Musik

Musikåret 2022 – mina val

Året närmare sig slutet och det börjar bli dags att knyta ihop säcken, åtminstone för vissa saker. Som till exempel musiken som jag kommit i kontakt med under året. Jag tror inte det blir några fler överraskningar på det området kommande vecka så varför inte dela med mig redan nu och kanske någon vill lyssna och informera sig under julhelgen när den så kalla julfriden infinner sig. Julfriden utlyses annars i morgon julafton klockan tolv finsk tid och klockan elva svensk tid från Åbo. Sänds på TV i båda länderna.

De album jag vill lyfta fram från år 2022 och som jag lyssnat på – mest via Spotify – vissa mera andra mindre men ändå musik jag gillar av årets skörd.

Det starkaste intrycket 2022 gjorde Sara Parkmans album ”Eros Agape Philia”. Mäktig och lite annorlunda musik. En låt från albumet jag vill nämna är ”Rosen” där jag framför allt gillar takten och texten.

Ett album som överraskade och en sångerska jag inte hört tidigare var Stina Künstlicher med albumet ”En krogknegarares sånger” som handlar om livet på krogen sedd från personalens synvinkel. Så många träffar det albumet har och jag gillar hennes röst, så okonstlad, så rak på sak. Låten ”Kaj” har jag lyssnat på många gånger. Typen ”Kaj” har man väl sett en och annan gång i nöjessvängen den tiden det begav sig.

Cleo med albumet ”Missaoui” fick jag ögonen på ganska sent på året. Rapp kan man väl kalla den stilen till stor del men välgjord och bra texter. Skall jag välja en årets låt får det bli ”7 lr 8” med Cleo. Den låten har snurrat runt i huvudet den senaste tiden, så bra! Fast med tiden dyker det upp andra låtar som fastnar, får vi hoppas. Allt har sin glanstid.

Nästa album är ”En rispa i evigheten” med Crash Nomada. Här är det musik med raka rör. Folkpunkband som får mig att tänka på band som Dag Vag och Ebba Grön som jag diggade en gång i tiden. Jojo, farbror har varit med i svängen! Haha… ”Lyser upp allt” är en låt som jag vill tipsa om på det albumet men det finns många bra. Första gången jag stiftade bekantskap med det bandet var på Urkult 2016; då helt okänt för mig.

En helt annan stil är Lalehs album ”Vatten”. Jag har gillat henne länge och jag blev inte besviken på hennes senaste album. Visserligen inga större överraskningar utan rent Laleh-sound. ”Ramla hela vägen hem” är en låt jag gillar på albumet.

Spöket i köket kom med ”Kurbits & Flames” i september. Folkmusik i modern tappning kan man kanske kalla stilen med en livad och dansant sväng på låtarna. Nisse Blomster är förgrundsgestalten som verkligen ger järnet på konserter. Jag har sett dem både på Umefolk och Kaustbyfestivalen. Senast i somras i Kaustby. ”Vals efter Erlandsson” är en lugnare låt men driven och vacker på sitt sätt.

Vänder vi blicken mot Finland kom jag i kontakt med bandet The Haralds och deras album ”Memories” för inte så länge sedan. Syskontrio som numera är bosatt i Vasa men kommer från norra delarna av Östebortten. Country-pop präglar detta album. De som kanske annars har svårt att smälta mitt musikintresse borde här få en bra kompensation. ”This could be something ” ligger åt blueshållet men också mycket lämplig för tryckare eller kasedans som de säger i Skåne.

Från Vörå men numera bosatt i Stockholm har vi Josefin Sirén med sitt album ”Rättvisor & Hembygdsserenader” där hon sjunger på dialekt med låtar som ofta präglas av allvar i motsats till den humor som flera andra band och sångare i Österbotten använt dialekten till. KAJ, kanske de mest kända och framgångsrika. Det går alltså att år 2022 sjunga på dialekt i Östebotten med annat än humor som stil. ”Jåolin brindär” (Jorden brinner) är kanske den låt jag gillar bäst.

Månskensbonden med ”Någonstans längs en bortglömd breddgrad” är ett annat österbottniskt album från detta år 2022. ”Varenda veranda” är låten med det lilla extra på detta album. Jag gillar detta samarbete med Hanna. När skall vi få höra mera av hennes egen musik?

Sist men inte minst Enkels album ”Love hurts”, även de från Finland med folkmusik av modernt stuk. Fyra friska damer som kan detta med musik, takt och ton. Jag har lyssnat på dem ganska många år och de levererar även denna gång. ”Pelimannin kaikuja” och ”Kilon päivät” är mina favoriter på detta album.

Alla albumen finns på Spotify för den som vill höra vad jag lyssnat och lyssnar på 2022 men musiken finns också till stor del på YouTube, bara att söka. Missa inte chansen, ni kanske stiftar bekantskap musik ni inte visste att ni gillar!

Naturligtvis har jag lyssnat på mycket annat än detta, som till exempel Hooja från Gällivare men de har ännu inget helt album men många bra öslåtar på norrbottniska. Riktigt bra är de, skulle jag säga. Orkar de hålla på i samma takt kommer de att bli stora.

Lite grann i samma stil är ”Fröken Snusk”, även de från kungariket, men inte alls lika bra som Hooja och låtarna är ganska sexistiska skulle jag säga. Ta låtar som ”Rid mig som en dalahäst” och ”Jag skall bli kvinna i natt”. Musiken modern disko-dunkadunka. Kommer till Vasa 30.12 och till Jakobstad 31.12 men inget jag kommer att besöka. Jag riskerar inte att hamna i samma klämma som han i KAJ:s låt ”Jåo nåo e ja jåo YOLO ja nåo” haha…

God Jul förresten!

Käeklax juldekorationer

Det är strax jul och något sådant får komma på bild. Dagsfärsk bild från Kärklax där de minsann inte sparar på elen. Men fint är det. Vad de spelar för musik inom fyra väggar vet jag inte men kanske ”Mer & mer” med Hooja?


Album från Spotify som ingår i inlägget:
Eros Agape Philia – Sara Parkman

En krogknegares sånger – Stina Künstlicher

Missaoui – Cleo

En rispa i evigheten – Crash Nomada

Vatten – Laleh

Kurbits & Flames – Spöket i köket

Memories – The Haralds

Rättvisor & Hembygdsserenader – Josefin Sirén

Någonstans längs en bortglömd breddgrad – Månskensbonden

Love hurts – Enkel

 

Till sist min favoritlåt just nu: Cleo ”7 lr 8”

10 kommentarer

 • Jonas Lindqvist

  Härligt med lite musiktips som man inte lyssnat på förut. Ska lyssna igenom dem vid tillfälle. Hooja har man lyssnat på mycket i år, norrbottning som man är. Har även bokat biljetter i februari i min hemstad Luleå då han spelar här, biljetterna tog slut snabbt. Fröken snusk spelas mest i EPA- och A-traktorer här uppe i norr, hänger med litegrann i ungdomarnas musik då ena dottern har en egen A-traktor. Försöker som du hänga med i ny musik som släpps så man känner sig lite ajour med samtiden.

  Hoppas du haft en trevlig julafton, som vanligt fina bilder!

  • Per

   Var så god! hoppas att du hitta något som du gillar bland mina musiktips.

   Jo, även jag kan gå på konsert med Hooja om tillfälle dyker upp. Bra texter och stil.
   Jag kan gott tänka mig att Fröken Snusk har sina fans i traktorerna på gatorna. Det är den stilen på musik som många ungdomar gillar.

   EPA och A-traktorer, vad är det för skillnad på dem? Eller är det samma sak? Finns de alls utanför den åldersgruppen? Intressant fenomen som inte finns i Finland. Däremot finns mopedbilar och många ungdomar på landsbygden kör med traktorer på fritiden, många gånger tunga och dyra maskiner. Olyckor har förekommit.

   Jag läste annars på Wikipedia om Hooja: ”…sjungs med norrbottnisk eller finlandssvensk dialekt…” men det vet jag inte riktigt om jag kan hålla med om. Norrbottniska ja, som är påverkad av finska men finlandssvenska, nej. Det är något annat.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Hooja

 • Jonas Lindqvist

  EPA-traktorer får inte nyregistreras idag. Tror de sista registrerade var på 70-talet. Det var från början tänkt att vara ett arbetsredskap då traktorer var dyra efter kriget.

  Reglerna var i stora drag 2 växlar framåt + backväxel. De hade samma besiktningsplikt som en personbil, dvs 1 ggr/år och skulle ha ofjädrad bakaxel. De fick däremot gå så snabbt de gick på 2 växlar men fick köra max 30 km/h, åldersgräns 16 år med traktorkörkort.
  A-traktorn kom då EPA-traktorn inte gick att registrera mer av anledningar jag ej känner till. Här fick de maximalt uppnå en hastighet av 30 km/h på maxvarv men ha obegränsat med växlar. Den var även tvunget att ha dubbla växellådor för att få lägre utväxling. Samma åldersgräns gällde även här med traktorkörkort. Besiktning var inte nödvändig förutom vid registrering. Gemensamt för båda är att utrymmet bakom föraren ska vara slutet och ha ett litet flak samt dragkrok.

  Reglerna ändrades för ett par år sedan så att de kunde strypas via elektronik. Detta för att nyare och säkrare bilar skulle kunna registreras samt bilar med automatisk växellåda. Detta gjorde ochså att de kunde köras på lägre varv och gå tystare och vara miljövänligare. Flaket behövs inte nu om bilarna är fyrhjulsdrivna eller har 60% av vikten på drivande axel (lättare att registrera framhjulsdrivna bilar). Nu ska även A-traktor besiktas men räcker med vartannat år. Sedan AM-körkortet kom så räcker detta för att köra även A-traktor och sänkte således åldern till 15 år. Så kortfattat jag kunde beskriva utan att missa något väsentligt. Olyckor händer även här och har ökat, men är delvis orsakat av den explosion nya A-traktorer som registreras efter regeländringen.

  Äldsta dottern fyllde 18 i oktober och tog körkort 2 veckor efter födelsedagen. En stor bidragande orsak är att hon kunnat köra i trafiken ensam i något år innan skulle jag tro samt känslan av frihet det ger. Många är dock negativa till dessa fordon då de blir ett trafikhinder på vägarna. Det har varit ta om att höja hastigheten till 45 km/h som mopeder/mopedbilar man inget har hänt ännu.

  Och nej, Hooja har inte finlandssvensk dialekt, inte ens likt den i Helsingfors. Även Norrbotten har ett flertal dialekter så känner mig skeptisk till uttrycket norrbotnisk dialekt men okej ändå. Tornedalen samt Malmfälten har dialekter påverkad av finskt uttal. Mest korrekt är att säga att Hooja har malmfältsdialekt. Dialekterna i Kalix och Luleå är till exempel inte alls påverkad av finska språket eller finskt uttal.

  Gällande musik, i sommar spelar Europe, Håkan Hellström samt Gyllene tider på Pite Havsbad vid olika datum. Känns som ägaren verkligen lyckats marknadsföra Norrbotten. Stranden ska ta maximalt ca: 40 000 personer, blir det hälften är det succé.

  • Per

   Det var en utförlig redogörelse om Epa- och A-traktorer. Jag antar att du har detta på dina fem fingrar eftersom din dotter har A-traktor och är därmed involverad i ämnet. När jag gör mina resor i Norrland brukar jag hålla utkik efter dessa A-traktorer och ta någon bild. Mycket lampor och belysning samt dunket från bashögtalare, då är en A-traktor på kommande. Flitigast att köra har de varit i Vilhelmina men syns även på andra ställen.

   Visst är det så att Norrland rymmer många dialekter, precis som här i Österbotten. På bara en mils avstånd kan man höra från vilken by de kommer. Det finns de som också är skeptiska till ordet Norrland eftersom det är så stort område och föredrar hellre att prata om Norrbotten, Västerbotten osv.

   Pite Havsbad är ju vida känt för sina badstränder och förstås nu för tiden också konserter och framträdanden. Pandemin bromsade kanske någon men nu är det i full gång igen. Gyllene tider kommer också till Vasa i sommar, 19 augusti och samma kväll uppträder även Sanna Nielsen. I maj kommer Mikael Rickfors till stan. Det blir en spännande sommar musikaliskt! Vad kommer mera?

   • Jonas Lindqvist

    Jo jag hade inte en aning innan jag bygde om en bil åt döttrarna när äldsta dottern fick AM-körkortet, då blev det till att läsa på lite.

    Norrland är till ytan större än båda de nedre tillsammans så blir lite missvisande att prata om norrländska men visar också hur lite de i södra delarna av landet känner till om de norra delarna. Intresssant att det även är skillnader lokalt i Österbotten. Här i Norrbotten är det väldigt stora skillnader mellan Piteå, Luleå och Kalix som ligger mellan 5-7 mil mellan varandra.

    Härligt, låter som det blir en intressant sommar musikaliskt även i dina hemtrakter.

    • Per

     I Österbotten finns närpesiskan som nog är en av de mer märkvärdiga svenska dialekterna. Det är knappt så jag förstå allt. Fast värst är nog älvdalskan. Intressant detta med språk och dialekter.

 • Jonas Lindqvist

  Ja det är riktigt intressant. Älvdalskan är mer som ett eget språk, har tyvärr blandats ut med rikssvenska mer och mer men är nog det närmaste fornnordiska vi kan komma idag.

  • Per

   Språket förändras, så även dialekterna och älvdalskan. Inte alltid önskvärt men vi får ändå vara glada åt att det än idag finns folk som kan prata och förstå älvdalskan. Om hundra år kanske älvdalskan inte finns?

 • annepauline

  Intressant att läsa om EPA – traktor och A – traktor. Jag har trott att det är samma sak. Så är det ju inte alls. Ungdomarna fifflar väl så A – traktorer ska gå snabbare. Precis som förr när mopeder skulle trimmas. Det är lite si och så med konsekvenstänk i 15 års åldern. Det verkar som det är en hel del olyckor med A – traktorer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »