Allehanda

Vändagen och en dikt

Jag är inte mycket för att fira vändag och sådant, brukar oftast hoppa över det. Samma med halloween. Men så såg jag på nätet en limerick från Tomelilla och då fick jag det konstiga infallet att skriva en sådan om Oxkangar – vår by – och vändagen.

Tomelilla verkar vara flitigt använt i limerickar, tyvärr tappade jag bort den jag läste, men den handlade om en marknad i Tomelilla som lockade med att se en gorilla, men det var bluff och båg, det enda de fick se var en halt häst med skylten ”Går illa”. Ha, ha den tyckte jag var kul, synd att jag inte kan återge den i dess riktiga format.

Jag är ingen stor diktskrivare men ibland kan det blixtra till och jag kan kläcka ur mig en rad eller två. Däremot minns jag inte att jag försökt mig på en limerick så jag sökte på nätet reglerna för en sådan.

I korthet går det ut på att dikten har fem rader där raderna 1,2 och 5 rimmar, samt rad 3 med rad 2. Första raden skall sluta på ett ortsnamn. Och så får den gärna var lite kul och oväntad. Rytm bör det naturligtvis också finnas.

En av de mest kända svenska limerickarna lär Hasse Alfredson snickrat ihop:

Det bodde en flicka i Gränna
Som stjärtmuskeln sin kunde spänna
Så hon i detta hål
Kunde strypa en ål
Och till och med vässa en penna

Också denna mycket kul. Varifrån får folk alla tokigheter? Ha, ha…

Min limerick är kanske inte lika snärtig men det är ett första försök:

Jag har sockersöt vän i Oxkangar
som samlar på kulörta slangar
även på bössor och krut
älskar smällar och skjut
så på vändagen hon högljutt pangar

Inget firande men Glad Vändag ändå!


Limerick (diktform) – Wikipedia

Edvinstigen i Vasa

Såta vänner eller tuppfäktning?
Edvinstigen i Vasa 2020.

 

4 kommentarer

 • Jonas Lindqvist

  Fick faktiskt börja med att söka om Vändag var en synonym med Alla hjärtans dag och lärde mig att den firas som en vänskapens dag i Finland, till skillnad från i övriga världen. Alltid lär man sig något nytt. Kan högtidlighållas av fler om vänner räknas in till skilland från till exempel här i Sverige där den är avsedd att firas med respektive.

  Limerick har man ju hört som uttryck men lärde mig nu även uppbyggnaden av en sådan. Du har uppenbarligen talang då det blev rätt roligt 🙂

  • Per

   För mig är det samma, vän eller alla hjärtans dag eftersom jag inte firar den på något speciellt sätt. Däremot är Valetindagen mig rätt främmande, rent språkligt. I Finland är det vanligt att vändagen gäller vänner och bekanta, det ser man inte minst på sociala medier där hjärtan delas ut till alla och envar.

   Tack, ett första försök. Sedan fick jag idén att göra en limerick om alla byarna i närheten, få se om jag lyckas med det projektet.

 • Annepauline

  Jag bryr mig inte heller om Alla hjärtans dag ochdylika dagar. Handeln får ett kort uppsving kan tänkas.

  I Limerick på Irland har jag varit. Rätt trevligt ställe. Folket där hälsade och pratade som om man känt dem i hundra år. Om jag sa att jag kom från Sverige så var det ok, sa jag att jag kom från Finland tyckte de att jag skulle flytta till Limerick direkt på en gång, haha.

  Du har lyckats bra med din limerick. Oxkangar är inte det lättaste att rimma på. Limerick är kul. Jag hittade en som är rätt skojig. Lite fusk i rimmet kanske :

  En takläggare ifrån Arbro
  Var en arbetsam farbro’
  men han ramla ner från ett tak
  Och skada en sak
  Så numera kallas a Barbro..

  • Per

   Ha, ha den var kul. Lite fusk tillåts om poängen är bra. Stackars farbror Barbro!

   Irland är intressant att besöka även om jag själv bara besökt Dublin och närområdet. Vad jag minns så var också folket där lättpratade. Speciellt två damer på festkväll ha, ha… Ingen av dem bjöd mig dock att flytta till Dublin.

   Jo, det är sant, vändagen är till stor del ett sätt att sälja lite extra godsaker och diverse attiraljer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »