Böcker,  Funderingar

Ett kort med stora möjligheter

Nu skall här läsas, jag har skaffat mig ett lånekort på biblioteket! Som om jag inte läst innan. Fast kanske inte så snabbt. Det är en av orsakerna till att jag har köpt de flesta böcker jag läst, att kunna läsa dem i lugn och ro utan att tänka på att de måste lämnas tillbaka. Men visst skulle jag sparat en vacker slant genom åren om jag lånat böckerna i stället för att ha köpt dem.

Som till exempel senaste bokpaketet som är på väg med gratis leverans på 11–12 dagar: ”Klimatboken” sammanställd av Greta Thunberg och ”Stugland, berättelser om Sverige” av Göran Greider. Inte för att jag är något fan av Greta, jag tycker att hon mest är en massmedial skapelse, men boken lär vara lättläst med texter av olika sakkunniga inom klimatrörelsen och jag tänker ge frågan en chans. Den är ju så att säga på tapeten och man kan inte öppna en dagstidning utan att där finns minst en artikel om det skenande klimatet. Finns i denna bok en möjlighet att bilda sig en ytterligare uppfattning om vad saken handlar om? Den bör vara begriplig för att få godkänt av mig.

Vid en sökning på ”Klimatboken” i Fredrikabiblioteket finns fyra böcker i provinsen men bara en tillgänglig och den finns i Korsnäs. Samma med ”Stugland…”, ett exemplar ledigt i Jakobstad så dessa två böcker bör beställas till lokala biblioteket om intresse finns.

Nåja, jag skaffade lånekortet främst för att kunna läsa tidningar gratis på PressReader. Där finns tusentals tidningar och tidskrifter världen över men inte alla. Gärna hade jag läste Dagens Nyheter och Sydvenska Dagbladet men de finns inte där. Eller läsa och läsa, kanske jag heller skall säga skumma genom för att alltför noga läsa många dagstidningar tar hela dagen och mer därtill. I stället hoppas jag att det finns en och annan intressant artikel per dag. Ofta är ju världsnyheterna samma.

Det blir mest svenska dagstidningar från Finland och Sverige samt någon tidning från Danmark som jag kommer att läsa, dock finns ej Berlingske Tidende som jag är mest intresserad av. Så tjänsten har sina begränsningar. Men gott så, jag kan till exempel nu i Huvudstadbladet läsa skriverier av Anna-Lena Laurén som bevakar Ryssland och kriget i Ukraina. En mycket duktig skribent som också finns på sidorna i DN!

En möjlighet är att klippa ut artiklar och material ur tidningarna och det gör jag gärna digitalt, stryker under rader och sparar. Brukar du klippa ut artiklar och annonser ur tidningar? Låna eller köpa böcker, hur gör du och är du en flitig tidningsläsare? Papperstidning eller digitalt? Dagstidningar, veckotidningar eller magasin? Kanske jag ställt frågorna tidigare men alltid intressant att läsa hur folk gör.

Vinter i Oxkangar

Från det ena till det andra, vädret! En hel del snö har kommit de senaste dagarna och snöröjningen har fått jobba för full maskin. Vitt och gråvitt är färgerna som dominerat. Fast idag onsdag är det regn och blidväder med plusgrader. Just som jag skriver detta ramlar det ned snö från stugtaket med en kraftig duns och varje gång hoppar jag till i stolen.

Snöröjning i Oxkangar

Igår var det fortfarande minusgrader och jag passade på att under kvällen att röja bort snön som kommit under dagen. Tanken på att i stället idag röja bort tung blötsnö gjorde det lätt igår kväll att fixa gårdstunet så att Bettan och min vedpulka tar sig fram. Man får vara lite strategisk när det gäller snöröjningen.

Nyårskaffe i Oxkangar

Till sist några glada typer från i söndags när Byarådet bjöd på sedvanligt nyårskaffe i byastugan här i Oxkangar. Ett trettiotal själar mötte upp och lät sig väl smaka av godsakerna på bordet samt deltog i livlig konversation med bordsgrannarna.


Fredrika-biblioteket – hemsida

PressReader – hemsida. Man kan också ha privat konto och betala för tjänsten men ofta har biblioteken i Finland och Sverige denna tjänst gratis med lånekortet och PIN-kod.

6 kommentarer

 • Monica

  För en bokmal som också gillar att resa är bibliotekets e-böcker en guldgruva, väger ingenting! Och sätt-och-ta-bokhyllor på hotell kan öppna ögonen för nya författare. Dessutom köper jag ofta gallrade böcker för en billig peng på biblioteket, som jag oftast skänker vidare

  • Per

   Visst är det så, inte behöver man släpa på böcker i resebagaget nu för tiden. Det går bra att ha lämplig bok i telefonen eller plattan om man så vill. Bor man någon dag längre på ett ställe kanske man kan prova det som hotellen eventuellt bjuder men inget jag testat tills vidare.

 • Christina

  Åh, tack för tipset om pressreader. Det ska jag kika in! Använder båda mina lånekort flitigt, har ju ett till Vörå och ett till Korsholm. Brukar ofta kolla in först om boken jag vill låna finns tillgänglig. Det finns sällan mycket tid att själv botanisera bland hyllorna när barnen är med.

  • Per

   Så har jag också tänkt, kolla först på nätet vad som finns tillgängligt. Vet man inte alls vad man vill läsa kanske lite botaniserande i hyllorna kan ge ett och annat.

 • Wesber

  Vem är det som har bakat alla dessa godsaker till nyårsfikat i bystugan. Jättefina…
  Själv läser jag ingenting just nu för både det och att sitta vid dataskärmen tar hårt på mina förstörda hornhinnor, ska till ögonmottagningen nästa vecka. Få se vad dom säger kanske är det snart dags att sätta upp sig i transplantationkön.

  • Per

   Jag är inte helt säker men jag har sett liknande figurer hos Lillkungs bageri i Oravais. De har också café i Nykarleby.
   Så jag tippar att de är deras. Annars jättegoda!

   Vi hoppas att du får ordning på dina ögon, något av det viktigaste en människa har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »