Funderingar,  Livet på landet

Stugland

Jag vaknar lätt och somnar lätt. För det mesta men ibland om jag vaknar mitt i natten kan de det dröja både en och två timmar innan jag åter hittar John Blund. Å andra sidan kan jag somna på en minut som till exempel när jag är ute och kör och känner jag tröttheten komma krypande, vägen blir suddig och gäspningarna blir minutlånga. Då styr jag till sidan, lägger armarna i kors framför mig och på ett nafs sover jag sittandes bakom ratten.

Senaste natt vaknade jag vid tvåtiden, gick på toan, drack en slurk vatten och kröp åter ned i snarklådan. Men si det ville sig inte, för varje minut blev jag allt mera vaken. Då sträckte jag ut handen och greppade en bok för att läsa en stund. Det brukar hjälpa. Denna gång låg Göran Greiders bok ”Stugland” på bordet bredvid.

Efter att ha läst hälften kan jag konstatera att boken inte riktigt är vad jag förväntat mig, mera ett slags filosofiskt resonemang kring begreppet stuga. Eller jag vet inte vad jag egentligen förväntat mig, kanske något naturromantiskt och lite nostalgiskt? Något från gången tid?

Greider hänvisar till många författare och poeter i sin bok. En av dessa, som är central i denna bok, är Henry David Thoreau och hans berömda bok ”Walden”. En bok jag läst och som jag tyckte mycket om där det enkla stuglivet i skogen är temat. Passar bra som referens i Stugland, tycker jag.

Men det är också mycket som jag inte förstår, som är i den högre skolan. Som till exempel en kort strof av en japansk poet på 1600-talet vid namn Matsuo Bashō som Greider påstår påverkat modern litteratur på ett exempellöst sätt:

Den gamla dammen
En groda hoppar i
Plumset i vattnet

Någon annan som förstår detta? Vad då påverkat den moderna litteraturen? En groda som hoppar i vattnet? Nåja, jag är inte utbildad i litteratur och har bara läst en bråkdel av vad Greider läst för att inte tala om författande. Jag behöver inte heller förstå allt men jag blir naturligtvis nyfiken. Vad menas, vilken är bakgrunden, vilka är sammanhangen?

Det är samma med konst, allt det jag inte förstår men som ändå lockar att utforskas. Vad menar människan? Jag kan sätta i gång ett helt detektivarbete bara för en enda mening, påstående eller ett till synes menlöst konstverk som upphöjts till skyarna. Tack Internet! Ibland saknar jag högre utbildning och erfarenheter från litteraturens och konstens värld, utestängd.

Själv menar jag att en stuga är en mindre bostadsbyggnad på landsbygden, gärna rödmålad med vita knutar, en sådan jag själv bor i. Däremot är inte en ny fristående bostad en stuga utan ett hus, ett egnahemshus som vi säger i Finland, eller en villa som det heter i Sverige. En stuga bör ha några år på nacken och helst har rötter i det gamla bondesamhället.

Greider svävar omkring ordet ”stuga” och ibland får jag intrycket att han menar en österbottnisk kåta. En kåta är vanligtvis ett samisk konformat och flyttbart tältbygge men kan också vara en fast byggnad av trä, mossa och näver. I Österbotten är en kåta en mindre enkel byggnad som använts för övernattning vid fiske i skärgården, skogsarbete eller som fäbod. De är idag få och var något annat än dagens sommarstugor. Vissa har byggts om till villor (sommarstugor) och moderniserats, de flesta har bara försvunnit och sjunkit in i marken.

Jag fortsätter att läsa Stugland, jag har ju hälften kvar, för på ett sätt är den intressant, den väcker andra tankar än det som jag vanligtvis förknippar med stuga och stugliv. Och den är lättläst. – God Natt!Greider är bäst när han blickar ut från Sverige
– Aftonbladet


Matsuo Bashō
– Wikipedia

Stuga i Tåsjö

Stuga i Tåsjö vid hembygdsgården i Strömsunds kommun. Det är vad jag kallar en stuga. Trevligt ställe!
Jag kunde ha haft en bild av min stuga men ombyte förnöjer.

4 kommentarer

 • annepauline

  Jag begriper mig inte heller på ”djupa” dikter, ja, jag förstår mig inte på dikter överhuvudtaget. Samma sak med konst. Färgkluttar och streck huller om buller som andra kan tycka är fantastisk konst begriper jag inte ett skvatt av. Eller säger folk att det är fantastisk konst fastän de inte fattar nånting de heller? Det blir lite som med smaken av kräftor, säger en ”viktig” person att kräftor smakar gott så faller andra in i lovsången för att inte verka dumma.

  Fin stuga på din bild. Det ser till och med ut att vara pärttak på den.

  Jag läste tips om en bok och beställde den på en gång. Den heter ”Älven” och är skriven av Rosa Liksom. Är Liksom verkligen ett efternamn? Får man heta vad som helst nu för tiden? Haha, jag kanske ska ändra mitt efternamn till Vadsomhelst? Boken handlar om den glömda flyktingkrisen i Finland under andra världskriget. Kan vara intressant tror jag.

  • Per

   Just detta att jag inte förstår det ena eller det andra gör att jag vill få ett svar på Vad är detta? Jag utgår från att det finns någon slags tanke bakom men visst kan det bli komiskt ibland. Det är väl kommunikation det handlar om.
   Att bara humma med om något jag inte förstår kan blir genant om min okunskap kommer i dagen. Bättre då att ställa frågor, om någon vill svara, vill säga, vilket inte är självklart. Men som sagt, jag utforskar gärna utmarkerna av det jag inte förstår eller finner självklart.

   Pärttak ser det ut att vara.

   ”Älven” är aktuell liksom Rosa Liksom vilket är en pseudonym för Anni Ylävaara. En annan av hennes böcker är ”Kupé nr 6” som också är mycket omskriven och även filmatiserad. Och ingen av dem har jag ännu läst.
   Du kan ju testa med ditt förslag på nytt efternamn. Jag är inte säker på att det får godkänt.
   Det är lite samma med privata nummerplåtar på bilar, alla blir inte godkända.

 • Jonas Lindqvist

  Ja begreppet stuga är nog varierande. Här uppe i Norrbotten betecknas det ofta med gamla barndomsgårdar som fungerar som sommarställe då familjerna flyttat in till de större samhällena. Även min familj har ett ställe efter kusten, 25 km från Haparanda där mina farföräldrar bodde permanent till 1970 som vi kallar ”stugan”.

  Jag har även vänner och kollegor som har köpt fristående småhus som de tillbringar helger och somrar på, oftast ett tiotal km från bostadsorten. Där är nog mer benämningen stuga korrekt då det oftast inte är på mer än 80 m², eller kanske österbottnisk kåta.

  Greider är för mig mer känd som politisk reporter på vänsterkanten. Han har utgivit några böcker men har själv inte läst dem. Berättarsättet kanske bottnar i yrket som reporter, mer in på definitionen av ordet än en berättelse? Gällande strofen känner jag mig också lite vilsen i storheten.

  • Per

   Gamla barndomsgårdar är en fin definition av stuga och beskriver också förhållandet till nutida människor som ofta använder stugorna som sommarställen. Stuga är liksom något fint och tryggt. Tur är också att vissa gamla stugor fortfarande används för fast boende och där får jag väl ställa mig i raden som boende i en stuga typ Västerbottensgård.

   Jag skulle säga att en österbottnisk kåta är mindre och en enklare boning är den traditionella stugan. Ofta bara med britsar att ligga på och en kamin av något slag. Storleken har betydelse, jag menar att en stuga inte kan vara för stor för då blir det mera en gård. I storleksordning: koja, kåta, stuga, gård. Vid närmare eftertanke är min stuga kanske närmare en gård i storlek.

   Greider har skrivit ganska många böcker men jag har bara läst två, eller i detta nu 1½. Hans politiska hemvist är helt klart vänster men inget jag utforskat närmare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »