Funderingar

Drevet mot Sanna Marin

Internet är både till nytta och bekymmer. Oerhört mycket sker idag på nätet och jag tror inte många vill avstå från Internet. Samtidigt har det sina baksidor som cyberattacker, olika typer av bedrägerier, virus och många gånger en offentlighet som kan utnyttjas på ett eller annat sätt.

Den som idag är aktiv på Internet syns och kan i värsta fall råka illa ut. De allra flesta av vanligt folk kan ändå känna sig trygga på nätet med sunt förnuft, att datorns säkerhet är i skick och att programvaran är uppdaterad. Är man flitig på sociala medier som till exempel Facebook och har åsikter om det mesta kan man råka i dispyt med någon annan och det kan gå ganska vilt till i diskussionerna men sist och slutligen är det ganska harmlöst i de flesta fall.

Annorlunda är det för offentliga personer som ständigt är påpassade och där i princip allt vad hen gör kan vändas mot en med hjälp av information, desinformation och bilder/video på Internet. Så har skett för Finlands statsminister Sanna Marin som efter dansvideon förra veckan fått det hett om öronen. Hon hade nämligen varit på fest med sina vänner och därifrån hade en yster dansvideo läkt ut på nätet. De som vill henne illa fick blodad tand och drevet gick i gång. Det har till och med startats en namninsamling som vill ha henne avsatt som statsminister och att regeringen skall avgå. För en i grunden oskyldig dansvideo! Jag häpnar men vet samtidigt att världen är full av dårskap.

Har Sanna Marin gjort något fel? Svar Nej! Hon har som statsminister också rätt till ett privatliv och även om hon är ansvarig 24/7 är det inte meningen att hon skall ha jourtjänst och rycka ut för varje eldsvåda som uppstår. Till det har vi polis, räddningstjänst och Försvarsmakten.

Har hon använt narkotika under sin tid som statsminister eller tidigare? Svar nej. Testet visade negativt och hon bedyrar själv att hon aldrig rört droger och det finns ingen orsak att misstro hennes uppgifter men är man avogt inställd till henne så hjälper det inte vad hon säger. Likt en terrier har drevet bitit sig fast i en åsikt att hon är olämplig som statsminister även om den är baserad på fantasier och spekulation. På ett suspekt webbforum tycker någon sig höra ordet ”mjölgänget” i videon – vilket tolkades som knark – och genast är drevet i gång trots att det är rent hitte-på.

Hade de haft rent mjöl i påsen hade polisen gått vidare med de tre polisanmälningar i ärendet som gjorts men så skedde inte. Egentligen tycker jag inte Marin hade någon skyldighet att ta drogtestet på så lösa boliner men hon gjorde det för sin egen rättssäkerhet.

När luften gick ur knarkgrodan påstår drevet att hon under festen inte var kapabel att fatta beslut och fungera som statsminister på grund av alkoholintag. Hur vet de det? Det kan ingen annan än Marin själv svara på och av vad som framkommit har hon inte hittats däckad i något hörn. Alltså åter spekulation och hitte-på.

Alkohol förekom under festen, precis som på många andra ställen i samhället, men vad jag vet så finns inget villkor för politiker att de skall vara nykterister.

Drevet kan bestå av en brokig skara, allt från främmande makt till nyttiga idioter, nättroll och moralister av olika slag som vill lufta sin indignation. Och naturligtvis de politiker som inte missar chansen till ett extra nyp.

Som ung framgångsrik kvinna har hon sina antagonister bland manschauvinister, moralister och stockkonservativa. De som helst ser en kostymklädd herre som statsminister, de som inte vill se makt hos en ung kvinna, de som tycker att hon bara är en ”flicka”, de som inte förstår att nya vindar blåser. Marin har som avsikt att ändra synen på hur en statsminister är och beter sig, inte minst hennes klädval har ibland väckt uppmärksamhet. Att hon andra gånger klär sig högst konventionellt tycks intet betyda något.

Som ung kvinna har hon säkert fått dela den erfarenheten som många andra kvinnor fått göra, nämligen för att bli accepterad och respekterad i politik och näringsliv är de ofta tvungna att vara betydligt duktigare och kunnigare än sina manliga kollegor för att uppnå samma position.

Som statsminister i en tid med många svåra frågor har hon lyckats bra även om jag också kan vara kritisk till vissa saker. En sådan var hur gränsstängningarna sköttes under pandemin där jag tycker att man inte tog tillräcklig hänsyn till befolkningen och villkoren i Tornedalen och andra fysiska gränsområden. Hon pratar inte heller svenska trots att hon rimligen borde kunna åtminstone något, skolad människa som hon är.

Något som utmärker henne är hennes sätt att tala, rakt på sak och i en rak följd, inte med en massa harklande, hummande, stammande och upprepande. Det ger ett intryck att hon vet vad hon talar om, något som hon säkert haft nytta av under sin karriär. Det kan också vara en orsak till att hon inte talar svenska, den svenska hon kan, eftersom hon vill vara tydlig och felfri i sitt tal. Men ibland kan det vara till fördel att inte vara alltför perfekt.

I massmedia funderas det över om ”danshistorien” med åtföljande bild från villa Bjälbo kommer att påverka Sanna Marins popularitet och SDP:s ställning i opinionsundersökningarna. Det blir intressant att se men det skulle inte förvåna mig om hon får en klar framgång till förtret för surgubbarna och moralkonservativa som vill ha det som på Kekkonens tid. Jag tycker mig notera att hon även får stöd bland äldre personer och att hela historien till stor del är sensationsskriverier.

Till sist vill jag citera texten från en av Kent Wistis senaste träffsäkra satirteckningar på nätet:
”Finlands statsminister upprör efter att ha festat, dansat och till synes haft kul” – varefter hans gubbe säger – ”Tacka vet jag riktiga statsmän och nationalhjältar som Kekkonen som aldrig rörde en droppe sprit”

Paavo Väyrynen

Här skulle det naturligtvis varit lämpligt med en bild av Sanna Marin men någon sådan egen bild har jag inte utan då får det bli en bild av en annan känd finländsk politiker av den gamla stammen: Paavo Väyrynen på Stormässan i Korsholm 2019. Det skulle vara intressant att veta vad han tänker om senaste karusellen kring Sanna Marin. Han var riksdagsman och innehade flera ministerposter under Kekkonens tid så han borde veta hur det gick till den gamla goda tiden och kunna jämföra. Inte så torrt på de kalasen alla gånger skulle jag tro, utan att för den skull låta någon skugga falla på Paavo som fortfarande strävar på i politiken, än här, än där.

8 kommentarer

 • annepauline

  Jag säger bara en sak: Vad är det för fel på folk? Sanna Marin har ett privatliv och får gå på fest och dansa som vem som helst. Tar hon en och annan Lonkero är det helt och hållet hennes privatsak. Ja, till och med om hon drar en lina kokain är det hennes privatsak. Jag blev rent upprörd när jag läste om allt skit hon fått för att hon råkar festa och dansa runt lite. Och alla syrliga kommentarer hon fått om sina kläder, jag smäller av. Inte är det bara gubbar som ondgör sig över detta, det är garanterat också en massa surkärringar som är illgröna av avund på Sanna Marin.
  Kekkonen och Ahtisaari var tydligen perfekta som presidenter trots att de söp som svin och ramlade runt i fyllan och villan mer än en gång. Man kan inte tro det är år 2022, det låter som 1800 talet.

  • Per

   Ja, säg det, vad är det för fel på folk men så är det i detta polariseringens tidevarv där oresonlighet och ren illvilja ofta råder. Även om det är uppenbart fejk och lögn så vägrar vissa att erkänna att de har fel. Och visst finns avundsjuka med på sina håll när det gäller Sanna Marin.
   Marin höll idag ett känsloladdat tal i Lahtis som helt klart gick hem hos åhörarna men detta kommer naturligtvis också att hånfullt användas mot henne av hennes belackare. Drevet är blodtörstigt.
   En lina kokain tror jag dock skulle fälla Marin, där gå nog gränsen skulle jag tro, men något sådant finns inte ens skymten av men det betyder inget för drevet.

 • Erik Forsling

  Visst är den primitiva reaktionen märklig. Vad har Marin gjort för annat fel än att vara född kvinna? Och gått på en, som jag förstår, privat fest. Inte en oficiell/ofentlig. Manliga politiker har också partajat, och det ibland svinaktigt. Drogtest – ja det har hon ju frivilligt tagit. Och antydningarna visade sig vara rent förtal. Då finns det kanske mer åsikter att uttala sig om rörande miffot som publicerade bilderna på en engagerad ung glad kvinna som deltog, och hängav sig under en privat tillställning. Hennes arbete är nog tungt nog som det är – det är det för alla seriöst kämpande politiker.

  • Per

   Har man varit på fest, med eller utan alkohol, känns det idag naturligt för många att dela med sig på nätet, visa bilder eller video, om de håller sig inom anständigheternas gräns och inte kränker någon. I privata sammanhang vill säga men Marin är en offentlig person och som sådan också i utsatt position där allt hon säger eller gör kan vändas mot henne av hennes motståndare, inklusive främmande makt. Detta borde hon som först publicerade videon på Instagram tänkt på eftersom ALLT som publiceras på nätet kan få vingar på några få sekunder. Det är som med en hemlighet, så fort du delar den till en annan person är det inte längre en hemlighet, eller i alla fall inte fullt så hemlig som tidigare. Vi får hoppas att hela historien vänder sig till Marins fördel, något som vi snart lär få veta.

 • Christoffer

  Jag skiter i att hon är kvinna men hon är uppenbarligen väldigt ung i sinnet. Att då sitta på posten som finlands mäktigaste politiker rimmar illa tycker jag. Vidare är hon dock obestridligt placerad på denna post av partiet just för att hon är ung och kvinna. Det är intressant att folk alltid vill ropa sexism när allmänheten inte vill ha folk på poster dit de är satta just precis pga sexism. Fight fire with fire och du blir ”the fire”, men det fattar inte folk.

  Kvinnor kommer alltid se sig underlägsna män pga rent fysiska orsaker, och de kvinnor som inte lärt sig uppskatta män och se fördelarna med dem kommer alltid att ha misstro och offerkomplex gentemot dem. Samma sak gäller andra vägen. Men eftersom vi lärs att kvinnor är så sköra blaha blaha så tror ingen att kvinnor också kan spela fult. Vilket hela denna ”jämställdhets”fadäs egentligen är. En enda manipulativ power grab.

  • Per

   Enligt dig har det ingen betydelse att hon (SM) är kvinna, bra så, även om jag har mina dubier angående din ärlighet i detta. Att hon är ung i sinnet ser jag inte som något fel, en stor del av landets befolkning är ung och bör ha inflytande och ibland också höga poster. Som motvikt har vi en president som är 74, även det helt ok.

   Allmänheten, vem är det? Jo, det är de som röstat fram dagens parlamentariska situation där Sanna Marin är statsminister och inte något kapat majoritetbegrepp. Så fungerar demokratin utan att blanda in spekulationer om sexism hit och dit.

   ”Kvinnor kommer alltid se sig underlägsna män pga rent fysiska orsaker”, intressant, så du vet mera om kvinnor än kvinnorna själva? Här anser jag att vi bör fråga kvinnorna vad de själva tycker. Jag skulle inte bli förvånad om de flesta kvinnor uppskattar män som är för jämställdhet, i hemmet, i arbetslivet, i politiken.

   Visst, ”kvinnor också kan spela fult”, du har helt rätt, de är människor precis som män.

   Tack för din kommentar även om jag inte håller med dig i allt.

 • Wesber

  Ja det var det löjligaste….att hon inte skulle få festa privat som alla andra, hon är väl inte livegen heller. Och det sista var det roligaste.. att Kekkonen INTE skulle ha smakat en droppe sprit. Hahaha tillåt mig skratta. han var nog inte kapabel att leda landet alla gånger han inte. HEJA Sanna Marin…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »