Upplevelser

En kväll på Ritz

Igår kväll blev det för min del Alfred Backas show på Ritz i provinshuvudstaden. Han hade bokat hela Ritz och det var nästan fullt. Någon timme tidigare kollade jag på bokningen och då var det bara några få platser kvar, annars var det fullbokat men sedan visade sig det ändå att det fanns en del platser lediga där bokningen visat fulla rader. Konstigt. Så har det också varit tidigare på Ritz, bokade platser där ändå ingen sitter. Kan det vara företag eller större grupper som bokat platser men sedan har vissa hoppat av?

Backa är komiker men också författare till några historiska böcker, något som till viss del präglade första delen av föreställningen. Kanske inte riktigt i min smak, kanske beroende på att jag inte läst böckerna? Vem vet, böckerna är måhända bra men helst vill jag bläddra i ett ex innan jag bestämmer mig. ”Överlevnadshandbok för finlandssvenskar” borde jag kanske börja med.

Var första delen något trög enligt mitt tycke blev det bättre fart efter pausen. Han är utomordentligt bra på att härma och imitera kända personer och figurer från kungariket. En sådan var Kurt Olsson (spelad en gång i tiden av Lasse Brandeby), han med sin göteborgska och Damorkestern, ni minns. Jag hörde direkt vem det var men kom inte på namnet men till sist föll polletten ned, ja visst Kurtan! Att Alfred också är i bra fysisk form gav han prov på med diverse halsbrytande övningar.

Rickard Eklund fanns också på scen och ramade bra in Alfreds olika nummer med sång och pianospel. Eklund sjunger ju på närpesiska med lätt igenkännbar röst.

Många människor på Ritz men nästan ingen som jag kände, märkligt nog. Jag kom att sitta bredvid en känd radiopersonlighet och hon var minsann entusiastisk, med ett härligt och speciellt skratt. På väg ut blev det kö i långa trappan ned till garderoben. En kille i rullstol lät sig inte hejdas utan backade i rask takt nedför trappan. Jag blev mäkta imponerad, jag hade aldrig vågat mig på denna manöver. På väg ut pratade jag lite med honom och han sa att hann använt rullstol i 11 år så han kunde detta med rullstol. Det fanns enkom rullstolshiss men den hade han inte tid med, sa han. Med rätt teknik och inställning kommer man långt!

Själv gick jag till Bettan ett par kvarter längre bort där jag hittat en grop i snön att parkera i. Trots att jag var ute i god tid var alla parkeringsplatser upptagna i kvarteren runt Ritz. Det var mycket folk i farten och det märks att livet återgått mer eller mindre till det normala efter pandemin.

Alfred Backa

I väntan på att showen skulle börja. Alfred ser något förskräckt ut.

Alfred Backa på Ritz

Här är både herrarna på scen, Alfred Backa till vänster och Richard Eklund vid pianot.

Ritz, Vasa

En bild på trapporna på Ritz i Vasa. Vid början av trappan till vänster syns också rullstolshissen. Ja, vad säger du, skulle du våga backa i rullstol nedför denna trappa?

 

2 kommentarer

 • annepauline

  Det där verkade roligt! Jag läste några sidor ur Överlevnadshandbok för finlandssvenskar på Adlibris och beställde boken på en gång. Jag tyckte boken verkar vara både rolig och samtidigt intressant ( kanske ! ) Hur som helst, boken har jag beställt men det tar upp till en vecka innan jag får den. Förmodligen beställs den till Adlibris från något förlag i Finland.

  Ojoj, att backa nerför den trappan med rullstol…jag hade nog inte ens vågat titta på…undrar om det var många som förskräckta drog efter andan. Men killen med rullstolen kunde minsann sin rullstol. Häftigt!

  • Per

   Vad bra du att du beställde boken, då får jag längre fram höra vad du tycker. Rolig och intressant ända till slutet kanske? Jag kollade också på Adlibris men där fann jag inga sidor att läsa, alltså på Adlibris.se.

   Det var inte många som reagerade på rullstolen i trappan, det gick så mjukt och smidigt. Ena handen på ledstången, den andra på hjulet och strax var han nere.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »