Musik,  Upplevelser

En fråga, en Sara, en festival

Eftersom solen sken, himlen var blå och fåglarna sade pip så tog jag mig en promenad i residensstaden Umeå. Nåja, så värst många pipande och kvittrande fåglar var inte i farten, kanske de höll till i någon snögrotta som skydd. Snö finns det i mängd och massor, klart mera än hemmavid. Däremot har vi i Österbotten mera is längs kusten. Igår när jag kom över med Aurora Botnia var det till och med isfritt mitt på Kvarken en bit.

Jag har funderat på en sak: när man går på en trottoar, gågata eller annars möts, vilken sida skall man då gå på, höger eller vänster sida? Åtminstone jag går på högra sidan av trottoaren och har en mötande vandrare på vänstra sidan. Är det inte så det skall vara? I Umeå är det tvärtom, här går man på vänstra sidan av trottoaren vilket jag finner märkligt. Är det inte till höger man skall hålla? Däremot om jag går på en landsväg, där går jag på vänstra sidan så att jag ser mötande trafik på samma sida av vägen.

Anledningen till att jag är i Umeå är Umefolk, folkmusikfestivalen som åter är i full gång efter pandemin. Inledande Allspel med massor av musikanter på scen var underbar och det som jag gillar är att så många barn är med och musicerar.  En mäktig upplevelse när alla drar igång.

Senare på kvällen stod Sara Parkman med band på Iduns stora scen, kanske den enligt min mening bästa akten på Umefolk 2023. Nästan fullsatt Idun som rymmer 1150 pers. Många yngre tjejer i publiken vad jag kunde se.  Jag har sett henne ett par gånger tidigare och hon är utan tvekan en stor artist även om jag inte tror många i min bekantskapskrets känner till henne. Dagen innan fick hon hela tre pris på Manifestgalan och hon är nu den stora stjärnan på folkmusikhimlen i Sverige. Vilka röstresurser hon har och vilken kraft och stämning hon förmedlar. Kolla upp hennes musik om ni inte känner till henne. Hon är på turné just nu så kanske hon dyker upp på en scen nära dig. I kungariket då, till republiken tror jag inte hon kommer. Jag såg henne förresten på frukosten i morse så vi bodde på samma hotell senaste natt. Ikväll spelar hon i Luleå.

Idag fortsätter festivalen och jag har mina spikade programpunkter. Jag får kanske återkomma till det.

Annars verkade umeborna vara på det pratsamma humöret denna helg. Jag samtalade med flera bara så där rakt av. Jag var ute med kameran i skymningen och då kom en dam fram och funderade om det inte var för mörkt för att fotografera. Nja, det går att fixa en hel del med att skruva på kameran, svarade jag och därmed var ett längre samtal i gång. Det som var intressant var att några ville berätta lite mera som sig själv, var de var födda och speciella livshändelser. Ett första samtal med en främling brukar inte vara så öppenhjärtig.

Ja, så är det svaret på frågan i början av inlägget, på vilken sida skall man gå på trottoaren? Sjung ut, om man säger så!

Kyrkan i Umeå

Vid en promenad längs älven kan man få denna vy av Umeå stadskyrka.

Umeå

Gott om snö i Umeå. Ibland var högarna flera meter upp.


Umefolk – program

Sara Parkmans turné – hemsida

10 kommentarer

 • annepauline

  Det var mycket snö de har i Umeå. Här har vi fått lite snö, det var barmark ett tag men nu är det vitt. Iskall blåst är det, huvaligen.

  Hehe, jag går alltid på höger sida. Även på landsvägar fastän jag vet att det är ”fel”. Jag har försökt gå på vänster sida på landsvägar men tycker att det känns så konstigt så jag byter alltid till höger sida efter en bit. Inne i staden här skulle man väl snart bli utbuad om man gick på trottoaren på vänster sida. Många krockar och ilskna blickar skulle man få. Knepigt att de går på vänster sida på trottoaren i Umeå. Jag känner några personer i Umeå. Jag måste ta upp detta med dem. De lär ha det snärjigt om de kör med vänstertrafik här, haha!

  • Per

   Detta är bara ett smakprov, på ett ställe var snöhögarna säkert lika höga som halva trädet på bilden.

   Jag tycker absolut att du skall höra dig för hos dina Umebekanta hur det ligger till med höger och vänster på trottoaren. De är kanske inte ens medvetna om detta? Vore intressant att höra. Skall se om jag också får någon Umebekant att svara på frågan.
   Jag har inte sett det på andra ställen i Sverige och inte kan det vara så galet att jag inbillar mig? Borde inte vara så för jag gjorde noggranna observationer på morgonpromenaden i det fina solskenet. De kommentarer jag fått håller på höger.

 • Jonas Lindqvist

  Hej,

  Gällande var man ska gå har jag uppfattat det enligt följande, iaf i Sverige. Kombinderad cykel- och gångväg går man till vänster som på landsväg då man kan möta fordon. Gångväg är jag faktiskt osäker, då jag var på Kanarieöarna för en månad sedan gick alla till höger och där är det ju mycket turister vilket tyder på att Sverige nog är rätt ensamma med denna ”regel”.

  Snö har vi haft det rätt normalt här i Luleå men kan vara lite mer i Västerbotten. Sydliga vindar tryckte isen uppåt för en månad sedan så isläget är sämre än på många år här i Luleå skärgård. Brukar inte hända så ofta men var ett tag öppet vatten långt in i skärgården pga detta. Och i Haparandatrakten hade de mycket drivis orsakat av detta.

  I helgen blev det för min del annan musik i form av Hooja med några kusiner samt en kompis i stadens baskethall. Maken till publiktryck har nog inte denna stad upplevt på decennier och publiken var blandad, från tonåring till pensionär.

  • Per

   När jag kom hem kollade jag lite mera och detta skriver Transportstyrelsen:
   https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trafikregler/Gaende-rullstolsburen-rullskridskor/gaende/

   På landsvägar och på kombinerade gång- och cykelvägar håller man till vänster eftersom man då ser cyklisten (bilen) framifrån och blir inte överraskad. Går man på höger sida kan man som fotgängare ta ett oväntat steg till vänster samtidigt som en bil eller cyklist passerar bakifrån vilket kan sluta olyckligt. Så då är det rimligt att gå på vänster sida.

   Detta vänstergående verkar ha smittat av sig även på vanliga trottoarer, i gallerior, korridorer och trappor vilket man kan ha åsikter om. Vid koll på nätet finns det delade meningar om detta men jag är van att gå till höger och förr i tiden kunde man få småilskna blickar om man inte höll sig till höger. Samma i rulltrappor uppmanas man att hålla till höger.

   Höga Kusten och Västerbotten har får rätt mycket snö om jag fattar rätt. Tittar man på isläget är det tämligen tjockt norrut från Kvarken med fast is närmast land och även en hel del tät drivis medan det söderöver är öppet vatten. Kvarken är gränsen.

   Va kul att du kunde se dem, Hooja. De håller på att utvecklas till ett riktigt kultband.

 • Erik Forsling

  Jag håller helt med Jonas i översta stycket i föregående kommentar. Håll tll vänster på bil- gång- och cykelvägar. Man får trafiken i sikte, inte i ryggen. För mig är det självklart att som promenerande hålla till vänster oavsett trafiksituation. Att jag sedn håller till vänster även i politiskka spörsmål kanske ingen av er tu skribenter lojaliserar er med., men det bjuder jag på. Hade vi haft bevarad högertrafik skulle allt vara varvet runt, tvärtom, utom mina politska ideal då – de får stanna på sin ursprungliga breddgrad. Natti, natti för i afton.

  • Per

   Tolkar jag dig rätt så håller du alltid till vänster, även i en galleria eller i en korridor? Utan rullande medtrafikanter vill säga.
   Politiskt kallar jag mig liberal men försöker förstå och utforska även andra åsikter, speciellt sådana som gäller praktiska saker. Som till exempel hur man går på en cykelväg. Dock tycker jag Liberalerna i Sverige har gjort bort sig rejält och är inget parti jag skulle rösta på idag om jag fick. Så jag är nog egentligen en helylle Folkpartist… hehe… även i Finland. Det är ju snart riksdagsval här.

   • Erik Forsling

    ”Hade vi haft bevarad högertrafik skulle allt vara varvet runt …” Jag insåg redan samma kväll som jag skrev ovanstående att jag gjort ett pinsamt slarvfel, men det blev inte rättat då – och inte igår heller. Men nu vill jag återställa ordningen. Det är ju högertrafik vi har! Och därför går jag på vänster sida. Att jag sedan desssutom gör det nästintill överallt har såklart inte att göra med politiska ideal. Jag ser helt enkelt ingen mening med att som fotgängare vandra på olika sidor i olika sammanhang – om inte situationen kräver det – som ibland t.ex. i en galleria.

    • Per

     Ibland kan tankevurpa eller slarvfel dyka upp, det tror jag att vi alla har erfarenhet av. Oftast går det att rätta till.
     Jag kommer fortsättningsvis att kolla höger/vänster för att se vilket system om tillämpas. Jag tror dock att det på många håll i världen ännu tillämpas högertrafik på trottoaren.
     Jonas högre upp i kommentarsfältet rapporterar från Kanarieöarna att där går folk till höger. Huvudsaken att vi hålls på bena! hehe…

 • Erik Forsling

  Hej igen!

  Ville bara svara på din tidigare fråga:
  ”Tolkar jag dig rätt så håller du alltid till vänster, även i en galleria eller i en korridor? Utan rullande medtrafikanter vill säga”. Men den frågan är jag inte karl nog att besvara – för jag vet inte. Den fotburna trafiken i en galleria är för mig diffus och oklar, och det får bli ryggmärgen som regerar. Där får det praktiskt bästa härska. Jag håller nog spontant till vänster, men det praktiskt bästa får lösa situationen i sådana lägen, där inga trafikregler gäller. Varför ”buffla” med en folkmassa om den mötande sidan är fullbelamrad av fotgängare, men den motsatta är fri, ledig och lättpromenerad? Det är inte som att byta fil på en mototväg. Jag tror på att smidighet bör regera.

  • Per

   I ett köpcentrum, galleria eller liknande där det finns mycket folk får man naturligtvis anpassa sig till mainstream, försöka luska ut var det är enklast att ta sig fram. Även om jag vanligtvis håller till höger i en sådan miljö så är det ingen princip som jag absolut måste följa om alla andra gör tvärtom. Jag tror ordet för oss båda i en sådan situation är anpassning eller som du skriver ”det får bli ryggmärgen som regerar”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »