Livet på landet,  Musik

Elda på och Hooja, ny musik för mig

För närvarande håller jag på med lite buskröjande och en bit in i september blir det till att kärra in ved som varit på tork i två år. Det gäller att vara förberedd på en kall vinter och hög elräkning vilket kan motverkas med mera eldande i spisen och kanske en extra tjock och varm tröja.

Massmedia varnar för en vargavinter där folk sitter i mörkret och huttrar men så galet tror inte jag det blir. Pressen älskar att måla upp det värsta, det gillar folk att läsa om även om somliga blir ängsliga. Det är som med kriminal- och skräckfilmernas mord och våld, det går hem i stugorna men när det sker på riktigt, då är det förtvivlan och tragedi.

Egentligen är det inget nytt för mig, jag har min ved och min spis, vedeldning är det normala för mig. Skogen finns bakom uthuset och när allt annat av höstsysslorna är undanstökat så passar det att åter börja hugga ved och forsla hem till backen. Kanske lite svettigt ibland men ändå på något sätt roligt och intressant. Och konditionen blir till det bättre!

För ett par år sedan valde jag ut ett par björkklabbar från sågningen och vägde dem för att göra ett experiment hur mycket vikt de tappat på ett respektive två år och därmed kunna fastställa hur mycket de torkade på samma tid. Ny har jag vägt dem och fått ett resultat.

Under dessa två år har de förvarats under tak men i dörröppningen till uthuset vilket gjort att de fått både sol och fläktande vindar utan att utsättas för regn. Bästa möjliga torkning menar jag.

På sommaren 2020 vägde de tillsammans 20,2 kg. Ifjol vägde de 15,46 kg och förra veckan vägde de 14,74 kg. Första året tappade klabbarna 23,5 % i vikt och i på två år 27 %. Det är alltså ingen stor skillnad mellan ett och två års torkning under goda förhållanden.

Från ved och eldning till musik. Tvära kast! Jag har fått upp ögonen för ett nytt band och denna gång från Norrbotten. Jag kallar dem nästan Norrbottens KAJ men stilen och innehållet är något annorlunda. Det gemensamma är att de sjunger på sitt eget språk och dialekt samt att det handlar mycket om den egna hemtrakten, människorna där och dråpliga historier, något som också är utmärkande för KAJ från Österbotten.

Bandet heter Hooja och kör med en del rapp jämfört med KAJ som är mera gladpop, skulle jag säga. KAJ är mera positiv medan Hooja har inslag av viss realism och dysterhet. Hoojas texter handlar ofta om fylla, festande och sprit men också det som är utmärkande för Norrbotten: språket som är klart påverkat av finskan, arbetslöshet, bidrag, fattigdom, jakten, glesbygd och vilsenhet. Något som säkert är verklighet för en del ungdomar och yngre vuxna i denna del av kungariket. Och hemsoporna är stort med långa avstånd, hela Norrbotten kan man säga.

Jag gillar texterna, drivet och öset, jag gillar Hooja och hoppas det blir en fortsättning, fler låtar. I föregående inlägg nämnde jag Euskefeurat också de från Norrbotten, en annan artist som jag lyssnar på och också följer på Instagram är Maxida Märak från Jokkmokk. Inte är jag helt insnöad vad gäller musik men Hooja var helt ny för mig fram till i söndags.

Grand Hotel Gällivare

Naturligtvis en bild från Gällivare där Hooja hör hemma. Månne inte grabbarna i Hooja varit här inne på nattklubben och festat och rivit stället som de sjunger om? Själva bodde jag här en natt ifjol. Då var det ganska lugnt om jag inte missminner mig helt. Kanske Hooja var i Kiruna, nästgårds?


Hemliga duon Hooja hyllar glesbygden – Artikel från tidningen ”Dagens arbete”. Läsvärd och här står också om vad ordet Hooja egentligen betyder.

Hooja – Spotify

Videon nedan är en av Hoojas senaste låtar. Refrängen ”Banan, Melon, Kiwi och Citron” fastnade genast på hjärnan. Jag kan sjunga med och den är bra och medryckande. Testa att sjunga några gånger så är du fast. Grabbarna hade varit nere till Stockhollm för att festa men allt var inte som uppe i norra Norrland.
Här finns texten: Banan Melon Kiwi & Citron 

Banan, Melon, Kiwi & CitronDe häller det i drinken och säger ”den är god”Banan, Melon, Kiwi & CitronDet enda som vi bryr oss i är att bli kanon

9 kommentarer

 • annepauline

  Mycket tal om elpriset nu. Det kanske blir isrosor på insidan av fönstren i vinter som det blev hemma i Finland på den gamla goda tiden. Det dyker upp den ena katastrofen efter den andra. Det kanske går som Jehovas vittnen predikat i alla tider: Hela alltihopa går under. Regeringen fick något nytt att bita i inför valet: Elpriserna. Hittills har dödsskjutningarna dominerat. Det är strax uppe i 50 dödsskjutningar bara i år. Skadeskjutningarna är många fler med varierande skador för de som träffats. Skjutningar totalt är uppe i flera hundra till antalet. Så den nya regeringen, vilken det än blir, har rejäla utmaningar framför sig. Nu går partierna ut och lovar att ändra på ALLT. Hur de ska bära sig åt är däremot höljt i dunkel. Lätt att prata men någon ska se till att det händer också, som Stefan Ingves säger.

  Duon Hooja är ju kul! Lite KAJ stuk är det över dem.

  • Per

   El och ekonomi, det är de stora samtalsämnen och snart är det val, lite väl mycket sånt snack i dessa dagar. Jag ser nyheterna och resten struntar jag även om jag annars är politiskt intresserad. Om jag deltog i svenska riksdagsvalet så vet jag vilka två partier jag inte skulle rösta på annars är det rätt öppet.

   Partierna kan inte lova en massa, däremot kan de ha målsättningar och eftersom inget parti har majoritet så blir det förhandlingar och då kan även de bästa målsättningarna bli till aska. Jag menar att man som väljare måste ha det klart för sig. Högtidliga löften idag, glömt imorgon. Sån är politiken. Både lokalt och internationellt.

   De allra flesta som dör i skjutningarna är gängkriminella själva, mera sällan utomstående även om så sker ibland. Den som ger sig i leken, får leken tåla och då kan livet bli kort om det vill sig illa. Och som jag sagt tidigare, det är knarkhandeln i första hand som göder gängen och vem köper knarket?

   Jo, Hooja har flera bra låtar, denna gillar jag också skarpt:
   https://youtu.be/8vp3AF6UERQ

 • Jonas Lindqvist

  Ja man är glad som svensk att man bor i elområde 1 och i Luleå där vi är uppkopplat mot stadens fjärrvärmesystem som får värmen från SSAB:s spillvärme så det blir relativt billigt. Men underhållseldar i en braskamin i källaren då det är som kallast. Men mycket skräckhistorier i media men man börjar bli van. Blir intressant vem de gynnar mest i vårt riksdagsval nästa helg.

  Angående Hooja så lyssnar min äldsta dotter på en del låtar och hon såg även honom i Umeå under Brännbollsyran tidigare i sommar. Många låtar speglar nog mångas uppväxt här i vårt nordligaste län med visst inslag av humor. Blandningen av finska ord har dock mest spridning i Tornedalen och Gälliivare samt Kiruna. Har dock föräldrar bördiga från Säivis i Haparanda kommun så kan relatera då jag har vänner även därifrån. KAJ har jag inte lyssnat på tidigare så är något jag tänker göra.

  • Per

   Någon ekonomisk fördel med att bo i norr skall det väl också vara, mycket av elen kommer därifrån men vinsterna hamnar någon annanstans. Men det är klart, som skåning är det inte roligt när vinterkylan drar in och man kanske har direktverkande eluppvärmning. Elpriserna är en del i valdebatten, kan vara svårt att veta hur stor betydelse de har i valresultatet. Det är jämnt mellan båda lägren så det blir kanske en nagelbitare. Bäst vore att vinnarna hade åtminstone någon procent övervikt så att inte omröstningarna hänger på någon enstaka röst i riksdagen.

   Norrland, norra delen och inland har ofta förknippats med arbetslöshet, glesbygd och bidrag men jag undrar om inte det håller på att förändras med tanke på de stora satsningar som görs i norr. Visserligen kan det bli veckopendling och många mil på mätaren men jobben verkar finnas alltmer inom räckhåll. Man söker ju folk långt bort ifrån.
   Visst, humor finns i Hoojas låtar annars vore det för trist.
   Det är sant, finska har inte så stort inflytande söderut och längs kusten men speciellt Tornedalen är påverkat i språket. Det hörde jag själv för några år sedan när jag åkte tidiga morgonbussen från Haparanda till Pajala. Det var en upplevelse i sig.

   Det tycker jag att du skall göra, lyssna på KAJ. De sjunger mest på österbottnisk dialekt så allt är kanske inte helt lätt att förstå och ibland förekommer lokala uttryck och fenomen, precis som hos Hooja.
   Denna tycker jag är rätt kul och representativ för KAJ.
   https://youtu.be/0UPv4Bh0bxk

   Den handlar om en 50-årig man som ger sig ut i nöjesvängen och råkar stöta på grannens dotter. Men titeln ”Jåo nåo e ja jåo YOLO ja nåo” tycker jag själv är lite svårbegriplig, yolo, vet jag inte alls vad det är… men kul låt.

 • Jonas Lindqvist

  Jo, senaste åren har varit ett enormt uppsving för norra delarna av Sverige. Sådan brist på arbetskraft redan nu att företaget jag aretar på inte kan tacka ja till uppdrag pga personalbrist. Är i teknikkonsultbranchen och där verkligen försvinner alla nyutexaminerade från universiteten och högskolorna direkt ut i arbetsmarknaden så det gäller att vara snabb och ha ett bra erbjudande. Vill man bo här uppe ska man ha ett intresse för natur och friluftsliv alternativt bo i de lite större städerna som Luleå, Skellefteå eller Umeå. Mörkret under vinterhalvåret är också en sak att beakta och som även jag kan tycka är lite jobbigt i perioder trots att jag är uppvuxen här. Men i Palaja och Kiruna är det extra påtagligt, speciellt de tre mörkaste månaderna. Men många har sett fördelarna med lugnet och naturen så är hoppfull till en positiv befolkningstilväxt.

  Han var rätt rolig den där KAJ, släpper han musik fortfarande? Hänger med på de flesta orden i texten och det blir lättare ju mer man lyssnar. Har betydligt mer problem med tex skånskan. Enligt mina döttrar, YOLO betyder You Only Live Once och är väl ungefär en som går all in och bara kör på.

  • Per

   Skulle jag vara ung och söka jobb så nog vore Norrland och även övre Norrland intressant. Det gäller att ha lämplig utbildning och kompetens. Mycket natur får man på köpet vilket inte är helt fel. Mörkret vintertid skulle passa mig perfekt med tanke på en hobby som jag har.

   KAJ är en grupp bestående av Kevin, Axel och Jakob, därav namnet.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/KAJ_(humorgrupp)
   De finns på Spotify där senaste release är från 2021 men de är aktiva. Bland annat med musikalen Botnia Paradise på Wasa Teater ännu senaste vår.

   Jag trodde Hooja var ett band men vad jag förstår är det han som sjunger samt den andra DJ Mårdhund som gör musiken. Kanske de tillsammans är Hooja?
   YOLO, man lär så länge man lever.

   • Jonas Lindqvist

    Tack för bra tips Per. Skulle tro att det är sångaren som är Hooja då radarpartnern är DJ Mårdhund. En detalj är att de vill vara 100% anonyma så utåt sett vet ingen deras identiteter, det brukar dock oftast avslöjas efter ett tag historiskt sett.

 • Wesber

  Ser man på, där fick man reda på det också vad Kaj sjunger. Och jag som grunnat över vad YOLO betyder just i den låten… jag som brukar veta alla dialektord. Hörde nu på morgonen att elbolagen vill häva det bundna avtalet på elpriser och vi som har bundet med bara 58 öre timmen….aldrig får man vara glad. Undrar hur det går för grannen Mats här bredvid då, han har nyss köpt in sig i ett eget vindkraftverk för 50.000 kr i Garpenberg och betalar 46 öre per timmen, då kanske det var bortkastade pengar.
  Ja på söndag skall det röstas och jag vet inte vad jag ska rösta på, alla partier är bara samma skrot och korn lovar runt men håller tunt. Det kanske får bli Kalle Anka partiet haha eller blankt.

  • Per

   Det finns ett och annat ”modernt” ord som vi får lära oss och ibland vet vi inte ens att de finns. Engelskan smyger sig på och ungdomarna är inte sena att ta efter.
   Här har vårt elbolag Herrfors lovat att de inte skall höja priset och det är ju bra. Sedan återstår att se hur länge det håller.
   Att elbolagen på sina håll i kungariket vill skippa ingångna avtal lär nog få mothugg. Troligtvis blir det domstolssak av sådana försök.

   Att partierna inte alla gånger kan hålla vad de lovar är en rätt självklar sak, de är oftast tvungna att förhandla och då ryker många högt ställda mål, helt eller delvis. Det är ren matematik.
   Att inte rösta, rösta blank eller på Kalle Anka innebär att man låter andra bestämma. Man uttrycker sitt missnöje men resultatet kan bli stick i stäv med alla värderingar man ändå innerst inne har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »