Funderingar

Handla eller inte, hur agera bäst?

Så har jag gjort min Black Friday-grej, köpte en ny bärbar dator. Den gamla, fyra år gammal, fungerade hur bra som helst med att surfa, skriva och kolla TV men vid redigering av bilder har den blivit erbarmligt seg och slö. Alla tangenterna fungerade inte heller, förmodligen finns där smulor av knäckebröd under vissa tangenter. Aja baja, inte äta vid datorbordet! Fläkten bytt en gång. Annars en pigg dator.

Jag har länge varit på span efter en ASUS, mitt favoritmärke, med 16 GB RAM-minne och minst i5 Intel processor men de har legat i priser närmare 900 europenningar, lite väl mycket tyckte jag tills jag i veckan såg denna maskin med en rejäl prissänkning. Jag slog till och nu sitter jag här och fixar till alla installationer och inställningar. En hel del vill jag påstå. Själva grundinstallationen tog 20 minuter men så allt det andra, jag har en hel del program att installera. Mest bekymrad var jag för installationen av Lightroom, att jag inte skulle få med alla bilder och taggningar. Hade jag misslyckats hade mycket arbete gått till spillo. Glad kan jag rapportera att allt ser ut att vara som vanligt i Lightroom efter lite forskande och funderande.

Jag agerade fotograf i lördags på en begravning och samlade på mig runt 150 bilder som skulle framkallas i Lightroom. Ack så långsam den gamla datorn var! Vänta, vänta medan den jobbade på, inte alls som för några år sedan när den snabbt och flinkt presenterade en ny jpg-bild. Det hjälpte till att ta beslutet att köpa en ny kraftfullare dator så nu borde den räcka något år: i7-processor och 16 GB RAM-minne. Får vi hoppas! Men visst funderade jag några varv, köpa eller inte?

Begravning i lördags, en kär och uppskattad bybo fick sin sista vila i Malakton, byns egen begravningsplats. På söndagen en begynnande förkylning, eller vad det är. Feber, hosta, snuva som nu håller på att ge med sig, feberfri i två dagar. Förhoppningsvis helt frisk om någon dag. Ja, så kan det gå. – Nejdå, jag stannade hemma, sister Jane utförde inköpet av datorn.

Att handla på Black Week eller Black Friday kan vara lurigt. Man måste på förhand veta prisnivån på produkten man köper, annars finns risk att man råkar ut för fejk-rabatter och betalar normalpris eller i värsta fall överpris.

Något du handlat eller kommer att handla denna Black Week? Noga planerat inköp eller impulsköp? Eller håller du köpfriadagen imorgon, 25 november? Egentligen borde det vara minst köpfriaveckan, en köpfridag är ju ingenting.

Österö

De stora affärskedjorna kör med stora kampanjer under Black Week, ingen blygsel där hur mycket de erbjuder till enormt fina priser. Ibland stämmer det, ibland inte.
En liten bybutik får vara mera hovsam i sina erbjudanden, om butiken alls finns kvar. Skärgårdens Handelskompani på Österö fanns ännu 11 juli 2020 när jag besökte stället men för knappt ett år sedan är det lapp på luckan för denna tappra bybutik som kämpat länge, över 70 år.

9 kommentarer

 • Wesber

  Ja nu har då jag varit och inhandlat en ny mobiltelefon, det blev en Iphone 12 som var nersatt med 1000 kr men billig var den inte 7490 kr fick jag punga ut med. Det var den sista i lagret på Netonnet i färgen röd. Nu gäller det bara att föra över allt från min gamla och nu ska jag byta abonnemang från Tele 2 till Vimla, dom är mycket billigare.

  • Per

   Grattis till nya fånen! Nu blir det garanterat nya fina bilder på Insta och nu när det är mycket julmarknader och diverse evenemang på gång finns säker motiven. Och snön kommer kanske snart? Jag tycker vintern med snö ger snyggare bilder än skarpt solljus på sommaren. Jo, en vacker slant men det svider bara en gång i börsen medan mobilen har du kvar lång tid framöver.

 • annepauline

  Att köpa ny dator eller mobiltelefon är ett himla bekymmer tycker jag. Rätt ny dator har jag och det gick hyfsat bra med hjälp av Elgiganten, haha, stadig kund är jag på deras datasupport. Jag skulle behöva en ny mobiltelefon men blir alldeles svettig vid blotta tanken.

  Jag var och vaccinerade mig för årets influensa igår. Det var inte lätt det heller. På två vårdcentraler meddelade en automatisk röst att de inte tog emot tidsbokningar för vaccination per telefon. Man skulle boka på nätet via Vårdguiden. På Vårdguiden stod det med stora röda bokstäver att de var överhopade med bokningar och för tillfället inte kunde ta emot fler. Puh! Då gick jag till en fristående vaccinatör och tänkte skit samma att det kostar, jag betalar. Hör och häpna, de sa att det var gratis. En viss språkförbistring uppstod dock. Jag hade behövt ha tolk. Märk väl jag pratar svenska. Så nu vet jag inte riktigt vad jag blev gratis vaccinerad för. Jag kanske blev vaccinerad för Gula febern?

  • Per

   Jo, vid dator- och mobilköp bör man ha ett hum om vad man vill ha, annars är det en djungel med apparater och erbjudanden. Ofta är det så att ju dyrare desto bättre men samtidigt skall man inte betala överpris eller gå någon nit. Det finns säkert försäljare som ser en chans att krydda köpet med onödigheter om man som kund är osäker. Fint att du är nöjd med Elgigantens service!

   Du borde anhållit om tolk men det skall kanske göras innan besöket? haha… Något fick du i dig i alla fall och gratis var det. Fick du för gula febern, malaria eller någon annan exotisk åkomma så borde du passa på att ta en djungelresa; för att ha någon nytta av sprutan. Fick du inget intyg eller annan info skriftligt? Det borde gå att tyda, tycker man.

 • Wesber

  Hahaha ANNEPAULINE …..nu har jag fått mig ett gott skratt för resten av denhär dagen. Tänk om det var gula febern eller kanske malaria. Alltid ett nöje att läsa dina inlägg …..

 • annepauline

  Just det ja, jag fick inget vaccinationsintyg eller någon broschyr om vaccinet. Det enda sköterskan ( ? ) sa var att …”armet kan svälla lite men det är normal, normal…” Så här sitter jag nu och väntar på…döden?

  • Per

   Eftersom du frågar efter någon som läst Ormens väg på hälleberget så borde jag inte svara eftersom jag inte har läst boken. Dock finns den på läselistan, alltid något…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »