Funderingar,  Upplevelser

Blicken

Jag är en varm vän av P1 i Sveriges radio, det är nästan så att P1 är den radiokanal jag lyssnar mest på. Ofta när jag åker på mitt veckoinköp på torsdagsförmiddag är det P1 som står på i bilradion. Bara att ta en titt på deras rika programutbud där Språket, Filosofiska rummet, Livet med Ullakarin Nyberg och Kropp och själ är några av favoriterna. Men det finns så mycket mera. Med det inte sagt att jag lyssnar varje avsnitt av programmen men bra många ändå.

I senaste Kropp och själ fanns ämnet ”Den talande blicken”, ett program om betydelsen hur vi tittar på våra medmänniskor och hur länge. Ett intressant ämne och vi är kanske inte alltid medvetna om hur vi tittar. En blick kan vara utmanande, hotfull, glad, nyfiken, flörtande. Det sägs att ”Trettio sekunders ögonkontakt leder antingen till våld eller sex” och det kan ligga något i det. Eller i en flörtsituation att titta på någon, sedan hastigt titta bort och lika hastigt titta tillbaka och hålla kvar blicken lite längre varje gång. Jag har också en annan blick i min flörtarsenal som jag dock alltför sällan tar till.

När jag jobbade på sjön på linjen Malmö till Travemünde/Lübeck (Euroway) satt jag ibland i kassan i Taxfree. En gång kom en kvinna till kassan med sina varor, en helt vanlig kvinna, kanske något äldre än jag och hon hade ett sådant enormt sug i blicken att jag höll på att förlora balansen. Det var som om jag inte kunde slita blicken från hennes ögon utan drogs nästan mot min vilja in i en virvel ut i rymden. Var det några sekunder eller en evighet, det vet jag inte, troligtvis det första. Så kändes det och därför var det en sådan stark upplevelse att jag minns den än idag. Kanske har jag skrivit om det tidigare men jag kom att tänka på händelsen när jag lyssnade på programmet. Hur hon såg ut minns jag inte och inte vet jag heller om hon var ute för att ragga men hennes ögon minns jag. – Hur vi tittar har större betydelse än vad vi kan tro eller tänker på. Mycket sker per automatik i vardagen.

Lyssna på programmet om ämnet intresserar, länk finns nedtill.

Jag såg att Amanda Lind (MP) blivit vald till ordförande i kulturutskottet i Sveriges riksdag. Så bra! Kulturutskottet är ett viktigt delorgan för att styra kulturpolitiken och vi vet att det finns starka krafter i rörelse som i grunden vill lägga om kulturen, även Sveriges Radio, där kanske P1 är en den mest utsatta kanalen med sitt rika och varierande utbud.

Inte för att jag är (MP) men jag har följt Amanda Lind på Instagram ganska länge och jag tyckte att hon som kulturminister skötte sig bra och var en aktiv minister med intresse för alla de områden hon var ålagd att sköta. Allt från finkultur till idrott. Så har hon varit en trogen Urkultbesökare. Det var kanske därför jag började följa henne på Insta.  Och hennes ”hårtålla” är speciell. Tänk så mycket hår somliga får ha uppe på huvudet medan andra inte får ha nästan någonting alls. Så orättvist!

Här är det tänkt att ni bloggläsare skall bidra med ert bästa flörttips, med eller utan blick, kanske med en nick eller kick, ha, ha… Vadå, så länge man älskar är man ung, som det sjungs i sången.

Ak Dan Gwang Chil - Urkult 2022

Här var det inte helt lätt att tyda blickarna med den livfulla musik som Ak Dan Gwang Chil (Sydkorea) bjöd på under Urkult i somras. Men musiken var bra.


Den talande blicken – P1, Kropp och själ

 

2 kommentarer

 • annepauline

  Nu för tiden tittar folk inte på varandra överhuvudtaget tycker jag. På bussar, tåg eller på gatorna går de flesta och kollar ner i sina mobiler. Mammor med barnvagnar tittar inte på sina barn, nejdå, en hand på barnvagnen, den andra håller mobilen stadigt framför ”blicken”. Man kan bli påkörd eller påsprungen precis när som helst. Det händer allt som oftast att personer krockar med varandra på tunnelbaneperrongerna för att de småspringer med mobilen framför ögonen. I affärerna ska grejer på hyllorna fotograferas samtidigt som folk pratar med någon i mobilen ”…ska jag köpa en sån eller sån…”

  Marilyn Monroe hade ögon med blick! Så många undersköna damer som försökt att kopiera hennes utseende genom åren. Visst, de lyckas med hår och sånt men inte en enda av dem har haft sådana ögon och sådan blick som Marilyn Monroe. Jag kommer inte på några manliga ögon med ”sug” nu. Haha, måste fundera på det.

  • Per

   Det har du rätt i, är det inte mobilen som stjäl blickar så undviks nogsamt att inte titta på andra människor. Speciellt i hissar, där skall man döstirra i väggen eller till och med titta upp i taket. Men så har vi de härliga undantagen som också kan utspinna sig till ett kortare samtal. Inte sällan från lite äldre personer medan ungdomar ofta synes befinner sig på en annan planet eller helt fördjupad i mobilen.

   Jo, Marilyn Monroe var den stora stjärnan med blicken som skapade en legend. Kanske den mest kända skådespelerskan? Och ändå dog hon förmodligen av en överdos medicin. En ny film om henne är visst på gång? Blonde, eller har den redan haft premiär? Jag är så dålig på filmer men Blonde har jag snappat upp någonstans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »