Funderingar,  Musik

Tips – Merit Hemmingson och en chock

Kanske min musiksmak inte är så allmänt förekommande bland allmogen men jag vill, även om jag tidigare skrivit om henne, ge ett tips om ett TV-program imorgon kväll lördag på Svt2 med Merit Hemmingson, mästaren på hammondorgel. 21:05 i Finland och 20:05 i Sverige. Speciellt gillar jag de dialektala inslagen och alla för mig kända ansikten som lovprisar hennes musik.

Merit Hemmingson har följt mig genom åren från och till sedan mitten av 70-talet när jag först stiftade bekantskap med hennes musik. Skivor köptes, jag såg henne på Urkult 2015, i somras besöktes Vikens kapell där dubbelalbumet ”Det for två vita duvor” spelades in tillsammans med Beppe Wolgers. Förra lördagen spelade hon Umeå, något jag tyvärr blev tvungen att avstå från på grund av min förkylning trots att jag var i staden.

Kanske jag ändå borde ha ansträngt mig lite extra i lördags och bevistat hennes konsert på Norrlandsoperan. Man vet aldrig, hon är i detta nu 82 år och jag tycker att de artister man växte upp med i allt högre grad tar farväl och försvinner från jordelivet. Visserligen ser Merit pigg ut i programmet, still going strong och idag är det ingen omöjlighet att nå nittio fullt funktionsduglig men ändå droppar dödsbuden in. Senast var det Svenne Hedlund och Börje Salming.

Vem minns inte Svenne och Lotta och Hepstars som Svenne Hedlund var medlem i? Låten ”Cadillac”, en klassiker! Sister Jane från den Lyckliga staden hade en gång i tiden som julklapp gett mig en singelskiva med Svenne och Lotta. Kan det ha varit ”Gröna små äpplen”? Var skivan finns idag vet jag inte men jag tror inte att jag har slängt den. Den borde finnas kvar. Jag blev något förvånad för Svenne och Lotta var den tiden inte mina stora favoriter men troligtvis gillade sister denna låt, haha…

Samtidigt som jag sitter och skriver detta inlägg nås jag av budet att Solscenen på Festplatsen i Näsåker, en av Urkults utescener, håller på att brinna upp. Så onödigt, så tragiskt, så sorgligt. Elen är avstängd så troligtvis är branden anlagd. Vem är så idiotisk att de/hen tänder på i fredliga Näsåker? En chock för det känns nästan som om mitt eget hus står i lågor. Så mycket fin musik som jag upplevt där. Vi får hoppas att försäkringen täcker ett nybygge, annars får vi skramla ihop, för visst skall vi kommande sommar åter höra musik från Solscenen!

Detta blev ett musikinlägg, både som inspiration (Merit Hemmingson) och förbannelse över de som gjort detta i Näsåker.

Merit Hemmingson

Här kommer hon, Merit Hemmingson, efter att ha spelat på Urkult 2015. Hammondorgeln till vänster, den ser inte direkt modern ut men härligt ljud kom därifrån.

Solscenen på Urkult

Solscenen på Urkult 2018. Slowgold stod visst på scen då. Idag är den borta och även längan till vänster där bland annat pannkakor serverades.


Merit Hemmingson – Finns på Svt Play för den som vill titta redan nu. Går att se i hela världen.

Festplatsen i Näsåker – arrendatorn: ”Så många minnen är borta” – P4 Västernorrland

2 kommentarer

 • annepauline

  Det är många ”gamla godingar” som gått bort den senaste tiden. Nya stjärnor poppar upp men de försvinner i rask takt allt eftersom nya dyker upp så de hinner aldrig få den lyskraft som de gamla fått. Verkligen sorgligt med Börje Salming. Att sjukdomen var så aggressiv och bröt ner honom så snabbt. Kanske det bästa för honom så slapp han lida men så sorgligt ändå.

  Vad är det för galning som tänt eld på Solscenen på Urkult.Man kan bara undra hur det står till i huvudet på den personen. Usch.

  • Per

   Jo, det gick snabbt för Salming. Han var ju på besök i Canada för inte så länge sedan och plötsligt var han död. Som du skriver, kanske bäst som skedde för det hade inte varit lätt för honom leva med denna tilltagande sjukdom.

   I Näsåker togs tre yngre förmågor av polisen. En hamnade på förhör men släpptes på lördagsmorgonen. Polisen var knapphändig med information och hänvisade till åklagare så kanske de är något på spåret? Byggnaderna är försäkrade så förhoppningsvis kan allt byggas upp igen men där förvarades också planscher och diverse reklammaterial ända sedan 40-talet och det är ju borta. Jag har för mig att det även tidigare har gjorts försök att tända på samma scen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »