Livet på landet

Ingen lingonsylt

Hösten är den tid när marknader lever upp, då när årets skörd ligger på borden och bonden får sin lön samtidigt som allmogen samlar i skafferi och förråd. Åtminstone var det så förr i världen. Visst har vi också andra marknadstillfällen men inget slår en höstmarknad. Vintermarknader brukar också vara populära, inte minst Jokkmokks vintermarknad som också är min favorit och som drar mycket folk.

Jag besökte höstmarknaden på Tottesund (Maxmo) i lördags i hopp om att hitta hemlagad lingonsylt. Det skulle jag ha köpt men endast plockade lingon såg jag på botten i en spann så jag for tomhänt hem. Är inte lingonsylt något som hör till en höstmarknad, jag blev lite besviken. Överhuvudtaget tyckte jag det var glest med rena höst- och naturprodukter. Kantareller finns det gott om i naturen men icke vad jag såg på Tottesund. Det enda som riktigt intresserade mig av utbudet var limpor gjord på surdeg men något köp blev det inte. Jag tyckte också det var få lokala försäljare, sådana som jag känner sedan tidigare.

Jag anlände klockan ett, mitt i marknadens tidtabell, så inte borde lingonsylten vara slut redan då, tycker man. Eller är det så att de flesta plockar sina egna lingon och syltar varför det inte finns någon efterfrågan? Nu kanske någon tycker jag gott kunde gå till skogs, plocka själv och sylta men nej, jag är ingen bärplockare. De enda bär jag plockar är hallon och de äter jag upp på direkten. Och det är inga stora mängder lingonsylt jag konsumerar men framledes har jag tänkt göra en maträtt där lingonsylten har sin givna plats. Det var därför jag ville ha hemlagad lingonsylt.

I stället blev det te och dopp inne i herrgårdens café. Där bjöds också på brunch för de som förbeställt men det hade inte jag gjort. Ganska mycket folk där inne i salen så det var säkert en succé. Gott såg det ut, det som jag fick en glutt på.

Nu blir det avslut på detta inlägg, nu skall valvakan i Svt upplevas, spännande som bara den. Få se var detta slutar, klart kanske först på onsdag?

Höstmarknad Tottesund

Ett stånd med mattor fanns men sister Jane tvättade mina stugmattor för bara ett par veckor sedan så jag klarar mig en vinter till.

Ingen marknad utan veteran- och jenkkibilar. Tittar man noga ser man Kadetten jag skrev om tidigare bakom Chevroletten med husvagn. Vilket ekipage! Det skulle va någonting att åka med till Urkult nästa sommar. Annat än Bettan och tält.

 

6 kommentarer

 • Gunilla Viklund

  Välkommen på höstmarknad inkommande Lördag, till Vörå Hemslöjd mitt i city. Om där finns färdig lingonsylt vågar jag inte uttala mej om, men mycket möjligt + så mycket annat gott. Flera medlemmar brukar både safta och sylta och baka, de dom har mera utav tiden.

  • Per

   Det beror på tidtabellen för marknaden om jag hinner dit, jag är nämligen ganska upptagen kommande helg. Men det kan vara värt ett försök för att få lite hemgjord lingonsylt.

 • annepauline

  Det finns många höstmarknader här också. Men som du skriver, ingen lingonsylt. Hjortronsylt finns och till och med åkerbärssylt. Jag köpte åkerbärssylt en gång. Det blev en besvikelse, ingen smak av åkerbär alls, det var bara socker. Jag köper ”lösa” lingon och rör med socker. Då blir det perfekt lingonsylt. Den färdigköpta lingonsylten som finns i affärerna är helt värdelös, ofta uppblandad med äpplen och väldigt mycket socker. Smakar inte lingon.

  Valet ja. Hur det än går blir det ett tufft jobb som väntar den nya regeringen. Det är kris på alla fronter.
  Magdalena Andersson står och säger att Sverige är en demokrati. Alla är lika mycket värda, allas röster är viktiga, ingen ska vara utanför i ett demokratiskt land som Sverige. Jamen hallå, Sverigedemokraterna då? De är utmobbade, är inte de lika mycket värda i en demokrati? Tydligen inte.

  • Per

   Märkligt att lingonsylten lyste med sin frånvaro i lördags och du har tydligen samma erfarenhet. Sant är också att den lingonsylt som säljs i affärerna är mer eller mindre värdelös. Jag har ofta funderat på varför mycket av den färdigmat och halvfabrikat som finns i utbudet brister i smak samt har mycket socker, konserveringsmedel, fett och annat i smeten. Är det omöjligt att industriellt göra färdigmat, inklusive lingonsylt, god och hälsosam? – Jag fick tips om en annan marknad nästa lördag så då hinner jag kanske dit för att se om hemgjord lingonsylt finns till salu.

   Valet det valet. Mycket jämt och det slutliga resultatet kommer på onsdag. Det Andersson menade var att varje individuell röst är lika mycket värd och det är sant, rent matematiskt. När det sedan kommer till regeringsbildning sker detta genom förhandlingar partierna emellan och inget parti som inte själv har egen majoritet (minst 51 %) kan räkna det som en självklarhet att få vara med och bilda regering eller påverka politiken. Även om ett parti har så mycket om 49 % av rösterna kan det stå utanför en regering om resterande partier – med kanske avsevärt lägre röstetal per parti – lyckas förhandla sig fram till en gemensam regeringsbildning. Så är det bara, ren matematik, och då kan man anse det som orättvist eller inte. SD är också ett parti på yttersta högerkanten och därmed omöjlig för vänstern eller till och med för partier i mitten (C är ett sådant exempel). Precis som V inte gärna välkomnas i en moderatledd regering eller själv vill vara med i en sådan regering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »