Funderingar

P1 sommarvärdar – som jag valt

Ifjol valde jag sju förhandsfavoriter vad gällde år 2021 års sommarpratare i P1. Blir det fler eller färre som i år får nåd inför en första granskning? Vi tar en titt på år 2022 och de ”säkra” kort har jag valt att lyssna på medan jag klipper gräsmattan eller gör något annat nödvändigt. I alla fall får de en chans.

Fet och kursiv stil från P1:s hemsida.

26.6 Lena Philipsson, artist – Mitt Sommar ska handla om konsten att vara människa. Det stora i det lilla, lågmälda betraktelser och storslagna tankar om att hitta sin plats i tillvaron.
En av mina favoritartister på 80-talet. Så bra jag tyckte hon var då! Idag har kanske det musikaliska intresset för henne svalnat något.

3 juli Charlotte Kalla, längdskidåkare – När jag blickar tillbaka ser jag att jag varit modig en hel del i mitt liv. Modig att välja annorlunda, min egen väg. Jag berättar om vilka rädslor det för med sig att själv stå ansvarig ifall det inte lyckas och hur jag jublat över bakslag och smärta. Jag kommer också att berätta om den där dagen uppför slalombacken och varför hederlighet och hårt jobb betyder så mycket för mig.
Hon kommer ju från Pajala, Norrbotten och Tornedalen som intresserar mig mycket.

12 juli Kateryna Martyniuk, student i Lviv, Ukraina – Jag vaknade av att min mamma ringde och berättade att invasionen börjat. Hon sa att jag måste ta ut kontanter och handla mat. Jag satt i några minuter och stirrade in i väggen, mina händer skakade. Mitt Sommar ska handla om när livet delas upp i ett ”igår” och ett ”idag”. Ena dagen köpte jag nagellack och nästa insåg jag att det inte var vad jag behövde.
Krigets Ukraina, hur skildras den tillvaron av någon infödd och på plats?

13 juli Bengt-Einar ”Sotarn” Johansson, Lyssnarnas Sommarvärd, entreprenör – När jag var liten ansåg barnläkare att jag var dömd till evig vård. I dag är jag både framgångsrik entreprenör och sportkommentator. Mitt Sommar handlar om den resan.
Lyssnarnas sommarvärd, vad är det som gör honom förtjänt av det valet? Nyfiken.

20 juli Stefan Krakowski, författare, psykiater – I mitt Sommarprogram ska jag ta med er in i incelmännens värld, både den fredliga och den våldsamma. Men jag ska också prata om mina yrkesmässiga irrfärder och de val jag gjort i livet. Hur självständiga är vi egentligen när vi fattar våra livsavgörande beslut och hur ofta handlar det i stället om dåliga kompromisser?
”Incelmännens värld”, kan det vara något? Mansrollen?

24 juli Stefan Ingves, riksbankschef – Jag ska prata om pengar, era och andras, och hur det är att arbeta med pengar när allt håller på att gå över styr här hemma eller på annat håll. Jag blandar med musik som följt med på resan.
Stefan Ingves, från början finlandssvensk, uppvuxen i Vasa och Oravais, men framför allt i Närpes. Idag en av Sveriges mest kända personer.

27 juli Anne-Marie Eklund Löwinder, it-säkerhetsexpert – I Culpeper, Virginia, finns en toppsäker anläggning med internets mest bevakade hemlighet. Ett mycket litet antal utvalda nyckelbärare har tillträde dit. En av dem är jag. Det är vad mitt Sommarprat ska handla om.
It och datorvärlden är ett av mina stora intressen. Vad har hon att berätta?

3 augusti Siw Malmkvist, artist – Min barndom var lycklig, allt var lek. Vi var nio syskon som älskades av mor och far. Det var först i skolan som jag förstod att det fanns olika samhällsklasser och ännu senare gick det upp för mig att man kunde ha som arbete att sjunga.
Men det är ju klart att jag måste lyssna på Siwans sommarprat! Förutom hennes musik gillar jag också henne som person. Den sommarpratare 2022 som jag rankar högst!

8 augusti Robert Aschberg, journalist – Vad är det som formar en människa? Hur blir man den man är? Jag ska berätta om personer, platser och händelser som påverkat mig.
En frän kille som inte var/är rädd att ställa sig i rampljuset och utmana.

9 augusti Karin Stöckel, gruvarbetare – Jag har jobbat i elva år som gruvarbetare. Jag jobbar med maskinunderhåll men sätter min stolthet i att vara gruvkvinna. Mitt Sommar handlar om arbetarklassen och hur det är att vara kvinna inom den. Jag kommer ta med er på en resa in i gruvindustrin och berätta om hur #metoo bara var början på något som skulle förändra allt.
En kvinna som arbetar i en mansdominerad värld, hur klarar hon sig? Ett intressant ämne tycker jag. Och hur beter sig männen mot henne?

16 augusti Lusine Djanyan, konstnär, medlem i Pussy Riot – I mitt Sommar vill jag berätta om hur viktigt det är att kämpa mot diktaturen, trots riskerna det innebär.
En av förkämparna mot Putin-diktaturen. Vad kan hon förklara om Putin och dagens Ryssland?

20 augusti Bert-Åke Varg, skådespelare – Jag tänker bjuda på några glimtar från ett långt liv på scenen och framför kameran. Det kan bli allt från Åsa-Nisse och Nils Poppe till hundar och papegojor. Vi hörs!
Minns ni Hedvig med långa näsan och ugglan (Bert-Åke Varg) upp på taket? Av någon anledning fattade jag tycke för detta barnprogram ”Från A till Ö” som sändes på 70-talet. Men också ett långt liv i underhållningens tjänst i Sverige berättas det om.

Hela 12 sommarpratare från P1 kom på min förhandslista. Men så hade P1 betydligt fler pratare än Radio Vega och också mera information om personerna. Egentligen är sommarpratlistorna mycket till för min egen skull, att kunna ha koll på vilka sommarpratare jag absolut vill lyssna på – enkelt att gå in på bloggen – men kanske också någon annan finner inspiration till att lyssna efter att ha läst mina listor.

Kanske jag har skrivit om det tidigare men vet ni vad jag tycker är det mest somriga på denna jord? Jordgubbar och glass, sol och bad, hängmattan och verandaliv, doft av nyslaget gräs och syren, långa ljusa kvällar och morgondimman, humlesurr och gökens ko-ko, slappa dagar och träff med släkten, skärgård och villaliv? Visst, allt detta förknippar jag också med sommaren men det jag tycker är mest sommaraktigt är signaturmelodin (Sommar, sommar, sommar) till P1:s program med Sommarpratarna eller Sommarvärdar som de kallas i Sverige. Det är det mest somriga för mig.  Att höra denna välkända melodi, oberoende om jag lyssnar på programmet eller bara annars, då vet jag att det är sommar!

Vad är det mest somriga för dig? När känner du att nu är det sommar! En härlig, solstrålande midsommarafton som ikväll eller?

Och härmed vill jag önska alla läsare av denna blogg en riktigt Trevlig Midsommar!
I Oxkangar skiner solen för fullt och det är varmt och skönt denna Midsommarafton 2022. Och lite vind som förhoppningsvis håller bort de värsta myggorna i kvällningen. Jo, de har kommit, myggorna!


Sommarprat 2022 – hela listan – P1 hemsida

Från A till Ö – Wikipedia

 

Så låter ”Sommar, sommar, sommar” för den som eventuellt missat denna låt.

4 kommentarer

 • annepauline

  Midsommarhelgen kom och gick med väldig fart. Här blev det som på många andra håll alldeles otroligt varmt. 33 grader i skuggan visade min termometer ute igår. Puh! – Jag blev tillfrågad att jobba som semestervikarie på mitt gamla jobb. Det erbjudandet antog jag direkt så nu jobbar jag heltid i cirka sex veckor. Det är mycket roligt!
  I tunnelbanan är det svalt så där är det riktigt skönt. Inte mycket folk heller. På kontoret är det superbra luftkonditionering så jag funderar på att ta med mig sovsäck och sova på kontoret när det är så olidligt varmt på nätterna. Haha, nära till någon kaffeautomat har jag där på morgonen dessutom.

  Jag undrar om jag inte ska ta och lyssna på Stefan Ingves sommarprat. Jag tycker om Stefan Ingves. Han kan ha mycket intressant att berätta. ”…hur det är att arbeta med pengar när allt håller på att gå över styr här hemma eller på annat håll. ” säger Ingves. Han vet hur det är och det ser inte alls bra ut. Varken det ekonomiska eller något annat.

  Vilka härliga rosor på din bild. De doftar helt ljuvligt!

  • Per

   Även här är det varmt, alltför varmt för att jobba ute utan skugga. Som tur är får jag välja och en fönsterrenovering jag höll på med på morgontimmarna blev färdig i tid innan hettan slog till på gavelfönstret på sydsidan. Nu mitt på dagen och eftermiddagen så tar jag det lugnt.
   Aha, så du valde att jobba i sommar och kul är det. Säkert bra med lite omväxling även om jag antar att du kan jobbet sedan tidigare. Och AC har du men det har också jag. Luftvärmepumpen startar jag när det blir för olidligt varmt och 1–2 timmar senare är det behaglig värme i stugan.
   Testa du Ingves, förmodligen en av de mera sakliga i ämnet ekonomi och Sveriges finanser.

 • Wesber

  Jag lyssnade på Lena Ph en stund 22:00 när reprisen går men fann det så ointressant så jag stängde av. Däremot lyssnade jag i gårkväll på hmm… vad hette han nu igen han som kom från Kosovo. Eftersom min bästa vän och fd jobbarkompis flydde från Kosovo samtidigt så fann jag det väldigt intressant att lyssna på innan värmen i sovrummet blev olidlig och jag stegade ut i sommarnatten i bara nattsärken. Idag tornar det upp sig till en riktig urladdning sköööönt.
  Och Sivan ska jag ABSOLUT lyssna på om hon inte börjar gagga förstås ha ha

  • Per

   Diamant Salihu, menar du? Jo, jag lyssnade också på honom igår. Intressant på många sätt där gängkriminalitet var ett huvudtema men också deras familjetraditioner och liv i Kosovo.
   Fortsatt varmt även här men som tur är kan jag starta luftvärmepumpen för att kyla huset. Värme på vintern och kyla på sommaren från samma apparat, tänk så konstigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »