Upplevelser,  Urkult

Öppnat kuvert och bokat biljett

Idag var det spännande när jag öppnade kuvertet med elräkningen för november och december månad. Skulle det bli en jättehöjning som jag läst om på sina ställen eller endast en moderat sådan? Jag hade i minnet tanten som fick så hög elräkning att hela pensionen gick åt.

Jag sprättade upp kuvertet och där fick jag svart på vitt att jag betalar mindre än för ett år sedan för samma period. Inte dåligt. Visserligen har temperaturen varit ett par grader varmare i december 2022 men november hade ungefär samma temperatur båda åren, 2021 och 2022. Totalpriset per kWh var 14 % högre än ifjol men förbrukningen hade minskat med ungefär samma procent varför senaste räkning var 3 € billigare i år än för samma period ifjol. Bra PJ!

Exakt vad jag sparat in på vet jag inte för jag har inte jagat lampor och värme. Ungefär samma eldning i spiseln och samma användning av apparater. Jo, på några apparater tog jag bort stand by-läget men inte kan det ha inverkat så mycket.

Vad annat? Jo, jag köpte biljett till Urkult den 3–5 augusti. 500 svenska kronor (pensionär) för tre dagars musik, uppträdanden och upplevelser. Det blir ungefär 15 € per dag och mycket billigt med tanke på vad man får: ett 30-tal band och artister, olika aktiviteter och härliga människor runt om. Till detta kommer så klart resan dit och avgift för boende/camping men på det hela taget något av det bästa och billigaste man kan få.

Jag läste tidigare i veckan på Instagram om någon som nyligen köpt Urkult-biljett och då skrev att hen längtade dit: ”Ja, jag vet att jag skriver detta varje år när jag köpt biljetten… men ni som aldrig varit där förstår inte vad jag menar”. Precis så är det, den som inte upplevt Urkult vet inte hur bra och unikt det är och vet därför inte heller vad hen går miste om. Det var som när sister Jane och svåger från lyckliga staden besökte Urkult första gången år 2014 och svåger frågade: Varför har du inte berättat detta tidigare? Jo, men det gjorde jag när jag året innan besökte festivalen för första gången. Sister och svåger var snabba att haka på och har även gjort ett återbesök.

Visst, bra att ha ett hum om vilken musik som spelas där men jag vill påstå att alla hittar något bra att lyssna till. Urkult spelar den musik man inte visste att man gillar. Man bör också klara tre nätter i tält om man stannar hela festivalen, annat boende finns också, men det brukar gå bra förutom i somras när jag hade problem med sjukbenet. Förhoppningsvis besväras jag inte av benet kommande sommar.

Jag har beslutat att inte jobba som festivalfotograf i år, om de inte begär det speciellt, därför köpte jag biljett redan nu, från 1 mars blir det dyrare. Fyra akter är redan publicerade varav Las Midas från Spanien är ett måste för min del. Även Gangar från Norge verkar bra men de kommer också att spela på Kaustbyfestivalen för den som vill kolla på närmare håll.

Så ja, nog med propaganda för Urkult för denna gång men jag får återkomma vid tillfälle.

Halkan fortsätter men jag håller mig på benen tills vidare. I januari har dagen blivit ett tuppfjät längre vilket idag betyder 1 timme och 19 minuter längre dag än vid juletiden. Mest på eftermiddagen. Just nu är vi mitt i vintern men sedan går det rasande fort när vintern rasat ut bland våra fjällar. Hux flux sitter jag åter på färjan till Urkult. Planerar också du redan något för sommaren?

Urkult festival

Här ser vi den länga med matförsäljning som brann ned i en anlagd brand i början på december när även Solscenen strök med. Nu är allt brandbråte bortrensat och planer finns på nybygge till sommaren. Mat finns så inte behöver man svälta, både på festplatsen och i byn.


Urkult – hemsida med biljettförsäljning om någon redan nu vill köpa biljett. Många går kanske och funderar men tycker att man har gott om tid att bestämma sig. Vill man undgå funderingar och tvekan gör man slag i saken och bokar biljett redan nu så slipper man onödigt grubblande. Resten ordnar sig!

Urkult 2023 – Spotify. Som vanligt gör jag en lista på Spotify med ett urval av den musik som spelas på Urkult och också finns på Spotify. Redan finns en timmes musik och mera kommer vart efter nya akter släpps.

Så ett smakprov av norska Gangar på YouTube. Eller en hel konsert är det, inte bara en snutt. Jag är säker på att det kommer att koka framför scen på Urkult.
En sorts musik men det finns mycket annat, brett urval.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »