Förr i världen,  Upplevelser

Proust, Hervor och Erik

Vintern gläntar på dörren och idag hade vi som lägst -8 C under dagen. Dock är det snöfritt, bara frost som kan vara nog så vacker i solskenet. Fast idag var det mulet. Annat är det i Sverige där det snöat ordentligt på sina håll. Från Österlen nere i Skåne visades idag vackra vinterbilder på Facebook. I Börrum söder om Norrköping var det 37 cm snödjup. Där kan jag tänka att barnen hade kul medan bilisterna halkade omkring på sommardäck, kan man förmoda. Själv har jag bytt till vinterdäck för 2–3 veckor sedan.

I fredags var det 100 år sedan Marcel Proust dog. Ja, ni vet att jag håller på med min maratonläsning av hans stora verk ”På spaning efter den tid som flytt”. Jag började läsa i början av år 2021 och nu har jag läst 20 % i min e-bok på telefonen. Det kommer att ta åratal att läsa detta mastodontverk men samtidigt håller jag också på med tre andra böcker. Jag har skrivit om detta tidigare så jag ordar inte desto mera om mitt läsprojekt utan konstatera att jag nämnt Proust i hela 11 inlägg på bloggen, med detta inlägg blir det 12.

Jag vill dock nämna att på Svt Play finns nu ett entimmesprogram om Proust med titeln ”På spaning efter Proust”. Jag är inte ensam om att läsa På spaning… under lång tid. I programmet sade en kvinna att hon körde fast direkt när hon skulle läsa På spaning… men senare deltog hon i en läsecirkel under sju års tid. En annan har sedan 40 år tillbaka läst boken om och om igen men endast korta avbrott. Gunnel Vallquist som gjorde senaste översättningen behövde åtta år för sitt arbete plus att hon gjort 5–6 omarbetningar av verket. En annan sade att läsa På spaning… är som att plöja en åker med en tandborste.

Annars lyssnar jag varje måndagskväll på ABF Västernorrlands Facebook där Hervor Sjödin under trekvart läser texter ur någon bok, oftast av någon författare från Västernorrland. Hon läser med inlevelse och väljer de kapitel som hon tycker passar för att förstå vad boken går ut på. Sedan kan man naturligtvis läsa vidare själv efter att ha fått detta smakprov. Jag tycker om hennes sätt att läsa och berätta. Hervor är författare och kulturpersonlighet från Sollefteå, gift med Nicke Sjödin – känd författare och krönikör – fram till 2009 när han dog, och mor till Jacke Sjödin, också han skribent och showman, boendes i Uppsala. En kreativ och skrivande familj.

Att lyssna på någon som läser en text är vilsamt för öronen och själen om läsandet flyter på och rösten är tydlig. Jag minns när jag var liten gosse brukade jag besöka min faster och hennes man i Tuckor by några dagar eller max en vecka på sommaren. De hade för vana att mannen läste dagens tidning högt på kvällen sittandes i gungstolen, olika artiklar och annonser medan faster sysslade vid spisen eller gjord annat hushållsarbete. På så sätt behövde inte faster ödsla tid på tidningen men fick sig ändå till livs vad som hände lokalt och ute i världen. Sedan kunde de diskutera och avhandla vad han läst upp.

Jag minns också skuggorna från björkarna runt stugan som vandrade sin gång på stuggolvet under dagen, klockans mjuka men bestämda tickande, den vackra klangen vid hel- och halvtimme och telefonlinjernas sjungande när jag satt på mjölkpallen ute vid landsvägen och spanade hemåt över slätten. De hade också en keramiktavla på väggen med en ståtlig älg på, den brukade jag titta på och fantisera om. Sedan visade det sig att salig mor ropat in tavlan på auktionen efter Erik och Alina och idag hänger den på väggen i min sommarstuga.

Barndomsminnen som kom till mig när jag när skrev om högläsningen. Jag minns än Eriks något knarrande röst fast det är mera än 50 år sedan. Marcel Proust fick sina barndomsminnen i sitt livs verk när han kände smaken av den berömda madeleinekakan doppad i lindblomste, jag när jag tänkte på högläsning.

Agusa

På tal om snö och Österlen så tog jag denna bild i januari 2011 när jag besökte min kusin som har gård på Österlen. Detta var ett av flera hus på stället och en av de bilder som jag gett fem stjärnor. Snöoväder var det också den gången.

Älg på bild

Även älgen hittade jag i mitt stora arkiv eftersom jag taggat bilderna. Annars vill påstå att det varit nästan omöjligt att hitta den bild jag söker.
Fin älg eller hur?


Hervor Sjödin, författare och kulturpersonlighet från Sollefteå – Väster Norrlands museum, hemsida

På spaning efter Proust – Svt Play (kan bara ses i Sverige)

5 kommentarer

 • annepauline

  Jag blev ”inkallad” på jobb mitt i allt, sjukskrivningar och vab, då kallas en gammal tant in.
  Minst 35 centimeter snö har vräkt ner i natt, plus det som kom igår…Jag pulsade i snö upp till knäna på vissa ställen när jag skulle till T banan. De flesta stadsbussar är inställda, många pendeltåg är inställda, SJ har inga avgående tåg från centralen på obestämd tid. Bilar, många med sommardäck, halkar fram och ligger i diken typ varannan meter. Haha, som du märker, totalkaos. Snön fortsätter vräka ner idag.

  Jag läser nu Vänd om min längtan skriven av Ann-Luise Bertell. Jag har läst kanske halva boken. Jag tycker om hennes sätt att skriva, boken är riktigt bra. Igenkänningsfaktorn, som det heter nu för tiden, är hög. Bertell har liksom en stillsam stil att skriva. Bitvis händer det inte så mycket men ändå vill man bara fortsätte läsa för att få reda på hur det går. Boken kan varmt rekommenderas.

 • annepauline

  Glömde skriva, det åskade som bara den här i natt mitt i värsta snöfallet. Polisen blev nerringd. Folk trodde att det var bomber eller skottlossning. Det finns ju visst fog för att tro det här.

  • Per

   Se där, när det kniper kallas reserven in. Nu vet jag inte vad du har för jobb men säkert intressant att åter får känna på gamla rutiner och kanske träffa kollegor. Kul som omväxling en stund kan jag tänka. Och tanten är terränggående, klarar i alla fall lite snö. Logistiken är inte anpassad för snöoväder, det är då säkert. Kaos, kaos. Och som grädde på moset åskväder mitt i natten. Här är det lugnt och fridfullt, -5 och barmark.

   Aha, Vänd om min längtan, en av de tidigare böckerna, från 2016. Du har kanske snart läst alla henne böcker? Jo då, hon skriver på ett lättfattligt och bra sätt; jag kan gott tänka mig att läsa någon till, när jag får tid. Jag har ett nytt bokpaket på ingående från Adlibris.

 • Wesber

  Här snöar det för fullt nu och jag hoppas att det ligger kvar till jul. Det är avkopplande att läsa, jag har läst två böcker som jag var och lånade i bokskåpet här i byn. Den ena var så spännande så jag läste till halv tre inatt. ….läste nyss om bluffen på black week i Aftonbladet och det stämmer tyvärr att dom lurar folk. Gubbens kusin och hans fru i Bollnäs skulle köpa ny tv och hittade en men bestämde sig för att vänta en vecka, när dom kom dit igen efter en vecka hade samma tv höjts med 500 kr på bara en vecka för att kunna sänka den igen under black week, allt för att lura folk att allt är mycket billigare just den veckan. Jag ska i alla fall införskaffa en Iphone 13 eller 14 kosta vad den kosta vill bara för att kunna fota bättre. Ha det….

  • Per

   Jag satt nyss och läste om snökaoset i Stockholm och där går det vilt till på FB. Irritationen lyser genom på långt håll och lätt att få sig en åthutning om man kommer med förnumstiga råd, så det aktar jag mig för. Men många fina vinterbilder har de på ”Stockholm i bilder”, samma från Österlen som också fick sig en skopa snö.

   Visst kan man köpa på Black week men då måste man känna till prisnivån på de olika produkterna innan och inte bara gå på -50 % eller något sådant. Jag skulle behöva uppgradera min dator har jag på känn och just nu finns ett par alternativ som jag vet har hyfsat sänkta priser men så gick jag och blev lite krasslig så jag får väl hålla mig hemma någon dag.
   Aha Iphone 13–14, nå då kan jag nog köpa en ny dator för under halva det priset. De är ju inte direkt billiga de där Iphonarna. Då ser vi fram emot nya fina bilder på Insta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »