Funderingar,  Upplevelser

Tomtegröten

Efter tre veckors förkylning har jag äntligen blivit frisk. Skönt att slippa hostan och täppt i näsan. Däremot har sister Jane, min närmsta granne, fått en släng av samma åkomma så när hon igår vänligen bjöd på risgrynsgröt och jordgubbskräm så kände jag mig nödgad att tacka nej. Bäst att ta det försiktigt nu inför julen så att jag inte åker på rond nummer två.

Däremot skulle hon på utetrappan sätta ut gröt till tomten och det vara ju också vänligt. Fint att hålla på traditionen att tomten skall ha gröt inför julen! Eftersom jag tidigare praktiserat som jultomte på julafton kände jag mig något släkt med tomten och tro det eller ej så smög jag mig dit för att se om tomten var på hugget. Kanske främst för att se om det alls finns någon tomte och så detta med gröten, kan det stämma?

På trappan såg jag tydligt gröten omsorgsfullt inpaketerad tillsammans med jordgubbskräm och som grädde på moset ett wienerbröd med pistagefyllning och liten minipepparkaka i mitten! Vau, ingen dålig anrättning! Få se om inte tomten dyker upp?

Nu hände något märkligt! Ena stunden såg jag tydligt påsen med gröten på trappan, nästa stund var den bort, bara den randiga trasmattan låg kvar. Vad hände? Någon tomte såg jag inte och som i dimma travade jag hemåt i eftermiddagsskymningen, liksom tyngd av något. Hade jag drabbats av tomteförtrollning när jag försökte spionera på tomten? Sådant kan hända, tomtarna är ett känsligt folk!

Väl hemma kändes allt som en dröm, kanske hade jag somnat i soffan, men plötsligt var det som om jag satt vid bordet och slevade i mig tomtens gröt; som om jag var tomten själv. Så ljuvligt god gröten var med rätt konsistens och smak. Och så den lena jordgubbskrämen som liksom lindade in tungan i behaglig balsam. Jag var som i en annan väld, och det kanske jag också var, för en timme senare vaknade jag i soffan egendomligt mätt och belåten. Jag vet inte vad jag varit med om men nog var den tomtegröten god!

tomtegröt

Kanske fanns någon lämplig bild i min dator och jo visst, denna dök som av en händelse upp. Och ser jag inte helt fel är det jordgubbskräm ovanpå?

Vinterskog

Som på beställning infann sig också vintern med vinterskog och snö. Idag blev det första snöröjningen på gårdstunet för denna vinter. Skogen får klara sig själv och det gör den mer än väl.

Åker i Oxkangar

Fast inte har vi mycket snö ännu men mer lär landa kommande dygn. På andra sidan Kvarken, i Robertsfors, lär de ha 70 cm snödjup. De ni!


Tid för tomtegröt – Institutet för språk och folkminnen

2 kommentarer

 • annepauline

  Är det samma långvariga förkylning som grasserar där som här? Jag var ju också förkyld i nästan tre veckor med heshet, hosta, snuva, lock för öronen och alla tillbehör. Många andra har haft samma sak.

  Tomtegröten ser mycket god ut! Så sugen jag blir. Det är en lite annorlunda kräm tycker jag mig se. Är det inte kräm på torkad blandad frukt och även jordgubbar i? Risgrynsgröt med fruktkräm var standard i Finland. Det är ju väldigt gott.

  Här är det så kallt idag så det är inte det minsta skönt att vara ute, minus 8 grader och hård nordlig vind. Dessutom snöbyar som drar fram. Priset på el idag är 4,74 per kilowatt. Det är nog många som får en svår chock när december elfaktura kommer. Tur att man sedan barnsben är van att spara på el. Min far hojtade alltid: Släck lampon, lektris ir dyyrt.

  • Per

   Ja, vem vet, det är i alla fall flera olika basilusker i omlopp och vissa är långlivade. Enbart när det gäller Omikron cirkulerar mera än 500 olika undervarianter. Plus RS-virus och säsongsinfluensa, bara att välja.

   Jo, tomtegröten var verkligen god… har jag hört haha… Detta var enbart jordgubbskräm men den traditionella krämen till risgrynsgröt är gjord på torkad blandfrukt.

   Som kallast har vi haft -13 C, idag är det beskedliga -9 men så kommer också lite nederbörd i form av snö, Så snart får jag ge mig ut i snösvängen igen.
   Elfakturan vill jag helst glömma tills den kommer. Hittills har den varit normal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »