Livet på landet

Att klistra fönster och hitta på Internet

Ett otyg på Internet här i republiken är att många hemsidor som säljer produkter och tjänster till allmänheten finns enbart på finska, finska/engelska eller till och med på ryska i vissa fall medan svenska ofta är satt på undantag eller med mycket sparsam information på svenska.

En sådan kategori är charterresor från de stora bolagen. Till exempel Tjäreborg och Aurinkomatkat har inte ett enda svenskt ord på sina hemsidor trots att företagen har ett stort antal svenska kunder i Finland. Det tycker jag är mycket dåligt! Visst, man kan använda översättningstjänster som Google Translate och andra tjänster men inte sällan fallerar översättningen för att inte tala om det finstilta där många fällor kan dölja sig. Och vem vill råka ut för en obehaglig överraskning på sin hett efterlängtade semesterresa därför att man inte förstått vad man beställt?

Även företag i Finland med huvudsäte i Sverige syndar på detta område men vi har fina undantag som Biltema och Clas Ohlson med finländska hemsidor med språkval svenska eller finska samt med europriser. Där är det lätt att handla eftersom man på förhand kan kolla sortiment och pris i euro.

På senare tid har jag upptäckt Puuilo i Vasa, företaget som säljer det mesta, allt från verktyg, arbetskläder, byggmaterial, fritid till köksattiraljer. Det var där jag köpte min panna för fläskpannkakan. Problemet är att de har enbart finsk hemsida med europriser. Inte helt lätt att hitta i sortimentet på deras hemsida och ibland har jag gett upp.

Nu har jag emellertid kommit på att det också finns Puuilo i Sverige, företagsnamnet till trots, med snarlik hemsida. Där kan jag lätt hitta vad jag behöver och varan har ett produktnummer som är samma på den finska hemsidan. Bara att klistra in produktnumret i sökrutan och vips har man samma vara på den finska hemsidan med pris och tillgång utan problematisk sökning. Det fina är att man också kan se om varan finns i Vasa och på vilken hyllsektion den finns. Det gör att jag slipper yra runt som ett höns och leta produkten.

Idag skulle jag inhandla fönstertejp. Enligt Puuilo.fi fanns några rullar i Vasa men si där ljög hemsidan. Tomt i hyllan men jag fick tag i en expedit som på dialekt kunde hjälpa mig. Fel på inventeringen menade hon och visst, fullt möjligt. Hon skulle omedelbart se till att beställning gjordes och på väg till utgången stötte jag på henne en gång till varvid hon meddelade att beställningen är gjord och att jag kan hålla koll på hemsidan när tejpen är på plats i hyllan. Det kallar jag service. Men lite flyt kan jag nästa vecka inhandla min fönstertejp.

Tänk bara på att på parkeringen utanför Puuilo i Vasa används parkeringsskiva som visar tiden för ens ankomst. Lätt att missa med risk för parkeringsböter.

Fönstertejp, vad skall man med sådant till? Jo, bor man i en gammal bondstuga men otäta fönster kan man spara värme och pengar genom att tejpa fönstren till vintern och gärna också ha bomullsvadd nedtill på fönsterkarmen. Kanske lite pittoreskt med fönstervadd kan tyckas men den har sin funktion även om den är annan än vad jag trodde innan jag tittade följande video. Tänka sig vad man kan lära på YouTube!

Fönster

Detta fönster i min stuga är på intet sätt tejpat och befinner sig på andra våningen som är kallt året runt. Jag gillar fönstret och skulle jag göra en renovering så skall dessa fönster, över 100 år gamla, finnas kvar. De ger stugan karaktär.

Bystugan i Oxkangar

Har finns det fönster. Bystugan i Oxkangar med ingång till före detta lärarbostaden till höger och i mitten trappan upp till skolmatsalen på andra våningen. Vad jag minns ett bord med långbänkar där vi inmundigade varm mat tillsammans med medhavda smörgåsar.


Puuilo – hemsidan i Sverige

Puuilo – hemsida i Finland. Ungefär samma.

Anders på landet – en intressant YouTube-bekantskap som jag skall utforska närmare

3 kommentarer

 • annepauline

  Fönstertejp, ja, det hade vi hemma i Finland. Vilken grej, den har jag förstås också glömt. Varje vår, eller tidig sommar, skulle innerfönstren tas ut. De var limmade med pappersremsor. Remsorna lossnade rätt lätt men sedan skulle man då blöta upp och ta bort limresterna efter remsorna. Sen var det fritt fram att öppna ytterfönstren! Snabbt i med gallerfönster för annars fick man in mängder av flugor och krankar. Men det var en speciell känsla att liksom öppna ett fönster mot sommaren. På hösten blev det tvärtom. I med innerfönstren igen och så skulle det tejpas runt om. Men inte sa vi tejpa? Vi sa klistra tror jag. Inte sa vi fönstertejp heller? Vad sa vi om de vita remsorna som man köpte på rulle? Fönsterpapper…näää? Klisterremsor…nä, inte det heller.

  • Per

   Ut med fönstren varje vår och in med ”netigallri” för att hålla mygg och andra flygfän borta som det fanns gott om på en bondgård. Fönstren och kossorna ut, sedan blev det sommar. Ja, man slängde inte ut alla fönster ha, ha utan bara ett här och där för vädringens skull.

   Jag tror att tejpa är ett ganska nytt ord som kom någon gång efter kriget, på 50-talet. Tejpa kommer naturligtvis från engelskans tape. Klistra var kanske tidigare mera vanligt förekommande? Klisterremsor tycker jag låter rimligt.
   Wikipedia har en hel artikel om ordet tejp.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Tejp
   Och av alla tejp är silvertape den bästa! En sådan rulle finns alltid med i bilen på mina road trips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »