Allehanda

Värk och nytt verksamhetsställe

Är det inte det ena så är det det andra, som flickan sa när hon blödde näsblod. Jämna plågor. En stor del av sommaren hade jag problem med mitt kraschade knä och fick bromsa mina aktiviteter på olika sätt. När knäet äntligen blev något så när bra fick jag problem med höft och höger ben ett par veckor.

Igår när jag gick dagliga promenaden kändes det nästan som normalt och tanken är att öka sträckan vart efter. Jo, vad hände?

Igår kväll hjälpte jag till när sister Jane skulle baxa in ett tungt skåp i huset. Allt gick bra utan alltför stort besvär och efteråt blev det kaffe/te med dopp. Då började jag känna något svagt i vänster axel och övre arm, ömt och stelt, något som ökade under kvällen för att kulminera till värk under natten. På morgonen blev det Burana och Voltaren och nu känns det lite bättre även om det är svårt att klä på sig skjortan. När jag jobbade hade jag samma problem men det är ju fem år sedan. – Förhoppningsvis skall det inte påverka promenaden ändå. Är det inte det ena så är det det andra men vandra, det vill jag.

Igår när jag gjorde mina veckoinköp i provinshuvudstaden passade jag också på att besöka Clas Ohlson som öppnade nytt verksamhetsställe nära brandstationen. Nytt och fint men med samma utbud som inne vid torget, naturligtvis. Något förvånad läste jag i Vasabladet att staden kommer att hysa två Clas Ohlson framöver. Inte dåligt, Vasa är ändå ingen storstad. Få se hur länge det håller? Annars gillar jag Clas Ohlson, bra sortiment, fin betjäning och svenska på deras finländska hemsida.

Jag tittade också in till Lidl i grannfastigheten som också öppnade tidigare i år. Nästan ingen skyltning alls på svenska förutom på dryckessidan där det fanns extra papperslappar på svenska utprintade. Det är möjligt att vissa varor är billiga hos Lidl men jag är inte bekant med deras sortiment och deras dåliga inställning till svenska förtar min lust att besöka den affären.

Vänder jag på huvudet ser jag Biltema på andra sidan gatan och österut mellan björkarna skymtar Rusta för att inte tala om alla andra svenska och nordiska affärskedjor som finns i staden. Snart finns det samma affärer både i Sverige och i Finland och vilken är då poängen att åka över till kungariket för att handla? Ännu för 20 år sedan fanns det viss dragningskraft att åka över för inköp, alltid hittade man något man behövde, men idag finns det mesta av detta i provinsen. Det är väl bara Ikea om ännu inte vågat sig hit.

Efter pandemin har jag åter också vågat mig in till lokala livsmedelsaffärer, masklös som jag var/är. Det är viktigt att också handla lokalt även om sortimentet delvis är annat än det jag vanligtvis köper. Kanske något dyrare men så slipper man åka bil längre sträckor.

En bra sak under pandemin var alla dessa handspritautomater som fanns utplacerade här och var. Idag finns många kvar men ofta är de tomma och har inte fyllts på sedan när? En kul grej är att titta på folk som försöker få en skvätt handsprit och så är det helt torrt, inte en droppe. Ändå vrider folk sina händer som om de fått handsprit. Kan man säga att de torrspritar då?

Clas Ohlson Vasa

Där har vi nya Clas Ohlson i Vasa och bakom finns Biltema. Rostig plåt verkar var sista skriket i arkitektvärlden. Detta är ok men Lidl bredvid, maken till tråkig låda får man leta efter.

MacDonald´s Vasa

Naturligtvis finns MacDonald´s också med på ett hörn i detta kvarter. Nytt och modernt, här görs beställningen via pekskärm.
Tittar vi noga ser vi Rusta en bit bort där Hong Kong fanns tidigare. Affären alltså…

 

Prisma Vasa

Här ser vi två torra spritautomater på Prisma i Vasa. Inte en droppe och så har det varit en längre tid. Här brukar jag sprita mina händer efter att jag handlat i köpladan. Jag brukar nämligen köpa en Omarmunk och spisa den medan jag kör ut ur garaget på väg hem och då vill jag inte ha andras bobbor på mina fingrar. Veckans godis och en riktigt kaloribomb. När jag kommer till brandstationen är bullen uppäten och då passar det bra att ta en klunk vatten vid trafikljuset som nästan alltid är rött. Här gäller det att vara noga med vilken flaska jag greppar i bilens mittkonsol. Där finns två, en med vatten och en med handsprit. Hittills har jag klarat att välja rätt.

Prisma har också en nymodighet på våning ett. Där finns en rad automater för pantning av flaskor och burkar. Gott så men har man många kassar med pant så tar det en kladdig stund innan allt är handplockat in i apparaten. Nu har man installerat en ny apparat där man öppnar en lår och häller i alla burkar och plastflaskor (inte glas) och så är det bara att trycka Start på skärmen så sorterar och räknar maskinen all pant och ut får jag ett kvitto. Snabbt och behändigt! Igår hade jag två kassar med pantflaskor som jag hällde i maskinen medan en gubbe bredvid hade en hel kundvagn full med pant som han tålmodigt plockade in i automaten. Han stod där länge! Han hade nog inte uppmärksammat nykomlingen i raden av pantmaskiner.

3 kommentarer

 • annepauline

  Så det blev inget IKEA i Vasa. Jag trodde det var på gång för några år sedan. Roligt att få se vad som händer i Vasa! Brandstationen vet jag var den ligger men kan inte placera de här nybyggnationerna. Folk behöver inte alls åka in till staden längre. Det blir som här, allt man behöver finns utanför på stormarknadsområdena. Vad skulle man behöva åka in till staden för? Det är så tråkigt att det är samma kedjor som etablerar sig överallt. Förr fanns SOKOS i Vasa men sen de försvann är det bara samma utbud på affärer som i Sverige. Torget vet vi ju hur det är, lika stendött som kullerstenarna. Clas Ohlson inne i staden lär få slå igen ganska snart.

  Den där typen av pantmaskiner har funnits här ett tag. Folk kommer med hela sopsäckar fulla med flaskor och burkar, så rasslar det bara till i apparaten och så är det pantat och klart. Jag har inte heller fått ”smak” på Lidl. Det behöver inte vara något ”fel” på de märken de säljer, billigare än andra affärer är de på en massa varor. Här säljer Lidl Sisu och Tupla. Nån gång när jag är riktigt sugen på Sisu går jag in där och köper på mig ett lager.

  Men vad är det med ditt knä och nu axeln? Förslitningsskador som dyker upp? Nu för tiden verkar det som man ska bota allt möjligt med motion så det är väl bara att promenera på.

  • Per

   Området finns mellan brandstationen och gamla Milka men på södra sidan Smedsbyvägen.

   Klar är att centrum tar stryk när det etableras stora handelsområden i städernas ytterområden. Så är det i Vasa och på många andra ställen. Umeå har sitt Avion på Söderslätt, det hörs på namnet att det är ett ytterområde. Förmodligen billigare hyror och att man kan erbjuda gratis parkering nära ingången. Plus många kända butikskedjor på samma ställe utan långa gångavstånd. Människan är bekväm.

   Visst kan hitta vad man behöver i matväg på Lidl och även dra ned på matkostnaderna om man håller koll på priser och kampanjer. Skulle jag bo i stan och bo inom cykelavstånd kunde jag göra det till en sport att ha stenkoll på priser och reor och på så sätt spara en slant men att med bil åka runt för en euro här och en euro där är inte rimligt. Och att hitta i alla affärerna är inte heller lätt. Jag tycker Lidl är lite rörig fast när man blir van är det en annan sak. Jag vill snabbt in och snabbt ut med varorna på kända hyllor.

   Gamla förslitningsskador, ja, högst troligt. Känns ganska bra nu på eftermiddagen men vi får se hur det blir till natten. Troligtvis får jag ta det lugnt ännu en vecka. Och jag som har höstsysslor att sköta.

   Jag tror att Kristersson får en svår uppgift att stävja skjutandet. Finns det någon lösning syns det förmodligen först om något år men jag tvivlar. En orsak är knarkhandeln, en annan är tillgången på vapen. Vem är det som göder gängen med sitt festknarkande och är narkotikapolitiken den rätta? Och är integrationen effektiv? Svåra frågor som jag inte tror att man löser enbart med strängare straff.

 • annepauline

  …här har tre personer skjutits till döds och en svårt skottskadad i Södertälje på en vecka. Kristersson får rappa på att bilda regering, han gick ut med före valet att NU är det slut på brotten och gängkriminaliteten…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »