Förr i världen,  Musik

Jag städade min skivsamling och såg ett Tv-program

Igår kväll tittade jag på ett Tv-program som förenade mitt musikaliska intresse och fotografering, nämligen ”The Album: Skivomslagens historia” på Svt2. De flesta som är födda någon gång förra seklet har hållit ett och annat skivkonvolut i handen innan vi drog fram skivan, kollade om det finns damm, satte den på skivtallriken, lyfte på pickupen och lät den ytterst försiktigt landa på första spåret; musiken strömmade fram.

Inte sällan blev man sittandes med skivkonvolutet i handen och betraktade åtminstone en kort stund omslaget, bilderna, designen och låtlistan. Musiken var naturligtvis det viktiga men visst var också konvolutet en del av upplevelsen. Men vem var det som designat fodralet, tog bilderna, kom med idéerna? Hela historien bakom. Tv-programmet gav åtminstone en del svar på frågorna men jag förmodar att saken är bra mycket större än så. Flera olika fotografer fick utrymme i programmet, alla från den anglosaxiska världen om jag förstod saken rätt, men kring varje skivsläpp finns en historia som är mera än bara musiken. Inte minst det fotografiska.

Nu för tiden lyssnar vi ofta via streaming, själv har jag Spotify, varför skivomslaget är förminskat till ett stort frimärke och därmed ganska ointressant. Om man inte köper vinylskivan som fått renässans, vill säga. Jag har för mig att produktionen av vinylskivor gått om tillverkningen av CD-skivor. Då fordras det förstås att man har en skivspelare, om man vill lyssna på musiken och inte bara är en samlare.

Jag brukar ibland köpa en CD för att stödja en artist eller grupp jag sett live men det är år och dagar sedan jag senast köpte en vinylskiva. Jag har i detta nu 229 vinylskivor, de allra flesta LP, men bara 67 CD-skivor. Hur vet jag det? Jo, i början på året tog jag mig i kragen och döstädade min skivsamling, placerade dem i lämpliga backar och gjorde en förteckning i Excel över vilken musik jag har i min ägo. Totalt 297 skivor men då saknas några, bland annat finns en liten hög stenkakor i gamla stugan som jag ännu inte inventerat.  Har jag skådat rätt finns i min skivsamling 3667 spår/låtar att lyssna på. Det mesta pop (60–90-tal) men också en del klassisk musik och ett arvegods med musik från 40–50-talet på vinyl.

Tv-programmet är intressant eftersom det handlar om kreativa processer där fotografering var en viktig bit för att nå fram till en presentation som lockade potentiella köpare. Visst har jag mången gång med hörlurar på huvudet lyssnat på musik i skivaffärerna i Malmö, den tiden jag bodde där, samtidigt som jag tummande skivkonvolutet inför ett köpbeslut. Och så är det, ju mera slitet ett konvolut är desto mera omtyckt är musiken.

Har du kvar en skivsamling från den tiden när musiken snurrade på skivtallriken? Har du i så fall helt glömt bort den eller plockar du fram en och annan skiva ibland och minns ljuva låtar och gamla minnen? Eller var det C-kassetter du spelade, ofta dåligt egetbandat från radion?  Lyssnar du nu på musik via streaming på Internet (till exempel Spotify och YouTube) eller är det bara radions val som gäller? – Jag utgår från att alla lyssnar på musik i någon form. – Tack och lov att radion finns kvar, där hörs en mängd högststående musik- och talprogram som lockar. Men det tar vi en annan gång.

Ser man på, två klassiker i min skivsamling. Hotel California med Eagles och Gyllene Tiders första LP. Gyllene Tider-LP:n i perfekt skick, både skiva och omslag, så jag har förmodligen inte lyssnat speciellt mycket på den, haha….  Gyllene Tider kommer förresten till Vasa i sommar.

Ytterligare två favoriter i min samling. Pink Floyd med ”The wall” och Santanas ”Moonflower”. Ett tidevarv var jag stor diggare av Santana, idag är kanske folk- och världsmusik mitt stora intresse men jag är allätare, jag lyssnar på det mesta.


The Album: Skivomslagens historia – Svt Play. Kan tyvärr bara ses i Sverige eller via VPN.

2 kommentarer

 • Designern

  Även jag har mängder med vinylskivor – för tillfället finns 831 st. registrerade på databasen Discogs fördelade på 477 st. 12″ och 354 st. 7″ och visst spelar jag vinylskivor – inte varje dag men garanterat varje vecka. Borde gå att hitta dem på Discogs under samma ”nikkname” som jag skriver under här – är dock lite osäker på det. Discogs är annars en väldigt bra databas att söka och hitta information i – mycket bilder, värderingar och övrig information som kan va bra att om man är riktigt ”nördig”. Grunden till min vinylsamling startade i tidig ålder med pengar som införtjänades som garnpojke på stickeriet/masunin på -70 talet de flesta Deep Perple och Uriah Heep.

  • Per

   Eftersom du skriver ”för tillfället” så antar jag att du utökar din samling, att du samlar på vinyler. Vinyler har fått ett uppsving, både som nyproducerad och som samlarobjekt. Lyssnar på vinyler gör jag mera sällan för jag har bara en billig Clas Ohlson-grammofon som inte ger musiken rättvisa. Men jag kan leta upp albumet på Spotify och lyssna där, något som kanske är en dödssynd för den verkliga vinylnörden?

   Tack för tips om Discogs, kan vara användbar, ditt nickname kom jag dock inget vart med. När jag gjorde min lilla databas i Excel var årtalet en uppgift jag ville ha med och alla skivor hade inte det varför jag fick söka på nätet. I Discogs hade det förmodligen varit lättare.

   Aha, vi då har vi en liknande start på arbetslivet även om jag inte är helt säker på vem du är. Det finns ett par förslag hos mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »