Livet på landet

Byadagen år 2022

Åter satt vi bänkade under partytältets skydd. Skydd ibland för sol, ibland för regn. I år var det mest för regn även om vädret ändå blev rätt hyfsat på byadagen i Oxkangar som firades i söndags. Tre år sedan senast. Kanske något färre besökare i år men rätt många hade ändå vågat sig ut trots utlovat regn.

Byarådets ordförande Linda Fant hälsade välkommen och hon agerade även allsångsledare och sjöng som bara den. Bara att ösa på, någon måste stå för första fiolen och församlingen följde efter. Yngve Lithén spelade dragspel och det lät riktigt bra.

Festtalet hölls av Vörå kommuns styrelseordförande Anna Bertills och det är bra att de styrande kommer ut till byarna och får bekanta sig. I talet framhöll hon vikten av service och boende även för ungdomar och unga familjer i utbyarna och påpekade också helt riktigt att det inte räcker bara med att erbjuda tomtmark. En del vill kanske inte alls bygga hus utan vill bo på annat sätt.

Jag kom då att tänka på radhuset här byn som kommunen så fasligt gärna ville bli av med för några år sedan och också fick avyttrat för en billig peng. Där stod det tomt och gör så än i dag, åter till salu för en betydligt högre summa. Oxkangar är ingen dålig by att bo i, bara 6 minuter från riksväg åtta för de som pendlar i norr eller syd, skärgården runt om och annars lugnt och fridfullt. Mindre än 15 minuter till Oravais kyrkby med rätt god handel och service. Men får boendet inte normalt underhåll och görs inte reklam för stället är det ingen som vet att det finns ett fint radhus med mindre lägenheter i Oxkangar att flytta till. Utan reklam och info finns man inte och det är där jag kritiserar kommunen, att man bara släppte radhuset och förmodligen hoppades att fler skulle flytta till centrum.

Bertills betonade också behovet av eldsjälar i samhället och jag kan bara hålla med. Finns inte eldsjälar i byarna stagnerar verksamheter och aktiviteter. Eldsjälarna är lite speciella människor som är aktiva, ser lösningar på problem, entusiasmerar och får folk med sig. I Oxkangar har vi senare år haft Flada-projektet (ett våtmarksprojekt) som engagerat och en lekpark för barnen har ordnats. Nyårskaffe, byadagen och nu kommande lördag är det planerat för grillkväll vid byhamnen. Det puttrar i grytan.

På tal om eldsjälar så har jag senare tid lagt märke till byagården i grannbyn Djupsund där mycket aktiviteter har ordnats. Det är Djupsund-Lövsund-Teugmo byaråd som slagit samman byarna för att ordna olika verksamheter. Kommande lördag loppis men också en hel del annat har ordnats. Jag misstänker att det finns en eller några eldsjälar som driver detta och när jag senaste gång besökte min frissa, med salong i byn, frågade jag vem eller vilka eldsjälarna är, för jag utgick ifrån att det fanns eldsjälar bakom. Jag fick också namn som jag tyvärr har tappat i skrivande stund men min gissning stämde, det finns en primus motor bakom aktiviteterna.

Som vanligt avslutades byadagen i Oxkangar med lottdragning där även ordförande Linda höll i trådarna. Det bästa var när hon kommenterade att ”se där fick också svääron en vinst”. ”Svääron”, alltså svärmor, om det var hennes egen eller någon annans svääro vet jag inte, men det är ett ord som inte används i våra trakter vad jag vet men förmodligen söderut i den kustby som ordförande kommer ifrån. Jag tror inte jag var ensam om att notera ordet svääron. – Själv vann jag en iskross så nu gäller det att samla hagel nästa gång det kommer vitt från himlen och servera något läskande och kylande.

Annars en lyckad byadag där en viktig del är att mingla och prata med folk som man inte sett på år och dar. Bland annat träffade jag två skolkamrater från 1960-talet när vi gick i folkskolan, idag byastugan i Oxkangar. Den ena av dem tror jag inte jag träffat sedan då, alltså för kanske 55 år sedan. Visst är det bra att det sommartid firas byadagar, eller som de kallas i Sverige: hemvändardagar? För ofta är det hemvändare man träffar då, de som en gång bott i byn eller har någon anknytning till byn.

Oxkangar byadag

Yngve Lithén trakterade dragspelet och ordförande Linda klarade galant av att både sjunga och sköta minsta telningen på samma gång.

Anna Betrills på Oxkangar byadag 2022

Anna Bertills höll festtalet

Byadagen i Oxkangar 2022

Här gäller det att klämma i för kung och fosterland, allsång på gång.

Byadagen i Oxkangar 2022

Naturligtvis, grillkorven inte att förglömma som hör till varje anständig byadag. Inne i byastugan fanns också kaffe med dopp.

7 kommentarer

 • annepauline

  Det verkar ha varit en trevlig byadag. Jag tror inte något liknande arrangeras i byarna där jag kommer ifrån. En trevlig grej är det. Nästan ingen ”vågar” sätta sig på de tre främsta bänkraderna. Hur kommer det sig, tro?

  Här ska det bli uppemot 35 grader varmt idag. Huvaligen. Kyla klarar jag av men inte värme. Ni kanske också får en släng av ”monstervärmen”?

  • Per

   Jag tror säkert att det ordnas byadagar, eller vad man nu kallar det, på många ställen i Österbotten på sommaren men det fordras kanske någon som håller i det och att det finns lämpligt ställe att vara på. Hur det är med byaaktiviteter i dina byar vet jag inte, ofta är reklamen och informationsspridningen ganska begränsad och lokal.

   Jo, det kan jag förklara varför det är ganska glest på främre bänkraderna. Det droppade nämligen in vatten från taket just där och då så det var inte helt lätt att hålla byxorna torra haha… Senare upphörde droppandet och vätan och då fylldes också dessa platser längst fram.

   Varmt och skönt hade vi igår torsdag men idag är det mulet och regn i luften. Idag behöver vi inte direkt svettas…

 • Wesber

  Jag känner inte igen en enda som sitter i bänkarna förutom Gun-Maj och på en annan bild Kent och hans son (förmodligen). Jag är nyfiken på vem de två skolkamraterna som du träffade kan vara, finns dom med på bänkarna så skriv bara vilken bänk och nummer så får jag gissa själv vem det kan vara utan att nämna några namn. Jo Gunnel från Krylbo ser jag också…….

  • Per

   Nja, ett halvt dussin syns nog ganska bra på tältbilden och som du borde ha chans att känna igen men det är klart åren går och vi förändras alla. De två skolkamraterna syns på tältbilden på bänkrad 4 längst till höger i bild. På samma bänkrad sitter en bror till dem plus någon till du borde känna. Lycka till med gissandet. Jo, Gunnel var också där även om hon inte syns så bra på dessa bilder.

   Det är lite svårt att veta vilka bilder man skall ta med och hur bra personer syns. Vissa vill inte alls vara med på bild medan andra kanske blir lite besvikna eftersom de inte syns till. En balansgång där men hittills har inte någon blivit arg och upprörd på mina bilder, både på bloggen och FB, Instagram.

 • Wesber

  Kan inte du skriva på ett mail till mig vem ALLA är som sitter där, jag är såååå nyfiken så jag håller på och spricker. Är det månne din kusin T N som sitter på fjärde bänkraden längst ut till vänster och så tycker jag mig se en Bertlinare men jag vet inte vem dom två skolkamraterna är. Jag trodde en av dom var G-L Lå….

 • Wesber

  Nu tycker jag mig se vem hon på fjärde bänkraden är, är det möjligen C. W….. Och brodern U. W…… Bänkraden bakom till vänster ser ut som K-Å Be…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »