Allehanda

Ännu en sur paté och året som gått

Lagom till jul fick jag bita i den sura patén, ja ni minns förmodligen mitt misslyckade köp av paté till julbordet. Renlingonpatén slängdes ut och hamnade på blomsterharven och där ligger den kvar än idag helt orörd. Inte ens fåglarna vill befatta sig med eländet. Däremot köpte jag en ny paté av gammal känd sort och det var så god, så god! Allt åts inte upp på julaftonen utan resterna blev till smörgåspålägg flera dagar efteråt.

Patén var inte det enda misslyckade köpet jag gjorde dessa dagar utan jag fick bita i den sura patén två gånger.

Veckan innan jul beslöt jag att köpa en ny laserskrivare, den gamla var 17 år och höll på att helt ge upp men fick ändå klart godkänt med så många år på nacken som trogen tjänare. I stället köpte jag en svart/vit HP-laser med wifi från Giganten. Installationen på fredagskvällen gick bra och både utskrift och skanning fungerade utmärkt från dator och mobilen. På måndag fungerade den inte alls utan den tjatade om konfigurationsfel vid installationen. Något hade hänt. Nåja, sådant kan fixas och frimodigt satte jag i gång med att lösa problemet men si där gick jag bet trots att jag är van datoranvändare. Jag höll på i två dagar utan att lyckas få liv i skrället och då förde jag den tillbaka till affären där en Ville vid servicedisken gjorde tappra försök både med mobilen och via routern. När inte ens han efter mera än en timmes försök lyckades med denna i grunden ganska enkla sak gav också han upp och jag beslöt ta pengarna tillbaka och fundera på saken.

Dan före dopparedagen beställde jag en annan laserskrivare via Gigantens näthandel, förtroendet för affären fanns kvar efter Villes försök och att jag fått pengarna tillbaka för vargen. Däremot blev det ingen HP-skrivare, så krånglig den första hade varit, Nej! I stället blev det en Brother som anlände i onsdags till postombudet i Oravais. Inte dåligt, på den andra vardagen efter beställningen var den framme. Installationen gick som smort och nu kan jag åter både skanna och skriva ut. Samma egenskaper som HP och samma pris. Däremot kommer jag att använda min fotoskanner för bilder och fotografier men för dokument fungerar broder Brother bra.

Brother är ett gammalt känt skrivmaskinsmärke den tiden det begav sig, när det smattrande skrevs på maskin. Undrar om det än idag tillverkas sådana analoga skrivmaskiner? Själv har jag i min ägo en el-skrivmaskin som inhandlades någon gång på 80-talet men den får vila sig på hyllan. Jag har försökt sälja den på loppis men noll intresse visades. Förutom denna har jag en riktigt gammal sak av märket Mercedes, en stor och svart skrivmaskin och med enbart mekaniska delar. Hur jag har fått den minns jag inte men den är inte till salu.

Så är nyårsafton här och i stället för raketer och smällare försökte jag sätta ut några marschaller men blåsten släckte dem ganska snabbt. De får brinna en annan gång.

Året som gått har kanske inte varit det bästa med tanke på Putinregimens orättfärdiga anfallskrig mot Ukraina och alla dess följdverkningar. Vi i Norden drabbas främst av inflation och ökade levnadskostnader men det är småsaker jämfört med det som Ukrainas befolkning får utstå. De slåss inte bara för sitt land och sin frihet utan också för Europas fred, demokrati och mänskliga rättigheter. Därför är de värda all hjälp de kan få. Som president Zelenskyj så träffande sade: hjälp och stöd till Ukraina är inte välgörenhet, det är en investering. Det får vi påminna oss om när slantarna i börsen tryter.

I februari blev det besök på Umefolk, folkmusikfestivalen. Så fint att åter få komma tillbaka efter pandemin och samma blir det om knappa två månader. Biljetter och boende bokade.

I mitten av maj blev det resa till Österlen i Skåne hos min kusin som där har en gård på landet. Jag fick under några härliga dagar uppleva våren i Skåne. Även i Malmö tillbringade jag ett par dagar. Veckan innan midsommar drabbades jag av kraschat knä, något som förföljde mig hela sommaren och långt in på hösten. Nu känns det bättre. 2 juli var det Österö skärgårdsmarknad och 17 juli byadagen. En tur till Kaustbyfestivalen gjordes också denna månad.

4 augusti var det Urkult och festival i Näsåker efter två förlorade år på grund av pandemin. Så härligt att åter få komma tillbaka och uppleva det bästa på hela året. Den 10 januari släpps de första artisterna och biljetterna för 2023. Då gäller det att passa på för att få de billigaste biljetterna.

Senare i augusti månad var Juthbacka marknad tillbaka och den besöktes också. Jag har varit över till Umeå och gått på konsert några gånger samt besökt Ritz i Vasa för musikaliska upplevelser. Wasa teater har också besökts. I december drabbades jag av en envis förkylning på tre veckor men den är nu överstånden. Någon utrikesresa blev det inte, alltså bortom Norden.

Inte så dåligt år ändå men kriget i Ukraina kunde gott vara ogjort; så idiotiskt, dumt och enfaldigt. Att dessa alfahannar aldrig lär sig!

Nyårslöfte har jag inte tänkt avge men att filma mera och göra videos för YouTube är mitt mål. De senaste åren har det blivit ganska sparsamt med nya videos. Gärna hade jag också gjort en resa lite längre bort, kanske till Grekland. Vi får se.

Och därmed får jag önska alla läsare av denna blogg ett Gott Nytt År!

Oravais fjärdsändan

Ganska fint vid Oravais fjärdsända idag, nyårsafton 2022. Men regn, blidväder och plusgrader.

Takras

Något mindre trevligt var snön som rasat ned från uthustaket. Vet ni hur tung blötsnö är? Tung som bly! Nåja, till sist hade jag röjt bort den packade blötsnön som rasat ned och Bettan kunde köras ut för vidare färd i landskapet. Man hu så spårig och slaskig landvägen var. Knappt så jag hölls på vägen och vid varje möte fick jag dra ned rejält på hastigheten. Inte ville jag avsluta året med en krock.

4 kommentarer

 • Sister Jane d.y.

  Önskar dej ett Gott Nytt år 2023! Hoppas att du får lyssna på musik, fotografera, besöka olika kulturella tillställningar samt göra både kortare och längre resor. Men framför allt hoppas jag att vi alla får fortsätta att bo och leva i ett fritt land och i ett fritt Europa, att de styrande i olika länder skulle förhoppningsvis ta sitt förmodade förnuft till fånga och sluta kriga och förstöra allt som kommer i dess väg, sluta med att förorsaka död och elände åt sina medmänniskor. Att vi människor skulle inse vikten av att samarbeta, bry oss om varandra, dela med oss och hjälpa varandra på olika sätt under vår livsvandring, för vi får inget med oss dit vi går (då vi dör) och delad glädje är dubbel glädje eller hur det nu var.
  Jag hoppas också att du fortsätter att dela med dig av dina tankar och texter, alltså din blogg. Det förgyller allt som oftast min dag, då du har publicerat ett nytt inlägg.

  • Per

   Tack det samma!

   Det finns mycket dårskap i vår värld och ibland tycker jag att människan inget har lärt. Men det händer också bra och positiva saker, de får vi fokusera på och göra det bästa av situationen. Hur det blir med bloggen återstår att se, allt har sin tid.

 • annepauline

  Gott nytt år till dig också!

  Renlingonpatén var ingen höjdare. Den föll inte ens någon räv eller kråka i smaken.

  Märkligt med skrivaren. HP brukar vara ett pålitligt märke. Men fel kan uppstå i alla fall. Ett måndagsexemplar, helt klart. Jag tycker de har fin service på Elgiganten. Det mesta löser de och bjuder verkligen till att lösa de problem man kan ha med tekniska prylar. Brother, en sådan skrivmaskin har jag haft. Det var evigheter sedan. Undrar vart den försvann.

  Rätt lugnt nyår här men tydligen stökigt på många ställen ut i landet. Nåja, en dödsskjutning blev det förstås någon mil från där jag bor men det hör ju till nu för tiden. Det är visst 63 dödsskjutningar år 2022 och ett stort antal skottskadade. Flera hundra skjutningar totalt under året. Så det är inte bara Putin som pangar på.
  Ack ja, man kan hoppas på ett lugnare år nu men jag har inga större förhoppningar. Vi får se!

  • Per

   Tack det samma!

   Nej, ingen var intresserad av patén, inte heller ett rådjur som passerat härom dagen.

   HP är en stor tillverkare av bland annat skrivare och vad som hände vet jag inte. Som om den låst sig på något sätt. På lördag fungerade den, på måndag var det stopp. Båda skrivarna var förresten tillverkade i Vietnam.

   Putin är nog överlägset värst när det gäller skjutandet och sprängandet. Han har många liv på sitt samvete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »