live. Vi dör som flugor men ändå är vi 14 miljoner fler på jordklotet idag än vid årsskiftet.
Worldometer – Corona viruset live.

Flightradar24 – Det kryllar av flygfän i luften. Live.

4 kommentarer

 • Annepauline

  Håhå, nu har du fått till ett rejält inlägg. Kul med bilden på Corona-viruset, den är verkligen mitt i prick. Precis så där ser bilderna ut som tidningarna presenterar av viruset.
  Man vågar knappt öppna upp en tidning längre för alla skrämselrubriker om Corona-viruset. Jag läste en lite smårolig grej om vaccinet mot svininfluensan när den var på tapeten. Det gick ett rykte att om man tog det vaccinet så kunde man bara gå baklänges efteråt. Nu hände väl inget sånt fall men narkolepsin som tydligen drabbade ett antal personer är minst lika hemsk eller hemskare än att bara kunna gå baklänges. Får se vartåt det barkar. I Sverige går man i medier ut med att beredskapen för smittan är god. Saken är den att beredskapen i Sverige är rentav usel eller snudd på obefintlig. Ingen vet vad den andra gör och tvärtom inom vården.
  Under tiden flyger flygplan kors och tvärs med både smittade och osmittade personer. Helt oberoende och obekymrade av vad Greta Thunberg säger.

  • Per

   Det finns också andra förslag på hur Corona ser ut men jag håller på denna bild.
   Jo, det är nästan så att man får skrämsel men när jag riktigt känner efter så är det nog mest leda. Det är nästa så att jag tänker, kom hit med viruset nu så vi får det överstökat och kan gå vidare.

   Ha, ha, gå baklänges? Den var kul! Det märkliga är att sådan skrönor uppstår och att det alltid finns folk som tror på dem hur vrickade de än kan vara. Men folk har varit och är fascinerade av det osannolika. Sedan har vi verkliga händelser och biverkningar som narkolepsi.

   Jag läste en artikel i Aftonbladet om en tjej som blev haffad för Corona-viruset och satt i karantän i London trots att hon bara var bakfull. Så det kan slumpa sig…
   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dO83OB/svenska-julia-var-bakis–orsakade-panik-pa-heathrow

 • Wesber

  Ja det är väldig hysteri om Coronaviruset. Jag och gubben blev sjuka samtidigt i svininfluensan och var jättedåliga i över 1 månad. När jag var 1 år 4 månader fick jag Asiaten. Men jag överlevde det också, något ska vi alla dö av en dag. Idag är det precis 45 år sen min mor Ruth dog, 44 år gammal. Är nu i Avesta och äter god mat på Kings Arms och alla bekymmer och virus är som bortblåsta.

  • Per

   Jo, jo, nog har man haft en och annan barnsjukdom bl.a. mässling. Nu för tiden är det en stor grej om barn har mässling. Däremot Asiaten och svininfluensan tror jag mig inte ha haft. Frågar någon hur jag mår brukar jag dra till med: jo tack, förutom en lindrig attack av mul- och klövsjukan.

   Tänk vad tiden går, 45 år! Hon är visst begraven här i Malakton om jag inte minns fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »