Resor

Att samla med sig hem

Jag gillar att resa även om det inte blivit speciellt mycket under pandemin och nu verkar priset på resor och flyg ha gått upp vilket kan bromsa reslusten något. Mest har jag rest i Norden de senaste åren. Dock finns ett antal resor på min önskelista och som bara väntar på att bli av. Vi får se hur det blir med det.

På Facebook är jag med i en grupp som heter ”Vi som gillar att resa” där ett inlägg häromdagen handlade om sådant som folk eventuellt samlar på under sina resor. Kanske rena souvenirer med resmålets namn inpräntat men som likväl kan vara tillverkat på andra sidan jordklotet. Men det kan också vara saker som folk specialiserat sig på.

Egentligen vad som helst men detta fiskade jag upp främst i denna tråd: kryddor, smycken, nyckelringar, t-shirts, fingerborgar, nummerplåtar för bilar från olika länder (en påstod sig riva loss en nummerplåt i varje land), muggar från Starbucks, sand och stenar, hotellens handdukar, kaffemuggar, ölöppnare, ögon från Grekland och Turkiet (vad som nu menas med det?), kortlekar, snapsglas, ölglas, fotbollströjor, spritflaskor (stora som små), tvålar från hotell, masker, Nefertiti skulpturer, kondomer, tygmärken, snäckor, kapsyler, sedlar och mynt, pennor, dukar, kepsar, tändare, knappnålar för att inte tala om kylskåpsmagneter som verkar vara mest populära.

Själv brukar jag köpa en kylskåpsmagnet om det är möjligt. Den är billig, liten och lätt att transportera hem och jag ser den varje dag eftersom jag sätter upp den på kylskåpsdörren. Men det kan också vara annat jag får med mig hem. Huvudsaken är att saken liten och billig.

Till exempel kartor (gärna sådana som är gratis), guideböcker från resmålet, diverse broschyrer, speciella kvitton och biljetter, stenar eller kanske någon märklig träbit, ett och annat vykort men inte så många sådana ändå eller något annat som var speciellt på resan. När jag besökte Vikens kapell i somras tog jag med mig två små stenar från stranden. Ibland får man inte ta med sig något alls, det kan gälla naturskyddsområden och naturreservat och då får man respektera det. Moster tog med sig ett ekollon från Linderödsåsen i Skåne, idag är det en halvvuxen ek på min tomt. Salig mor planterade den.

Stenar borde man märka på något sätt så att man vet varifrån och när den eller de hämtades hem. Till exempel har jag i min bokhylla en bit tegelsten från en husgrund en bit in i skogen här invid en liten vattensamling. Ingen i hela byn verkar känna till att där har stått ett hus en gång i tiden fast jag frågat runt bland äldre folk. Inte heller på gamla kartor finns huset inritat.

Oftast hamnar de små föremålen i min bokhylla men även en och annan stor sak som konstboken från McMichael Canadian Art Collection i Toronto när jag besökte staden 2010. Boken var så stor och tung att jag skickade den med posten och minns jag inte fel så tog det mera än två månader innan den kom fram på billigaste möjliga sätt, antagligen med sjöfrakt. Den var ett undantag från regeln billig och liten men jag har haft stor glädje av boken med alla enormt fina målningar främst från Group of Seven.

Själv anmälde jag min samling kylskåpsmagneter till inlägget på Facebook och nämnde också min lilla cocktailpinnesamling. Nåja, den är liten och från den tiden jag var med i nöjessvängen. Idag ren kuriosa men visst vore det kul att kunna återuppleva de stunderna när jag vispade runt med pinnen i drinken. Idag är allt glömt, i värst fall redan morgonen efter, haha…

Något du brukar samla på eller dra hem från dina resor, korta eller längre bort?

Cocktailpinnesamling

Vi tar min lilla cocktailpinnesamling först. Några pinnar till kan finnas på annat ställe. Tomtemuggen är inte från någon resa, däremot vill jag minnas att ”runstenen” är från Öland.

Kylskåpsmagneter

Mina kylskåpsmagneter har jag troligen visat tidigare på bloggen men här kommer de igen. Kanske någon ny? Whirlpool högst upp är inte någon stad i USA som jag besökt utan märket på mitt kylskåp, haha…

2 kommentarer

 • Anne Hjortman

  Min reslust försvann helt och hållet under pandemitiden. Jag fattar ingenting, varje början till reseplanering känns bara jobbig. Inte för att jag någonsin rest mycket men nu är det riktigt noll. Någon souvenirjägare har jag aldrig varit men jag har en hög med biljetter från olika ställen jag varit på. Bland andra från Louvren och från gondolfärd i Venedig. Haha, mera exotiskt än så blir det inte i min samling. Nämen vänta, jag har ju ett snapsglas från min natt i Ishotellet i Jukkasjärvi.

  Annars är jag våldsamt förkyld. Det verkar alla människor här vara just nu. Det är covid blandat med ”vanliga” förkylningar.

  • Per

   Jo, helt säkert dämpades, för att inte säga försvann, reslusten för många under pandemin. Sakta börjar den återkomma men än har jag inte någon längrebort-resa bokad. Umeå och sånt räknar jag som hemsopor.
   Nå, då finns några små minnen och biljetter är synnerligen enkla och lätta att transportera hem. Oj, ett helt snapsglas, hehe… alltid en början.

   Samma här, salig blandning av förkylning och covid. Själv har jag klarat mig. Krya på dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »