Livet på landet

Körde fast dan efter fastlagstisdagen

Igår var det fastlagstisdagen och dagen till ära rasade som vanligt en liten storm på P4 Malmöhus FB-sida om det heter fastlagsbulle eller semla. Som känt så säger man, precis som i Finland, fastlagsbulle i Skåne eller lite mera sofistikerat fasslassbulle på skånska. Så det så! Även på en FB-sida med hemvist i Österbotten blev det skilda åsikter eftersom semla tyvärr håller på att snirkla in sig allt mera i språkbruket, både i Österbotten och Skåne.  Nåja, vi skall inte fördjupa oss desto mera i denna återkommande dispyt, det är som med plättar och pannkakor, aldrig mötas de tu. Ni vet min åsikt.

Sister Jane bjöd på fastlagssoppa och -bullar i söndags, ett par dagar för tidigt och gott smakade det! Köttsoppa med klimp för att förtydliga eftersom denna rätt inte verkar vara så vanligt förekommande. Det blir förmodligen den enda fastlagsbullen för mig och gott så.

Fint och soligt väder idag och nattemperaturen har legat kring – 13 C. Snö kom också senast helg så vi har fått vintern tillbaka till glädje för de som har sportlov.  Fast det är i södra Finland, österbottningarna får ge sig till tåls ännu en vecka.

Jag beslöt att ta mig en tur till villan för att fotografera lite vintermotiv i det fina vädret. Det skulle jag inte ha gjort. En del av villavägen var fint plogad men 1,5 km hade bara hjulspår att följa och naturligtvis körde jag fast. Kom varken framåt eller bakåt, framvagnen hade hängt sig på en hög frusen valk mitt på vägen. Det blev att ringa efter hjälp från byn och efter en stund kom en skåpbil som drog loss Bettan. Inte helt lätt för det blev en och annan liten strapats innan jag åter kunde köra hemåt på plogad väg. Bettan är inte direkt något terrängfordon utan har ganska låg frihöjd. Man kan kanske säga att det var rena fastlagsväglaget. Sånt är livet på landet och man lär så länge man lever!

Jernlotvägen

Där stod Bettan fastfrusen som en istadig häst med buken släpandes i snön. Inget märkvärdigt men slirar det så slirar det.

Jernlotvägen

Vackert vinterväder var det men inte blev det speciellt många bilder i kameran när jag fick annat att tänka på. På detta avsnitt av vägen var det inga problem att köra men man vet inte vad som lurar bakom backkrönet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »