Allehanda,  Livet på landet

Blodig haka och haveri

Olyckan kommer sällan ensam. Det började i morse med att jag skar mig i läppen med rakhyveln. Inget stort sår men tillräckligt för att det nu som då under dagens lopp rann blod. Jag vet inte hur jag manövrerade hyveln men plötsligt var hela hakan blodig, som om jag varit i slagsmål. Ännu på eftermiddagen när jag skulle till Eriks TV i Vörå började blodet rinna och blodig kan man inte vara ute bland folk.

Orsaken till besöket hos Eriks TV, som affären fortfarande heter i folkmun, var att min tvättmaskin pajade på morgonen just som programmet var färdigt. En smäll hördes och sedan gjorde den tappra försök att krypa över målsnöret men till sist lyste service-lampan och den drog en sista suck. Med viss möda kunde jag dra runt trumman som fastnat så att jag fick ut kläderna. Troligtvis något lager som gått sönder. Inte kul för den är bara 2,5 år gammal men jag har i vinter haft vissa problem med att något material, likt sten eller något sådant, fastnat i pumpen som driver ut vattnet ur maskinen. Då har jag öppnat luddfiltret och plockat bort detta mystiska som stoppat maskinen. Jag trodde det kunde vara någon typ av avlagring som lossnat men kanske ändå inte.

Hur som haver, tvättmaskinen är kaputt och eftersom jag inte känner till någon som för en rimlig penning kan reparera den blev det nytt köp. 399 europenningar kostade den hos Eriks TV och… förresten var det inte nyligen som jag även pungade ut med 399 euro i en annan affär? Jo men visst, min bloggkamera kostade också 399 euro, den gamla kameran tappade jag i golvet. Och före det lade min mikrovågsugn av. För att inte tala om kontorsstolen som hälsade hem. Skall det inte ta slut med haverier denna sommar? Väntar nu bara på att också tältet inför festivalen är trasigt eller nåt. Eller att Bettan får stora skälvan.

Eriks TV, eller Veikon Kone som vitvaruaffären numera heter och också ingår i en större kedja, är en sådan affär att går man in där kommer man helt säkert ut med ett paket under armen, större eller mindre. De har vad som behövs av vitvaror och elektronik utan att man behöver köra till provinshuvudstaden varje gång något behöver förnyas. Och det fina är att affären också har hemkörning för en rimlig penning samt tar hand om apparaten som gått sönder. Win win!

Förresten var Erik själv på plats trots att han rimligen borde njuta pensioneringens otium sedan länge. Affären var snabbt avklarad men så visste jag ungefär vad jag ville ha. Måtte den hålla mera än 2,5 år!

Skaget

Här satt jag på söndagskvällen och njöt av det fina vädret samt lyssnade på Stefan Ingves sommarprat i P1. Ett riktigt bra program om banker, pengar och kriser men inte alls torrt som man kanske kunde förväntas tro i ett sådant ämne. Stefan Ingves från Österbotten men som ändå inte pratar som ett Mumintroll, för det gör vi inte i Österbotten. Som avslutning lyssnades på Elin Jonsons fina fiolmusik i sommarkvällen.

Skaget

Jag satt också och lekte med min nya bloggkamera Panasonic Lumix DC-TZ95 och spanade ut över sundet och fjärden. En hyfsat bra optisk zoom på 24–720 mm. Jag hade inte kommit så nära med min systemkamera 24–105 mm och då använde jag inte full zoom på Panasonic. Jag är rätt nöjd med min nya kamera! Mina kameror kostar en slant men det är ändå småpotatis om man jämför med många andra fritidsintressen, som till exempel motorstarka båtar och påkostade bilar av olika slag.


Stefan Ingves – Sommarprat i P1

8 kommentarer

 • Sister Jane d.y.

  Ojdå, låter som att du får förnya alla makapärer på en gång, det är kostsamt så vi hoppas att de håller 10 år framöver och att Bettan ska ha förstånd att rulla på. Fast nutidens apparater har en betydligt kortare livslängd jämfört med de som man köpte på 70 och 80 talet. Då va det fråga om hållbarhet men på det tjänar man inga pengar, så för att få hjulen att snurra ändrade man inriktning så att folk skulle komma sig för att köpa nya grejor.

  Räcker det inte med sjukbenet som du har haft problem med ? Stackars dej, tycker riktigt synd om dej, om du nu också har ett skärsår i läppen. Vi ska hoppas att det läker fort.
  Paranemista! som det heter på andra inhemska.

  • Per

   Jo, allt kom på samma gång eller i alla fall inom sommaren. Den förra tvättmaskinen höll i 13 år så den får godkänt. I allmänhet håller apparater kortare tid nu för tiden och man reparerar inte heller på samma sätt som på 70–80-talen. Då fanns det alltid någon reparatör i närheten. Antagligen kostar reparationen mera nu än vad nya grejor kostar.
   De går över tills jag gifter mig, alla krämporna.

 • annepauline

  Är det inte som förgjort, när en grej går sönder följer det ofta fler grejer som ger upp. En tvättmaskin som bara håller 2,5 år är ju dåligt. Haha, en annan som är van med att en tvättmaskin ska hålla i minst 10 år…den tiden är förbi. Affärerna ger oftast garanti på två år nu och det är precis den tiden som en apparat håller. Sen är det dags att köpa nytt. Hm, väldigt klimatsmart, det här med klimatet som framhålls ideligen i alla sammanhang.

  Jag lyssnade på Stefan Ingves sommarprat. Det var mycket bra. Vilket intressant och spännande yrkesliv den mannen har haft. Lite fniss fick jag när han berättade att han i skolan kallat det latinska namnet för smultron, fragaria vesca, för fragaria portfölj. och upplupen ränta benämnde han uppsupen ränta. Haha!
  Undrar hur han ser på Sveriges och världens ekonomi nu när han ska sluta som riksbankschef. Många kriser har han varit med om och jag är rädd för att den största krisen av alla kommer att komma ganska snart. Hoppas att Ingves efterträdare på riksbanksposten är lika kunnig som Ingves. Tillåt mig tvivla.

  • Per

   Slit och släng, och att reparerar är inte så vanligt. Förr brukade det alltid finnas montörer och reparatörer, både en och fler i kommunen men nu känner jag inte till en enda. Förutom bilverkstaden jag anlitar och den är bra.

   Jo, det var kul att höra Ingves med sin lite torra humor. Kanske det var ett sätt för honom att komma ihåg växternas latinska namn genom att koppla dem till något känt eller roligt. Ett ganska vanligt sätt att minnas saker.
   Kriser kommer och kriser går. 2000-talet, åren efter millenniumskiftet tyckte jag var fina år men så kom du finanskrisen 2008 och sedan har det mer eller mindre hållit på. Den som lever får se….

 • annepauline

  Nu fick jag lära mig något nytt. Eller nytt är det säkert inte men för mig är det nytt:

  De mer eller mindre trasiga jeansen som är så på modet kallas ripped jeans.
  Eller lite mer försvenskat ( används i nödfall, haha. ) rippade jeans.

  Hade du koll på det? ( Viktiga saker att kunna. Haha, igen! )

  • Per

   Nej, det måste jag säga att jag inte har. Rippade jeans hmmm, jag föredrar att kalla dem ravejeans efter som jag förmodar att sådana jeans är vanliga på ravepartyn. Jag antar att ripped jeans är engelska.

   Jag snöade in lite på raveparty och det visade sig vara en hel vetenskap. Dansstilen verkar passa mig, stampa med foten haha…
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Rave

 • Jonas Lindqvist

  Förargligt när prylar och apparater går sönder efter så kort tid. Började lyssna på Stefans sommarprat när jag gick och la mig så får återuppta lyssnandet snart då jag endast kom ihåg hälften, tröttheten vann den kampen. Fantastiskt vacker vy från stolen du har förresten.

  • Per

   Det är lätt hänt att även jag nickar till när jag lyssnar på poddar eller radioprogram. Bäst är att sitta ute eller under bilfärd.
   Jo, det är rätt fint där en solig sommarkväll. Värre när nordan drar in med full kraft, då gäller det att hålla i hatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »