Allehanda

Dagarna innan jul, allt är inte lyckat

Ibland får man bita i den sura patén, man har gjort ett dåligt köp!

Man och man, JAG har gjort ett dåligt köp. Som vanligt brukar sister Jane bjuda på julbord på julaftonen och jag bidrar med ett och annat ätbart och kanske något att dricka. Prinskorv, sill ett par sorter, julöl och paté. Paté som är så gott om den är av rätta sorten, vill säga.

I år ville jag variera något och köpte en annan paté än den gamla goda och välkända sorten. Det blev Poropuolukkapatee, Renlingonpaté med 10 % renkött. Det kunde kanske vara något tänkte jag.

Jag provsmakade och tyckte att den smakade ingenting, hade jag fått bortfall av smaksinnet eller vad? Jag provade ett par skivor och nej, obefintlig smak tills jag fick en fadd och nästan kväljande känsla samt en vedervärdig smak infann sig i munnen. Så illa allt smakade på en gång, patén stod mig upp i halsen och en unken stank spred sig i hela mig. Obehaget satt i hela kvällen och ännu följande morgon trots att jag försökte med Mynthon Extra starka-pastiller och till med ett glas vin. Inte kan jag utsätta övriga bänkade vid julbordet för detta!

Detta var verkligen ett i min smak dåligt köp och jag får kasta hela patén trots att det tar emot att slänga mat. Kanske någon annan tycker om Renlingonpatén, smaken är delad som baken, men denna tycker jag smakar baken.

Så kan det gå men paté skall finnas på julbordet, tycker jag, och får återgå till den gamla kända patén, något som idag inhandlades. Något annat som jag gillar på julbordet är morotslådan. Så god den är och jag kunde äta den året runt men efter jul försvinner den tyvärr från sortimentet. Kanske borde jag köpa ett halvdussin askar och frysa in för kommande behov? Och jovisst, 5 lådor morotslådor köptes idag och placerades i frysen för att variera kosten under vintern och våren.

Lutfisk däremot kan gott hållas borta från julbordet, inget jag diggar. Den smakar ju ingenting om man inte kryddar den mycket. Annars hör fisk till julbordet, sill av olika sorter, rökt och gravad lax, röror. Kaviar på ägghalvor är gott! Skinka, jovisst men mest minns jag salig mors kalops som hon gjorde på julaftonen. Sister Jane är ingen dålig kocka hon heller, det brukar var ett superbt julbord hon dukar fram. Äpplet faller inte så långt från trädet.

Köttbullar hör också till samt sylta. Vad mera? Vitlöksoliver kanske och efterrätt av något slag? Risgrynsgröt, men den är ganska kraftig efter allt annat man smakat på så den kanske kan vänta en dag eller två? Något lätt som efterrätt tycker jag.

Att äta julbord på julaftonen, borta eller hemma, är en konst; det finns ju i allmänhet så mycket att välja på. Ta lite av varje och fyll på med det som smakar extra gott samt att man ta tid på sig. Då kan man lämna julbordet både mätt och belåten.

Inte heller helt fel att röra på sig lite under julaftonen. En rask promenad eller varför inte besöka anhörigas gravar och tända ljus? Jag letade idag gravljus (gravlykta) av ett speciellt märke: Bolsius. De hittade jag på Halpa-Halli, visserligen onödigt långlivade, 110 timmar men andra fanns inte. Detta fabrikat har jag provat tidigare och de brinner ned till botten utan att slockna medan jag har sett många andra ljus brinna en stund, falna och sedan slockna helt. Som tips: Bolsius.

Det lackar mot jul och idag är det årets kortaste dag, midvintersolstånd. Tolv minuter innan midnatt (finsk tid) om man skall vara noga. Sedan blir det ljusare dag för dag även om det står stilla några dagar.

Och julförberedelserna är på spåret, julklapparna inhandlade, pyntandet i full gång och julstädningen avklarad? Eller tar du det lilla lugna och lutar dig tillbaka i gungstolen och läppjar på lite glögg? – Ja visst ja, dags att plocka fram dammsugaren!

Vasa, grävmaskin

Allt är inte stiliga julgranar, bjällerklang och mysiga snöflingor dagarna innan jul. Det skall också jobbas så att vi har råd med julklappar och julbord. Så kan det också se ut dan före dan för dan före dopparedan i Vasa. En ny affärskedja etablerar sig i provinshuvudstaden (jag minns inte vilken affär det är), byggarbete pågår och Rusta får sämre synlighet och mindre parkering. Konkurrensen är hård, buhuu…
I bakgrunden tornet på brandstationen.


Bolsius – gravljus

6 kommentarer

 • Christina

  Ny och ny, vill minnas att det är Jysk som ska flytta in där i hörnet. De finns ju i Stenhaga just nu men det verkar som om Klemetsö blir mera inne.

  Ska bli roligt att få dela julbord tillsammans i år igen. Vi syns på aftonen!

 • Erik Forsling

  Pate är gott, så tycker jag också. Men din senast köpta pate vet jag ju inget om. Kanske ingen succe, men kanske småfåglarna på gården älskar den!? Fett är gott på vintern för småfåglar.

  Själv njuter jag dagligen av årets julkalender på SVT, precis som jag brukar göra likaledes av de flesta års kalendrar åren igenom. Här kommer dagens avsnitt:
  https://www.svtplay.se/video/86E67Qw/julkalendern-kronprinsen-som-forsvann/avsnitt-22?id=86E67Qw

  Raffel bortom allt raffel. Bara två avsnitt kvar. Nu drar det ihop sig. Spänningen stiger PJ – men det brukar lösa sig till slut.

  Det om det, och nu vill jag gara önska dig en fridefull julhelg – matproblemen till trots.

  Erik Lionel Forsling bugar och hälsar. God Jul och Gott Nytt År.

  • Per

   En skiva god paté sätter extra piff på julbordet. Ny är inhandlad och den osmakliga åkte ut i snödrivan på blomsterharven som nu inte har någon blomsterprakt. Vi får se om någon är framme och nosar på den.

   Jag vet att du är ett fan av julkalendern och det är fint, Få se hur det går, det vet du imorgon, spännande. Själv har jag inte kollat på årets kalender mera än en snabbtitt på din länk.

   Tack det samma, God Jul Erik! Och det nya året får vi hoppas blir bättre än det gångna.

 • annepauline

  Nu springer folk runt som galningar i affärerna, vilket ståhej det är med julhelgen.
  Själv har jag jobbat väldigt mycket, jag har jobbat heltid så gott som halva året. Så julstädat har jag absolut inte gjort, inte hängt upp julgardiner heller som var så viktigt i Finland i alla fall ”förr i vääden”. Hade man inte julgardiner var man ingen bra husmor. Puh, nej, det var ”man” alltså inte.

  Jag såg att det fanns vildsvinsjulskinka i affären. Då blev jag påmind om när jag en gång köpte en vildsvinsstek. Det skulle ju vara så gott! Jag tillagade steken efter konstens alla regler. Steken skulle ligga i mjölk ett dygn före tillagning för att ta bort frän viltsmak. Sedan skulle den kryddas med allehanda kryddor och gräddsås hörde förstås till. Men vilken vedervärdig smak på detta kött! Jag fick en chock, smaken går inte att beskriva, den var hemsk! Jag hade hund på den tiden så jag tänkte jag putsar bort alla kryddor, skär steken i bitar och ger köttet till hunden. Hunden nosade på köttet, fnyste till, vände om och gick. Smakade inte ens! Så gick det när jag inhandlade och tillagade vildsvinsstek. Nog har man gjort sina missar alltid. Jag undrar verkligen hur vildsvinsjulskinka smakar. Jag tänker INTE prova.

  GOD OCH FRIDSAM JUL TILL DIG OCH ALLA SOM LÄSER DIN BLOGG!

  • Per

   Aha, så även julmånaden har gått i arbetets tecken. Då kan jag förstå att spring i butikerna inte lockar speciellt efter dagens jobb. Har du tänkt på att i Sverige används ordet affär betydligt mera än i Finland där det är butik som gäller? Om man inte som på dialekt säger Boden.
   Julgardiner behöver jag inte bry mig om men ljusstake lyser i fönstret och ett par julstjärnor är uppe. Alltid något. Jag tar inte detta med jul så allvarligt men i år lär jag se tomtemasken från insidan.

   Vildsvinsstek har jag ätit och vad jag minns så smakade den bra. Synd att ditt vildsvin blev oätligt men så kan det gå ibland. Annars är väl älg det vanligaste viltet vi äter här även om också hjortdjur numera finns i skogarna och fälls.
   Kusin som bor på Österlen och är fårbonde har ett gissel med dessa vildsvin som där bökar upp marken och ställer till det för honom. Och de är ju inte helt ofarliga. Och så vargen som stryker omkring där. Det skulle man inte tro i Skåne.

   Tack det samma AnnePauline! God Jul och Gott nytt år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »