Upplevelser

En givande helg!

En hel del har hänt senaste helg.  Trots regn och rusk med tidvis riklig nederbörd blev det ändå full pott och tänk vad bra att det kom som regn och inte som snö. Man måste se det positiva i tillvaron.

Först på fredagen begav vi oss till provinshuvudstaden för att stråla samman med kusin vitamin som också hade släkt med sig men från andra sidan så att säga. Restaurangen var 1r+k (ett rum och kök) på svenska, även om restaurangnamnet är på finska, 1hk, samt hemsidans ingångssida. Nåja, några språksvårigheter blev det inte, personalen var kunnig och kompetent samt kunde även dialekt. Där blev det ett plus i kanten!

Jag valde Bräserad oxe med libbsticka och potatis och så gott det var. Mört kött och verkligen smakfullt. Där blev det full poäng! Personalen berättade också vad man fått på tallriken, ursprung och tillagningssätt. De andra valde lammfilé och ankbröst och av smackandet att döma var också det rätter till full belåtenhet. Restaurangen kan rekommenderas, belägen på andra våningen om än kanske lite svårt att upptäcka ytterdörren.

Efter måltiden styrde vi stegen till Wasa Teater för att se pjäsen ”Heiman” efter boken av Ann-Luise Bertell med regi av henne själv och med Erik Kiviniemi som dramaturg. Han spelade också huvudrollen Elof i pjäsen. Enbart det garanterade en underhållande kväll men de övriga skådespelarna gjorde också mycket bra ifrån sig. Scenografin var oväntad och med spännande lösningar. Till exempel sänktes dekor och rekvisita ned från taket för att lika snabbt dras upp när just den handlingen var klar.

Språket var österbottnisk dialekt och handlingen framsprungen ur den steniga jorden uppe i Oravais skogsbyar. Elof och hans bror blev tidigt föräldralösa men mormor tog hand om dem tills Elof kunde återvända och åter bruka hemmanet. Att han sedan gick i borgen för grannen, slarvern, var inte det mest lyckade han gjort och här kom hans bror att spela en viktig roll, Sverigeemigranten i Kiruna som blivit socialdemokrat till Elofs stora förtret. Kriget hade sin givna och dystra roll i bakgrunden, men det förekom också dans, sång och komiska situationer. Jag skulle säga att det är en ganska omväxlande pjäs och det blev aldrig döda stunder sedan pjäsen kom i gång. Boken har jag läst även om jag redan hunnit glömma en del av handlingen men snabbt kunde jag känna igen situationer och personer. – Gå och se Heiman, väl värd ett besök i höstmörkret! Jag undrar om pjäsen också hade någon slags tolkning via mobiltelefonen för de som inte förstår dialekten så bra eller inte alls. Här är jag lite osäker.

I pausen träffade vi på ytterligare på en kusin så det blev en mini-kusinträff. Alltid trevligt att spontant träffas och byta några ord.

På lördag eftermiddag blev det kalas för Chatarina och hennes familj. Chatarina som jag är morbror till fyllde jämt och huset de byggt är i det närmaste klart. Fin utsikt genom stora fönster och nära till staden men ändå på landsbygden. Tårtan smakade bra, tillverkad av Lillkungs bageri. Jag fick mig till livs berättelser om strapatsrik fjällvandring och semesterresa till Italien som inte slutade fullt så bra. Folk rör på sig.

På kvällen for jag åter till staden och Ritz, denna gång för att gå på konsert med Mia Hafrén på scen, sångerska och skådespelare från södra Finland.  Även sångerska i a cappella-gruppen Fork men detta var helt hennes egen musik som framfördes på lördag. Uppriktigt sagt så kände jag inte till henne även om jag hört talas om Fork så var det okända marker för min del.

Hon frågade hur många som tidigare hört Fork live det verkade det vara de flesta i publiken. När hon sedan frågade hur mångas som inte upplevt Fork på scen var det bara jag och några tjejer i bänken framför mig som viftade med händerna, en liten minoritet. Detta kan man tolka som att hennes nya stil också har sina anhängare. Som sagt okänd för mig men ju mer jag lyssnade på hennes album ”Också för dig” på Spotify desto närmare kom jag att boka biljett, något jag inte ångrar. Jag gillar hennes musik!

Så stark och säker hon var på scen! Och vilka röstresurser. Till och med mellansnacket var intressant. Texten i hennes sånger har mening, musiken åt pophållet. Och så långa ben hon har, haha, nåja jag satt på fjärde raden så lite uppåt fick jag titta, därav kanske denna effekt, men lång måste hon vara. Till sin hjälp hade hon ett femmannaband där tre kom från Österbotten för detta tillfälle.

En bra kväll, en bra lördag, en fin helg. Träffat en hel del folk något man inte skulle göra för ett år sedan när pandemin ännu var i gång. På teatern hörde jag röster från raden bakom mig där den ena nyss blivit frisk från coronan. Tydligen finns coronan både här och där av samtal i helgen att döma, nu mera att betrakta som en vanlig influensa enligt min mening. Får man den så får man, inget att hetsa upp sig för men Krista Kiuru, familje- och omsorgsminister som nyligen återvänt från mammaledigt, vässar pennan och vill att munskyddsrekommendation och anvisningar om coronavaccin bör ses över. Gärna ser hon kanske att gatubilden åter fylls med munskydd som det var innan hon gick på mammaledigt? Hallå, vi skriver hösten 2022 nu och vi är inte i Kina!

Hur har din helg varit?

Kyrkoesplanaden i Vasa

Efter att vi parkerat bilen helt nära teatern gick vi den korta biten till 1r+kök. Trefaldighetskyrkan vid gatans slut, eller början, beroende på hur man ser det.

1r+kök, mat

Åh så himmelskt gott på 1r+kök.

Wasa teater

Här tar skådespelarna i Heiman emot publikens applåder.

Katten Fridolf

Med på lördagskalaset fanns också frassen Fridolf. Lite skygg med så mycket folk i huset men vissa kunde få hålla honom.

Mia Hafrén på Ritz i Vasa

Hyfsad bild med min mobilkamera från Ritz. Mia Hafrén på scen. Systemkameran fick stanna hemma denna helg.


Heiman, Wasa Teater – hemsida

1r+kök – hemsida

Mia Hafrén – hemsida. Läs gärna texterna till albumet ”Också för dig” ned till på sidan.

”Också för dig – Spotify

 

4 kommentarer

 • annepauline

  Du har, som de säger nu för tiden, haft en aktiv helg. Jag var igår med en före detta jobbarkompis och promenerade på Långholmen. Fängelseön. Ja, nu för tiden har man både hotell och konferensanläggning samt en jättetrevlig restaurang och cafeteria där. Fina promenadvägar men rätt kuperat, man får se var man sätter fötterna. Långholmen är ett historiskt väldigt intressant område.

  Ah, Kyrkoesplanaden, där har jag traskat en och annan gång till och från flicklycéet som ligger åt andra hållet. Huset där Kyrkoapoteket var inhyst finns kvar ser jag. Undrar vad som finns där nu. Huset är kanske K märkt?
  Som vanligt väldigt folktomt på gatorna i Vasa. Finns det människor kvar där över huvudtaget?

  Det var en riktigt vacker frass. Han har de äkta bondkatt ränderna och färgerna på pälsen.

  • Per

   Jo, Långholmen känner jag till, både som fängelse och det ställe som var min mors barndomshem, fast inte i Stockholm. Nu för tiden är det rätt vanligt att gamla fängelser görs om till hotell. I till exempel Umeå, kanske det enda hotellet jag inte bott på i Umeå. I Vasa behåller man ”strandhotellet” som fängelse. Jag kan tänka att der är rätt fint där på Långholmen.

   Idag finns ett café i apotekshuset, om jag ser rätt på Google Maps, men länge fanns där apotek.
   https://www.pharmacyhousecafe.fi/sv/
   I stället finn apotek i gamla Hartmanhuset, där tidigare järnhandeln fanns.

   Jo, det finns folk i Vasa men gatorna är tyvärr inte så lifligt nyttjade. Det är för mycket luft i Vasa. Senaste tid har det öppnat fem nya affärer i Atrium-kvarteret så butiksdöden är inte total i centrum.

   En fin frass, helt klart!

 • annepauline

  Hoppsan, apotek i Hartmans järnhandel. Vart har McDonalds då flyttat? Undrar om det gamla svart-vita golvet finns kvar i Hartmans lokalen. Det passar bra i ett apotek men passade inte alls när McDonalds var där.

  Hurt många caféer och matställen finns det i Vasa egentligen? Hur överlever alla dessa ställen? Det finns ju inga människor i staden, haha. Nya matställen kommer hela tiden. Folk lagar ingen mat hemma längre verkar det som.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »