Allehanda

Jula hjular in lite snett i Vasa

Så kom jag mig äntligen till nya Jula i provinshuvudstaden, som jag längtat, haha… Nåja kanske var det inte så stort behov ändå men visst måsta man begapa stadens nyaste sevärdhet med röda ingången. Jag stolpade in och tycktes befinna mig i vilken annan affär som helst med samma sortiment med allt från verktyg – alla karlars våta dröm – till kläder, byggmaterial, el-artiklar, trädgård, fritid, hem, bil och tomteland. Det finns ett flertal nu i Vasa som konkurrerar om kunderna: Jula, Clas Ohlson (med två butiker), Tokmanni, Biltema, Motonet plus alla stormarknader.

Utbudet är stort och lätt är det att i hastigheten köpa något som man egentligen inte behöver. Jag höll en arbetsbelysning i handen och tänkte att den skulle passa bra i uthuset i vinter när jag klyver ved till spiseln i djupa decembermörkret. Billig var den också men så kom jag på att visst, gamla sladdlampan från 80-talet duger än i vedlidret.

Tomhänt kom jag dock inte ut från Jula, en arbetsjacka i vattenavstötande material med vacker ljusgrön/svart färg fann behag för mitt öga när jag såg priset 24,99 europenningar. Satt perfekt på min fagra kropp, dragkedjorna verkade fungera och rymliga fickor förutom bröstfickan för mobiltelefonen, den var för liten. Designern hade inte riktigt hunnit med smart telefonernas snabba utveckling och storlek.

Det höll dock på att bli mig en kostsam affär. När jag kom ut till Bettan kastade jag ett öga på kvittot och upptäckte att där stod 49,98. Aj vad då, var det inte 24,99 den kostade? Tittade jag så fel? In tillbaka och fram med telefonen för att dokumentera skyltningen som uppfordrande visades fram tillsammans med kvittot i kassan. Det visade sig att jag betalt för två jackor, fel i kassan alltså. Nåja, det gick enkelt att rätta till och extradebiteringen backades tillbaka till kortet. Slutet gott allting gott för jackan kändes verkligen varm och skön när jag på eftermiddagen tog min dagliga promenad i det småkyliga vädret. Dags att ta fram stickad mössa, handskar och långkalsonger.

Det gäller alltid att kolla kvittot, ibland kan det bli fel av en eller annan anledning.

Ett stort fel med Jula i Finland är att det saknas svensk text på det mesta. Någon avdelningsskylt på svenska finns här och där men ingen skyltning som upplyste om varorna i affären. Till exempel fanns information om jackan jag köpte enbart på finska. Jag hade gärna velat förstå vad som stod där på skylten nu fick jag köpa på måfå. Ska det vara så? Varför skall det vara så svårt för vissa svenska företag som etablerar sig i Finland att också ha svensk text i affären och på finländska hemsidan, både för varor och allmän skyltning? Speciellt i svenskspråkiga områden finns det ett uppenbart behov av svensk skyltning i affären men icke.

Kan det vara så illa även för rikssvenska företag i Finland som för vissa rikssvenska personer på besök i Finland att de, jag citerar från Facebook förra veckan ”kände sig illa till mods av att prata svenska i Hfors och kände sig som en ”kolonisatör”. Jag säger bara en sak: höjden av enfald och ren dumhet! Nåja, det blev två med får stå.

Till Julas försvar i Vasa är att de av personalen som jag pratade med kunde svenska och också vad jag hörde dialekt hos någon.  Fint med svenskspråkig personal men det räcker inte, vi vill ha skyltning på svenska, det är det som gäller annars kanske jag nästa gång går till konkurrenten som har svenskspråkig skyltning. Det finns att välja på i Vasa! Till exempel vägrar jag handla på Lidl främst på grund av deras obefintliga skyltning på svenska, sedan må de ha hur billiga priser som helst.

Jag besökte också en annan affär, Studio Fotocenter, en gammal känd fotoaffär som nu flyttat till Atriumkvarteret vid salutorget. Perfekt betjäning och skyltning också på svenska! Jula har nog ett och annat att lära trots att Jula vid öppningen den 10 november i Vasabladet bedyrade att ”skyltarna i butiken är korrekt skrivna på finska och svenska” och ”tvåspråkigheten är viktig och central”. Bah säger jag, rent struntprat, bättre kan ni!

Jula Vasa

Jula i Vasa. Här ser vi en typisk nonchalans vad gäller skyltningen. Veckodagarna enbart på finska. Visst, kanske en småsak och vi förstår vad som menas men vi förstår också att svenska språket i Finland inte är så viktigt för Jula.

Jula i Vasa

En skylt till på finska, var finns svenska? Det räcker inte med ”Äntligen i Vasa”, jag vill också förstå informationen om produkten.

Jula i Vasa

Härligt, jul på Jula. Har Jula till nästa jul förbättrat sin skyltning på svenska lovar jag att köpa en sådan tomte!
Vi hoppas och tror!


Jula.fi – Julas finländska hemsida. Inte ett ord på svenska!

4 kommentarer

 • annepauline

  Jag har ett Jula varuhus några kilometer från där jag bor. Jag har varit in där någon enstaka gång. Jag tycker det verkar så rörigt, massor av varor staplade på varandra. Nä, inget inbjudande ställe att vara på vilket språk de än pratar. Här verkar arabiska numera vara första språk både när det gäller personal och skyltning.

  Vinter fick vi igår. Hastigt och lustigt. Jösses så mycket snö som vräkt ner. Igår blåste det så kallt så det gick inte att vara ute. Snön lär knappast ligga kvar men nu åker plogbilar kors och tvärs. Kaos är det i trafiken som vanligt när första snöflingan dalar ner på hösten.

  • Per

   Ganska fullpackat också på Jula i Vasa. Kan vara svårt att hitta om man söker något speciellt. En metod är att på deras hemsida söka produkten och där se var den finns i hyllorna i affären. Det enda jag kan på arabiska är Allahu Akbar och det skall man inte hojta i onödan, då kan det gå galet.

   Rapporter på FB att det också kommit mycket snö på Österlen.
   I Börrum söder om Norrköping har de 37 cm snö enligt SMHI. Men det smälter väl bort.
   Vi har klarat oss än så länge. 4-6 minusgrader och det är bra att det är lite kallt innan snön kommer.

 • Eivor Libäck

  Ja du, rikssvenska kedjor som nonchalerar oss finlandssvenskar är mera regel än undantag. Vi fick en ny kedja till min stad också nyligen och också där är det enspråkigt finskt. Jag gissar personalen nog kan svenska, men jag har inte satt min fot där ännu. Däremot testade jag att påpeka för Rusta per mejl att vi gärna vill ha svensk service här då vi har svensk majoritet. Det här fick jag till svar:

  ”Tråkigt att höra du känner dig missnöjd över språket på våran reklam. Vår reklam är styrd av landet vi annonserar i exempelvis har vi enbart Svensk reklam i Sverige, Tysk reklam i Tyskland, Norsk reklam i Norge och Finsk reklam i Finland. Jakobstad är en stad i Finland så är det också det språket vi annonser på.”

  Jag försökte fortsätta konversationen med dem och påpeka att de andra länder han räknat opp är officiellt enspråkiga, medan Finland är tvåspråkigt. Dessutom borde ju svenska vara ett språk som Rusta behärskar. 🙂
  Mitt andra mejl gick inte att skicka åt dem, antagligen hade ”Pontus” blockerat mig.
  På Rustas Facebook-sida förekom en kort tid diskussion om detta, svenskspråkiga som var missnöjda med det enspråkigt finska. Den diskussionen togs hastigt bort av Rusta. Höjden av arrogans, man blir inte lockad att besöka dem precis.
  Då går jag nästan hellre till finska affärskedjor, där behöver man inte förvänta sig svenska, men kan bli positivt överraskad. T.ex. Tokmanni i Jakobstad har många svenskspråkiga anställda. Halpa-Halli är här, namnet till trots, övervägande svenskspråkigt. Biltema och Clas Ohlsson i Karleby är också helt tvåspråkiga, trots att Karleby är övervägande finskspråkigt. Men Biltema och CO har ju funnits här en tid redan. Kanske Jula och Rusta lär sig vad som lönar sig i Österbotten så småningom?

  • Per

   Det för bedrövligt när jag läser om dina erfarenheter att ta kontakt med huvudkontoret. Också mycket dåligt att bryta kontakten med dig och stoppa en för dem obehaglig diskussion på FB. Svagt gjort av dem men det visar att de har ett lik i garderoben.

   ”Vår reklam är styrd av landet vi annonserar i”, vadå styrd av? Är det inte ägarbolaget i Sverige som styr sen saken, alltså har gjort ett medvetet val men på inrådan av vem?

   Jag förespråkar inte bojkott av något företag av denna orsak men det är upp till var och en att välja de affärer där man handlar. Rusta är nog inte en affär i första hand för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »