Språk/Språket

Årets nyordslista och min två tillägg

Så kom årets nyord som Språktidningen utser men inte vet jag. Inget riktigt fyndigt ord i listan förutom ett som får godkänt av mig, nämligen ”epadunk”, musik som spelas av ungdomar i kungariket när de kör omkring i sina Epa- och A-traktorer och låter basen i bilens ljudanläggning pumpa på så att fönstren skallrar och surgubbar ringer polisen, något som inte är så vanligt förekommande i republiken.  Epadunk är mitt nyord för året men jag har ett par till längre ned i inlägget.

Av de 35 nyorden är det bara 8 som jag anser är vanligt förekommande även om de inte är speciellt fyndiga eller så har jag redan tröttnat på dem. Andra har jag kanske hört och sett i förbifarten och några har jag inte en susning om vad de betyder. Som till exempel agrivoltaisk, Barbiecore, edgelord och urbexare. Vad är det för något?

Några ord finner jag dock intressanta att lyfta fram och granska lite. ”Valförnekare – person som utan konkreta bevis förnekar legitimiteten i ett politiskt val”. Ett allvarligt hot mot vår demokrati där somliga inte litar på samhällssystemet eller medvetet kommer med lögner om valresultat. Den idag mest kända torde vara Donald Trump. Det finns till och med de som redan i ett tidigt skede av ett val inte godkänner att motståndare eventuellt kan vinna. Ett sådant beteende bäddar för nedmontering av demokratin och för ”autokratisering – process där demokratin i ett samhälle bryts ner för att ersättas av ett autokratiskt samhällssystem med en ledare med oinskränkt makt”, ett annat ord från årets nyordslista. Resultatet blir kaos och den starkes rätt. Det finns redan exempel i Europa för att inte tala om Ryssland som utvecklats till diktatur.

Njutningsäktenskap – tidsbegränsat äktenskap mot betalning, under vilket kvinnan ska ge mannen sexuell njutning”. Uppdrag granskning avslöjade att 15 av 26 shiamuslimska föreningar i Sverige går med på dessa arrangemang. Höjden av skenhelighet när samma föreningar i dristar sig att komma med moraliska pekpinnar i andra sammanhang. Jag kallar det prostitution.

Smygflation – prishöjning som är större än vad som är motiverat utifrån kostnadsökningar”. Ett annat ord i sammanhanget är krympflation, att innehållet i förpackningar medvetet minskas eller kvalitén försämras utan att priset sänks. Rent lurendrejeri och gammal hederlig girighet. Alltid är det någon som försöker förtjäna pengar på andras olycka om det så är krig, naturkatastrofer eller försämrad ekonomi. Alltid är någon som höstar in grova vinster hur dåliga tider det än är.

Intressant är varifrån alla nyord kommer, om de så är påhittade eller pånyttfödda. Inte sällan kommer de från den akademiska världen, någon kändis eller subkulturer men det är massmedia som bär fram dem och gör dem till allmänt gods.

De två egna ord jag vill nämna är kanon och utåtagerande. Om de är nya eller ej vet jag inte men de har klart ökat i användning senaste år.

Kanon, visste jag först inte vad som menades och hur det skulle uttalas. Kort eller lång a? Det visade sig vara med långt a och kom fram under valkampanjen i höstas inför riksdagsvalet. Jag tror det var SD som ville ha en svensk kulturkanon, en lista över vad som är svenskt och svenska värderingar. En kanon väljer vad som är svenskt och icke-svenskt enligt SD, vi och dem, ett kärt ämne för partiet. Inte fel med till exempel en lista över känd svensk litteratur man bör känna till men finns inte den redan i skolan och läroplanen? – Jag vet inte om detta med kanon är så kanon. Kulturen utvecklas och är inget statiskt som avgörande skall styras av politiker. Till det har vi konstnärer, författare, musiker, teaterfolk och allmänt kreativa och aktiva människor.

En utåtagerande person, ofta ett barn, är helt enkelt en bråkig och besvärlig person med låg impulskontroll. Gapar, skriker och är allmänt aggressiv. En bråkstake med andra ord men det får man inte säga utan fenomenet skall lindas in med något dunkelt neutralt så att ingen blir kränkt. Ja visst ja, kränkt, ett annat ord som används i tid och otid.

Nyordslistan präglas av kriget i Ukraina och de kriser som därmed uppstått. Man kan kanske säga att en utåtagerande Putin med sina kanoner var problemet år 2022.


Orden som gjorde raketkarriär! – Språktidningen

epa-traktor i vilhelmina

Se där har vi en traktor förmodligen med epadunk i högtalarna. Bild från i somras när jag besökte Vilhelmina. Gata upp och gata ned rullade flera av ekipagen, även en måndagskväll.

Vilhelmina

Tillhör man en äldre generation glider man omkring i en sådan. Jag antar att epadunket saknas och i stället är det smäktande Elvis eller klingande toner från Shadows som hörs. Även denna bild  från Vilhelmina i somras, en måndagskväll.

4 kommentarer

 • Olle Jakobsson

  En trummistjej sa i ett tv-program idag:

  ”Morsan blev svinimpad och jag tyckte det var fett”. Inga nyord men… 🤔

  • Per

   Inga nyord men det är förmodligen så många ungdomar talar idag, åtminstone i Sverige. Språket utvecklas men ibland far det i diket.

 • annepauline

  Det var inga fyndiga nyord. Riktigt obegripliga i all sin konstighet de flesta av dem. Returmissbrukare kan jag gå med på. Vilket enormt arbete näthandlarna har med folk som först skicka efter ett helt berg med till exempel kläder och sedan returnerar allt eller det mesta i en salig röra. Kanske använder de vissa plagg också en gång eller två. Njutningsäktenskap, jamen jösses, jag visste inte ens att något sådant fanns. Introducerat är det tydligen även i Sverige. Sverige är fantastiskt på alla sätt och vis. Heja Sverige!
  Epadunk vet jag inte riktigt. Jag tänker bara på en reservdunk. Eller en riktig gammaldags hederlig porr!

  • Per

   Alla nyord var inte helt lättbegripliga och igenkännande i år. Kanske det inte kom så många nyord och då tog de bottenskrapet? För det hör ju till att det skall komma ett visst antal nyord. Att somliga försvinner genast är en annan sak.

   Jo men epadunk tycker jag är bra även om det inte är nytt. Du ser en bil eller A-traktor på håll och hör ljudet, dunket från basen som är varken musik eller ton, bara takt, dunk, dunk, dunk… Epa-porr vore något men jag är illa rädd för att det hör hemma i en annan genre haha….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »