Upplevelser

Lyckat och mindre lyckat

Oj, jag håller på att glömma vårt besök på Jakobs dagarna i just Jakobstad för över en vecka sedan. Tiden rusar och jag hinner knappt med. Jo, de årligt återkommande Jakobs dagarna firades och sister Jane och jag beslöt att ta en närmare titt på Ratatosk från trakterna kring Jakobstad, ett band inspirerat av medeltiden men med ett modernare sound med bland annat vevlira, flöjt och diverse blåsinstrument. Och så förstås bas och trummor.  Lyckat, inte alls dålig musik, första gången jag hörde dem live.

Man kan säga att Jakobstad har sitt Ratatosk, som fått sitt namn efter en ekorre i den fornnordiska mytologin, medan Umeå har sitt Ye Banished Privateers som är ett sjörövarband och bra mycket vildare än Ratatosk. Hmm, man kan undra hur mycket de är kända på andra sidan Kvarken, båda banden? Så nära och så sällan besök på andra sidan pölen. Varför är det så? Har ändå inte Ratatosk spelat på Umefolk, eller har jag helt fel?

Annars kommer storfrämmande från Sverige kommande helg när Vasa Festival går av stapeln. Tomas Ledin, Miriam Bryant och Molly Sanden skall stå på scen vid Inre hamnen. För att inte tala om Toto och en rad finländska artister. Av de sistnämnda är ABREU, Kajija Koo och Haloo Helsinki för mig de mest kända. Hade jag inte haft annat för mig skulle jag kanske ha gjort ett besök på fredag.

Vi får hoppas att det går bättre för Vasa Festival än det gjorde i fredags i Jakobstad när Open Air fick ställas in med kort varsel. Med så kort varsel att det redan fanns kö till insläppet. Beskedet togs emot med en enorm besvikelse men annat var inte att göra på grund av att scenen hade allvarliga säkerhetsbrister som inte kunde rättas till i en handvändning. Dragplåstren var gamla kända Uriah Heep och Deep Purple som lockat långväga besökare, ända från Tyskland. Säkert surt efter att kommit så långt bortifrån.

I besvikelsen fanns de som svartmålade Jakobstad men sanningen att säga hade staden Jakobstad inget med detta att göra utan brister fanns hos arrangören och den underentreprenör som inte gjort jobbet rätt vid scenbygget. Något hade gått fel men vad? Själv spekulerar jag om det kan bero på att musikbranschen under pandemin tappat folk och erfarenhet vilket kan vara svåra att ersätta. Så har det också blivit inom andra områden och verksamheter. Vart försvann folk?

Som jag skrivit tidigare, mycket på G just nu, alla möjliga festivaler och evenemang. Nästan allt på en gång. Bara att sörpla i sig allt vad man hinner välja och svälja. Och det skall jag göra, jag startar i morgon!

Ratatosk

Ratatosk i Skolparken i Jakobstad (23.7). Inte alltför mycket folk skulle jag säga. Tidigare om åren brukade det vara smockfullt framför scenen en lördagskväll under Jakobs dagarna. Kan pandemin även här spelat en viss roll, att folk inte vågar sig ut eller har blivit försoffade?

Ratatosk

Vevlira (Frank Berger) och flöjt (Jennie Kackur)  ger Ratatosk sitt sound. Trummisen Jonathan Fagerström var också bra. Hoppas att jag placerade namnen rätt, bandet är ändå ganska nytt för mig. Bra lät det i alla fall!

Jakobstad

Inte allt för mycket folk på gågatan när vi anlände till Jeppis. Eller blev det mera liv senare? Vi drog oss hemåt rätt tidigt.


Ratatosk – hemsida

2 kommentarer

  • annepauline

    Det var ett riktigt dunderfiasko att Open Air i Jakobstad ställdes in i sista sekund. Vems ”felet” än var. Folk som kommit långväga ifrån och kanske till och med bokat hotell på plats måste ha blivit grymt besvikna och rejält förbannade. Att de får tillbaka biljettpriset är inte mycket till tröst.

    Jag antar att du är på väg till Urkult? Där blir det säkert fullt ös i alla fall!

    • Per

      Jo, alldeles strax om en halvtimme är jag på väg och där blir det fullt ös vill jag lova. Campingarna är helt fulla och det har öppnats några till runt om. Vädret ser hyfsat ut så vi håller tummarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »