Allehanda

Vrid mot sommaren!

Så är det åter vintertid och vi tjänade en timme extra. Det blev faktiskt en liten sovmorgon för mig denna dag. Sedan masade jag mig upp och ställde klockor, kameror och mikrovågsugnen till rätt tid. Inte alls jobbigt, något som folk annars brukar klaga över. Åt vilket håll klockan skall ställas är enkelt enligt den kända regeln: ställ klockan mot sommaren! Däremot kan jag ha svårt att förstå, blir det mörkare eller ljusare på morgonen/kvällen. Efter visst bryderi kom jag fram till att det blir ljusare på morgonen och en timme tidigare kväll. Vilket som är bättre vet jag inte, sak samma, vi går hur som helst mörkare tider till mötes.

Den senast tiden har jag från så gott som alla vid telefonsamtal fått frågan ”Sover du?” när jag svarat även om det är mitt på dagen. Visserligen kan jag ta en tupplur nästan precis när som helst på dygnet men inte ligger jag och sover hela dygnet. Ibland kan jag sitta i datorstolen och ta mig en nap, ha, ha… Egentligen tycker jag att jag sover för lite.

Härom natten höll ett par flugor mig vaken. Varifrån de kom vet jag inte men de surrade på, studsade i alla väggar och förde väsen. Så irriterande. Jag begav mig på flugjakt men alltid när jag tänt lyset parkerade de sig i taket. De var svåra att komma åt med mitt tillhygge, en hoprullad tidning, eftersom det är högt till tak. Efter ett par misslyckade räder kom jag att tänka på flugspray som jag hade i skåpet och med detta kemiska stridsmedel lyckades jag till sist få tyst på flygfäna. Märkligt nog kände jag själv inget i näsan och vakande gjorde jag följande morgon.

Jag är känslig när det gäller oväntade ljud på natten. Minsta lilla mus hör jag och hittills denna höst har jag gjort slut på fyra möss. Nu har det lugnat sig efter ”invasionen” i september. Jag vaknar lätt och somnar snabbt. En gammal stockstuga som jag bor i har sina egna ljud, speciellt när det blåser och stormar, som det gjorde senaste natt. Ändå sover jag bra för jag känner till allt knarrande, knäppande, spasmer och pip som finns i stugan. Jag känner också ekorrarnas spring på husväggen och talgoxarnas knackande på rutan. Nu är det dags för lite mat, latmask! tycks de mena.

Vi får dras med tidsbytet vår och höst ännu någon tid eftersom EU inte får tummarna loss utan är mest upptagen med pandemin, kriget i Ukraina och energikris. Då är tidskiftet två gånger om året en struntsak.

Snart är det julmånad och bara vi passerat nyår så glider vi åter mot ljusare tider. Då vrider och vänder vi verkligen mot sommaren. Tiden går fruktansvärt fort. Sekunderna tickar i väg i en aldrig sinande ström och vad gör vi av dom? Det kan vara bra att fundera på med jämna mellanrum, dock ej att slösa tid på meningslöst grubbel.

Umeå Gamla bron

Gamla bron i Umeå, cykel- och gångbro över Umeälv ifjol 6 november 2021 när jag fotograferade Höstljus i samband med Samiska veckan. Höstljus är ljusinstallationer runt om i innerstaden under november månad vilket passar bra med tanke på att november är den mest mörka och murriga månaden på året innan snön kommer.  I år mellan 28 oktober och 20 november. Belysningen av Gamla bron ifjol var det motiv jag lyckades sämst med även om jag tog många bilder. Det ville sig inte riktigt men här kommer en version.

Nästa vecka går Samiska veckan av stapeln i Umeå men i år blir det inget sådant besök för mig även om jag på lördagen hittade några evenemang som skulle locka. Först nu har hela programmet kommit på deras hemsida, några dagar innan veckan inleds, vilket gjorde att jag inte kunde besluta mig. För vissa akter finns ännu inte ens möjlighet att boka biljett. Dåligt tycker jag! Så sent är också hotellutbudet begränsat och dyrt. Jag förstår inte denna senfärdighet.

Jag hade gärna också fotograferat årets Höstljus men nu blir det inget av det. Jag får trösta mig med lite annat i november.

2 kommentarer

 • annepauline

  Det här med att byta tid fram och tillbaka har jag aldrig förstått vitsen med. Måste vara någon som kläckt den idén på en kafferast och så har folk bara hakat på. Fy fasen så totalt onödigt.
  Bara november har gått känns allt lite lättare. December går av bara farten och sedan blir det ljusare tider antingen man ändrar på klockorna eller inte. Undrar hur många totalt onödiga grejer de här EU människorna håller på med. Förmodligen är det mesta de gör bortkastad tid.

  • Per

   Har jag förstått saken rätt så har de större nytta av sommar- och vintertid i Sydeuropa inom jordbruket än här i Norden. För att det inte skall bli totalt kaos genomförs tidsändringen i hela EU. Rätta mig om jag har fel.
   Samtidigt är jag lite fascinerad av hur ilskna folk är över detta vridande av klockan fram och tillbaka vår och höst. Nästan så det är att klampa in på deras personliga integritet.
   Nåja, det blir väl ändring någon gång…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »