Böcker,  Förr i världen,  Funderingar

Läst och lyssnat

Så har vi redan avverkat tre dagar på det nya året och det första blogginlägget knappas fram. Tiden rusar och snart har vi midsommar! Jodå, inget skämt jag menar vad jag skriver.

Jag har tidigare i ett par inlägg granskat vad som hänt ifjol i fråga om resor och evenemang men också musikåret 2022. Böcker är något annat jag brukar stanna till inför året som gått, vad har jag läst? Jag menar att det är bra att med jämna mellanrum sakta ned, ta ett steg tillbaka och se vad som hänt, var är jag nu.

Faktiskt inte så många böcker, långsamläsare som jag är. Bara åtta böcker samt mitt långtidsprojekt ”På spaning…”
”Rå om dig själv” av Luis-Kristian Soto
”Om konsten att läsa och skriva” av Olof Lagercrantz
”Skugga och svalka” av Tran Quynh
”Stöld” av Ann-Helén Laestadius
”Big Sur” av Jack Kerouac
”Ovanjord” av Mikael Berglund
”Putins krets” av Chatrine Belton
”Under södra Lapplands höga himmel” av Börje Lindström

Vilken som var bäst? Tja, kanske ”Stöld” men också ”Under södra Lapplands höga himmel” som är en diktbok men det är svårt att plocka ut någon speciell. Alla har de sina stilar och ämnen och jag försöker ha ett ganska brett område vad jag läser.

”Putins krets” är också bra om man vill förstå utvecklingen i Ryssland och gänget kring Putin. Jag kan bara konstatera att mycket är ruttet i Ryssland och det fortsätter. Ta bara en sådan sak som att under 2022 har 22 oligarker och affärsmän, personer som blivit rika efter Sovjetunionens fall, omkommit under mystiska omständigheter. De har fallit ut genom fönster, ramlat i trappor och jag vet inte allt vad.

Just nu håller jag på att läsa en bok av Amanda Romare ”Halva Malmö består av killar som dumpat mig”. Faktiskt ganska bra där den röda tråden är dating och varför hon inte riktigt får till det. En annan sak är att handlingen till stor del utspelar sig i Malmö som jag känner väl även om det är länge sedan jag flyttade därifrån. Det finns till och med en karta att orientera sig på. Jag läser annars en blogg från Malmö där man kan se vissa likheter med boken men det är naturligtvis olika personer och utveckling men samma stad, miljö och till viss del samma livssituation.

Jag har tidigare varit med om en liknande situation där en bekants barn- och ungdomstid liknar mycket handlingen i en bok. Boken är ”En flykting korsar sitt spår” av Axel Sandemose, en dansk-norsk författare som myntade begreppet ”Jantelagen”. Min bekant växte upp i Nykøbing på ön Mors i Danmark som är förebild för staden Jante i boken. Han berättade mycket om staden Nykøbing och vad han varit med om men även om sin i tid i Köpenhamn efter kriget. Egentligen vore hans liv värt en egen bok, stoff fanns så det räckte.

Det lustiga var att han, trots att han var född och uppväxt i Nykøbing Mors, inte kände till Axel Sandemose, hans berömda bok och Jantelagen innan jag läste boken och upptäckte alla likheter mellan hans liv och berättelser och det som skedde i boken. Jag blev förvånad och berättade för honom och han ville naturligtvis läsa boken och blev själv överraskad. – Jag ”ärvde” senare hans skivsamling och idag är han borta ur tiden sedan många år.

På tal om skivsamling så har jag som projekt för 2022 beslutat att uppgöra en förteckning över min musik så jag att vet vad jag har. Lp:n, en och annan singel, Cd:n och till och med stenkakor. Ett av mina intressen är musik och ibland blir jag ställd när jag vet att jag har en skiva men var finns den och finns mera musik av samma artist och så vidare. Ordning och reda, alltså.

De två första Lp:n jag köpte var Bob Dylans ”Greatest hits” och Hurriganes ”Hot Wheels”. Torde ha varit slutet av 1976 eller början på 1977. Huhu, en evighet sedan. Många varv hann skivtallriken snurra och mycket ljud, och oljud också för den delen, har nått mina öron.

Jag lyfte in en av skivbackarna idag och där hittade jag också ett exemplar av Vasabladet från 30 juni 1988. Ganska intressant att läsa gamla dagstidningar, hur det var då och vad som hände. Tyvärr kan timmarna hastigt försvinna när jag gräver ned mig i gamla tidningar och artiklar.

”Sovjetisk bonde får större frihet” och ”Litauisk konstnär vädrar morgonluft” kan vi läsa i bladet – det var väl då perestrojkan började – men också ”Nya lagar gör mjölken dyrare för konsumenten”, ”Bondens baksmälla”, ”Svenska butiker tar för mycket betalt” och ”Världen blir varmare”. Jag tycker vissa rubriker är samma som idag. ”Vasa län mår faktiskt bra” lyder en annan rubrik och fortfarande förstår jag inte varför länen skulle bort ur Finland. Klåfingriga politiker har det alltid funnits. En mera lokal händelse var ”Oravaisbo drunknade”, en man i 40-årsåldern drunknade när han med sin bil körde ned i en vattenfylld grusgrop på Kangan. – En sak kan jag konstatera, det fanns mer annonser i tidningen den tiden och formatet var större.

Detta var något om läsandet senaste år och i allmänhet. Hur många böcker har du läste senaste år, på ett ungefär, och vilken var favoriten?

Snöstig till skogenn

Idag fick jag en liten början på den snöstig till skogen som jag behöver för att få hem mera ved. Januari till mars har jag detta som utesyssla, både som motion och till nytta. Någon bild tog jag inte så det får bli en från ifjol samma dag, 3 januari. Det ser ut att ha varit mera snö då.

Död padda och mus

Varen icke förskräckta, det är bara en mus och en padda som gått hädan mitt i vintern. Musen är en av tre möss jag fångade i musfällan igår. Tre möss på en och samma dag, jag tror det är rekord. Sedan blev det tyst! Paddan hittade jag på landsvägen på nyårsdagen. I fint skick men stendöd. Märkligt för det är både snö och kyla här så den borde inte synas i naturen. Möjligen kan det milda vädret och regn på nyårsaftonen påverkat att paddan kröp fram från sin dvala.


Mystiska dödsfall bland ryska affärsmän (2022) – Wikipedia

Jantelagen Wikipedia

6 kommentarer

 • annepauline

  Stackars paddan! Den ser lite skräckinjagande ut så där på bild. Vad gjorde den ute mitt i vintern?
  Stackars musen också, möss är söta egentligen. Men när de knaprar och prasslar och piper i väggarna på nätterna då vill man nog slå ihjäl dem hur söta de än är.

  Böcker ja. Läser gör jag, ofta och mest hela tiden. Fast ibland kan jag ha någon period när jag knappt läser en tidning. Titlar på lästa böcker kommer jag aldrig ihåg. Just nu läser jag i alla fall ”I dina händer” skriven av Malin Persson Giolito. Hon är Leif GW:s dotter och hon skriver väldigt bra. Den här boken är spännande och handlingen är bland gängkriminella, alltså rykande aktuell. Det kan vara en berättelse där allt händer på riktigt.

  Jag läser gärna böcker skrivna av finlandssvenska författarinnor. Konstigt, i de böckerna känner man igen sig och känner sig som hemma direkt från första sidan. Får se om det kommer ut något intressant läsbart nu på vårkanten.

  • Per

   Det kan man säga, stackars padda! Förmodligen frös den ihjäl för inte hade den någon tjock tröja att dra på sig. Men sådan är naturen. Visst får mössen leva men inte i mitt hus. Jag borde kanske sätta upp en skylt, Livsfara!

   Då får läsa något spännande som intresserar dig. Själv är jag inte mycket för deckare och krimiböcker. Tycker det räcker med det man ser på rubriker och i tidningar.

   Finlandssvenska författarinnor är ganska aktiva så visst kommer det böcker även detta år. Bara att hålla utkik. Jag har för mig att jag läste någon artikel om kommande utgivningar men att leta fram den nu är som att hitta en nål i en halmstack.

 • E

  Yäk, den där bilden på musen och paddan var inte så trevlig. Fast – det ska erkännas – jag känner ingen särskild sympati för någondera kräken.

  Tja, jag slår dig nog med hästlängder i antal lästa böcker. Någon gång på höstsidan var jag uppe i 100 st, men sen slutade jag räkna. Biblioteket håller reda på antalet åt mig, eftersom jag inte köpt några böcker i år, förutom några böcker åt barnbarnen. Det är väl det som kallas cirkulär ekonomi?
  Om jag nu ska nämna några som jag kommer ihåg: Kerstin Ekmans Löpa varg, Nina Wähäs Testamentet som ju båda utspelar sig i norra delen av Sverige. Nyligen läste jag De bortglömda namnens bok av Kristin Harmel, om händelser i nazitidens Frankrike. Sedan blev det ju ett antal deckare av varierande kvalitet, men de ids jag inte nämna. Jag vet att du inte är intresserad av deckare. Själv läser jag sådana mest för att nolla huvudet.

  I går avslutade jag Kjell Erikssons Under ytan. En lite ovanligare bok, dels självbiografisk (tror jag), dels en pytteliten aning deckare också. Jag gillar den här föfattaren, speciellt de av hans böcker som inte är deckare.
  Händelserna i Under ytan utspelar sig dels på Österlen och dels i Sydamerika. Det borde ju vara dina jaktmarker?

  God fortsättning på det nya läsåret!

  • Per

   Jag kan hålla med om att bilden på musen och paddan inte är särskilt snygg och jag förstår ditt Yäk men sådan är naturen och så vill jag ha lite variation på bilderna så att det inte bara blir vackra solnedgångar,

   Oj, det blir mera än två böcker i veckan, hur bär du dig åt? Du måste läsa några timmar per dag åtminstone. Jag antar att de flesta böcker är 2–500 sidor långa,

   Tack för tipsen, jag skall kolla in dem närmare. Nina Wähäs Testamentet finns redan på min läslista. ”Under ytan” verkar intressant, speciellt som det inte är en renodlad deckare. Visst kan jag läsa deckaraktig handling men då skall den vara som en del av ett större sammanhang som till exempel ”Stöld” av Ann-Helén Laestadius. Den blev ju riktigt spännande på slutet men som jag uppfattar det handlar boken om de konflikter som finns mellan samer och vissa delar av den bofasta befolkningen och om ren rasism.

   Tack det samma, god fortsättning på nya året!

 • E

  Hur jag hinner läsa så mycket på ett år? Nja, jag har ju inget hus att lägga tid och möda på, ingen trädfällning, klyvning eller gräsklippning. Inte den minsta snöskottning. Dessutom inget stort fan av TV:s löjliga lekprogram (undantag På spåret) och gamla repriser. Och det är ju nästan det enda som sänds nuförtiden? Har inte Netflix eller andra strömmningstjänster heller. Alltså, gott om tid att läsa!
  Dessutom läser jag nog snabbare än genomsnittet, ganska säkert är det så. Minst en halv timme går åt varje kväll vid sängdags, ofta mer. Utan bok går det inte att somna!

  En detalj ännu, jag har lånat över 100 böcker i fjol, men minst ett tiotal har jag inte läst till slut. Ibland kommer man hem med rena skräpet som inte är värt mödan att traggla sig igenom. Det är oftast sånt som kallas feelgood, sånt orkar jag inte med! Tål inte romantic heller, bevare mig väl för Nora Roberts eller Lucinda Riley! 🙂 Tur att inte alla gillar samma!!

  Stöld har jag på min lista, måste bara vänta ut min tur på bibliotekets lånelista. Samma gäller Arvejord av Maria Turtschaninoff.

  Önskar dig goda läsestunder!

  • Per

   Du har alltså gott om tid och det är inget dåligt tillstånd. Själv har jag många andra intressen som gott skulle fylla all min tid, Jag får prioritera eller smutta lite på allt. Vissa saker är påtvingade som gräsklippning och snöskottning. På spåret brukar jag titta även om jag inte är helt trogen. Ikväll kom ett nytt avsnitt.

   Att läsa snabbt beror kanske lite på innehållet och vad det kräver. Jag har försökt öka takten i min läsning men lyckas bara fladdra förbi vilket inte för mig är det optimala. Till exempel ”På spaning…” är en sådan läsning som kräver tid, tålamod och omläsningar.

   Tack, vi fortsätter att förnöja och förkovra oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »