Funderingar,  Upplevelser

Sällskap vid mitt middagsbord

Jag tittade i vintras på ett programinslag på Svt där kända personer fick bjuda in tre andra att dela en måltid med, döda eller levande. I verkligheten kom aldrig dessa personer till studion men man fick ta del av vilka dessa personer var, motiveringen varför de valdes och naturligtvis vilken mat som bjöds. Dukningen var också viktig. Jag minns inte vad programmet hette men jag tror det ingick i ett av dessa vanliga kvällsprogram typ Go’kväll. Kanske någon läsare hajar vilket program jag menar?

Programmet var inte något jag absolut måste se men ibland halkade jag in på programmet och såg dessa val till matbordet. Detta gjorde att också jag började fundera på vilka tre jag skulle bjuda in till mitt matbord och vad skulle jag bjuda på. Inte helt lätt att välja personer men i kväll föll den sista polletten ned.

En gäst som nästan genaste dök upp var min farfar Johan, född 1881 död i lungcancer 1941, storrökare som han var. Jag vet nämligen mycket lite om min farfar och han dog ju långt före jag föddes. Vem var han, hur var han som person, vad pratade han om, vad var hans innersta tankar, vad hade han varit med om? Så länge far levde kom inte farfar speciellt ofta på tal och jag hade heller inte det rätta intresset. Nu lång tid efteråt har funderingar om farfar väckts men nu är det för sent, ingen av fars syskon lever längre. Jag frågade en gång en faster hur min farfar, hennes far, var som person och efter en liten stunds funderande sa hon: ”han var väl som folk var mest”, så inte blev jag klokare på det. Jag vet att han emigrerade till USA 1906–1912 men även om detta har jag svårt att få fram uppgifter. Möjligen for han ett ställe som hette Gladstone i Michigan. Eventuellt kan han ha haft anknytning till baptistförsamlingen i byn för han finns med på ett av deras fotografier. För övrigt finns bara ett par, tre fotografier av honom och de är minsann inte stora. Det skulle verkligen ha varit roligt att träffa farfar och utbyta tankar en stund. Jag skulle till exempel fråga när huset jag nu bor i byggdes. Eller varför han i början på 1920-talet bytte bort det gamla efternamnet Nissus och i stället valde Nylund? Jag hade gärna hetat Nissus i efternamn.

Nästa gäst kom också ganska snart ur dimman, nämligen Ale Möller, musikern från Malmö som blev en förgrundsgestalt inom svensk folkmusik och annars musikaliskt engagerad i många olika sammanhang. Hans musik är livlig, mångfasetterad och lättlyssnad men också hans person är intressant efter att jag har sett honom live på Urkult och även hört hans sommarprat från 2002. Ett av de absolut bästa sommarpraten! Ale verkar så medmänsklig, erfaren och deltagande, social och lättpratad. Det skulle var kul att höra vad han hade att säga vid ett middagsbord tillsammans med oss andra tre.

Två män hittades relativt snabbt men nog ville jag också ha en kvinna med vid bordet. Detta har jag länge funderat på och kandidater fanns men ingen som sade klick förrän ikväll när jag kollade Instagram och där fanns hon, mitt framför näsan: Siri Fagerudd, skådespelerska från Larsmo, nu främst verksam i Stockholm. Visst vore hon uppfriskande vid mitt middagsbord, inte minst vore det intressant att höra vad hon och Ale pratade med varandra om. Hon är en duktig skådespelerska, humoristisk, fyndig och hon bjuder på sig själv. Inte för att jag känner henne närmare, mest från Instagram, men vore en trevlig bekantskap att göra. Är hon så sprallig som hon verkar, hur vill hon utvecklas konstnärligt, hur ser hon på framtiden?

Dessa blev de tre personer jag ville bjuda in till mitt middagsbord och nu, vad kommer jag att bjuda på?

Som förrätt och aptitretare väljer jag lakarom (rom från lake) på knäckebröd eller kanske hellre tunnbröd av något slag, kanske som rulle skuren i bitar. Förutom själva lakarommen finns också tunna skivor av rädisa och knaprig lök!

Huvudrätten blir kålpudding med rårörda lingon, gräddsås och potatis samt en sallad främst gjord på brysselkål. Denna sallad fick jag nyligen smaka när sister Jane och svåger i den lyckliga staden bjöd på middag vid deras villa. Så god sallad men så gillar jag också brysselkål. Något annat jag gillar är gröna oliver och naturligtvis kommer det att finnas en stor skål med oliver på bordet. Gärna oliver med vitlökssmak.

Jag är inte mycket för efterrätter men mitt val faller på en klassisk chokladkräm med vispad grädde uppå. Som barn minns jag att det var något av det godaste som fanns.

Måltidsdrycker blir källvatten eller öl. Kanske också en Skåne till lakarommen för den som vill.

Dukningen ordar jag inte mycket om, inte direkt min specialitet, men visst skulle jag hitta på något. Enris, ja visst, kvistar med enris skall finnas med där på bordet men resten får jag grunna på.

Såja, det var mitt middagsbord med gäster. Vem skulle du bjuda till ditt middagsbord, levande eller död, och vad blir ditt val när det gäller maten?

Ale Möller Urkult 2018

Så glad Ale Möller var när han uppträdde 2018 på Urkult med sitt band. Förutom musiken så kunde han också sköta snacket. En riktigt bra svensk artist!

Ale Möller Urkult 2018

Det hade samlats mycket folk vid Stora Scenen när Ale och hans gäng spelade på fredag eftermiddag. Och tänk, snart är vi där igen efter 3 års bortavaro! Så roligt det skall bli även om Ale inte är med i år.

Siri Fagerudd, Instgram

Någon egen bild på Siri Fagerudd (hon med megafonen) har jag inte men ni kan följa henne på Instagram där det finns massor med bilder och upptåg.
Hennes föräldrar är också kända skådespelare: Johan Fagerudd och Wivan Nygård-Fagerudd. Detta är en skärmdump från Instagram.

 


Ale Möller – Wikipedia

Ale Möller sommarprat 2002 – Sveriges Radio

Siri Fagerudd – Wikipedia

Siri Fagerudd – Instagram

2 kommentarer

  • annepauline

    Sällskap vid mitt middagsbord. Det där var otroligt svårt. Hur jag än funderar kommer jag inte på någon annan person än Leif G W Persson. Då skulle jag nog få problem med själva maten för han är ju van att äta middag på de allra flottaste och dyraste restaurangerna med värsta delikatesserna.

    • Per

      Jasså, Leif G W Persson och till på köpet en kräsmagad, det duger inte vad som helst. Det blir svårt, jag förstår dig! Jag fick också fundera en hel del innan jag fick ihop tre personer men jag serverar husmanskost sedan får de säga vad de vill. Men du får grunna på saken, kanske det dyker upp någon till?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »