Förr i världen,  Urkult

Matador och ny YouTube-video

Efter att jag ikväll tittat på nyheterna på svenska YLE halv åtta så råkade jag få ögonen på en gammal kär programserie som finns på YLE Arena, nämligen Matador, den danska TV-serien som handlar om livet och människorna i danska Korsbäck med början år 1929 fram till 1947. Så bra den var och fortfarande är. Jag är rädd att jag blir tvungen att se den igen i höst, kanske för tredje eller fjärde gången. Fast jag har så mycket annat att göra. Nu för tiden tittar jag ganska lite på TV och inga nya serier alls men klassikerna är jag svag för. Ibland kan jag börja på med något nytt men tröttnar ganska snart. Var TV bättre förr i världen?

Det är som om jag är tillbaka år 1978 och tjock-TVn när första avsnittet startar och jag hör intromelodin till programmet, det välkända pianostycket, även om jag tittar via nätet och datorskärmen. Högst troligt såg jag serien på dansk TV den tiden. Minns ni Matador, ni som är lite äldre? Ungdomarna är kanske inte värt att fråga, eller? Eller har ni någon annan TV-serie från förra seklet som ni gillar och minns?

Egentligen hade jag med detta inlägg tänkt berätta att jag lagt upp en video på YouTube med bilder från Urkult. Jag tog en hoper bilder, en del har jag redan visat på bloggen, Facebook och Instagram och en del skickade jag till Urkult eftersom jag var festivalfotograf, några till en trumgrupp som uppträdde på festivalen men det finns mera och varför skall de ligga och mögla på min dator till ingen nytta. Jag gjorde en video med stillbilder och lite musik till. Åtta minuter blev det.

Jag hoppas att det inte blev någon dubblett, det vill säga att jag visat bilden på flera ställen utan att alla är nya. På sociala medier förekommer miljarder och åter miljarder bilder och många vissas på flera ställen, Facebook, Instagram flöde, story med mera. Lite tröttsamt även om jag bara kollar på de mest kända tjänsterna…

Som sagt, ni kära bloggläsare får en första titt på min YouTube-video, inget märkvärdigt men bilder.

Urkult 2022

Till inlägget behövs också en bild och denna gång blir det en bild på kön till Ådal-Lidens församlingshem där en aktivitet gick av stapeln på fredagen: ”Din röst som medicin och njutning”. Hmm, vad kan det innebära? Det låter intressant men inget jag utforskade. På Urkult finns en mängd aktiviteter, kurser och föreläsningar. Själv tog jag del av ”Författarsamtal med Mikael Berglund” eftersom jag tidigare i vintras läste hans senaste bok ”Ovanjorden”. Intressant att höra vad mera fanns att tillägga.


Matador – YLE Arena

 

Och här kommer videon. Se den på bloggen eller ännu hellre på YouTube och helskärm. Musiken, tja, den hittade jag på YouTube…

 

2 kommentarer

 • annepauline

  Som alltid, sååå fina bilder! Jag förstår att de vill ha dig som festivalfotograf.

  Vilket jobb arrangörerna måste ha med att ställa i ordning allting på platsen. Gör de allt detta helt idéellt?

  • Per

   Det mesta av förberedelserna, verksamheten under själva festivalen och städningen efter festivalen görs av frivilliga volontärer. Över 600 volontärer behövs för att det hela skall rulla. Teknikdelen (ljud och ljus) samt säkert också ordningsvakter hyrs in skulle jag tro men Urklult har också egen säkerhetsgrupp. För många är det ideella arbetet en viktig del av deras festivalupplevelse om det så är att städa, vakttjänst, sälja pannkakor och drickbart eller något annat som behövs. Den populära trähästen hade fått en del skador under de tre år sedan Urkult 2019 vilket skulle fixas vilket en av bilderna visar. Även en del andra träarbeten hör till. Så det är en hel del ruljangs innan, under och efter festivalen.

   Här finns lite att läsa om detta: https://www.urkult.se/volontar/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »