Upplevelser

Tittat på dumburken

Jag är ingen TV-människa som sitter i soffan och zappar mellan kanalerna utan jag brukar vanligtvis kolla de nyhetsbrev med programtips jag får från Svt. Förutom nyheterna och kanske något aktualitetsprogram (både i Finland och på Sverige) om ämnet är intressant. Senaste tiden har jag dock tittat på Antikrundan och På spåret.

Antikrundan senast från Skellefteå. Intressant vad folk släpar på och historien bakom de olika föremålen. Många gånger tycker jag att värdet på föremålen är för låga. På Spåret är allmänbildande även om jag ibland tycker att ledtrådarna är långsökta. Och så kan man själv visa sig på styva linan och tävla med appen Duo. Jag brukar sällan få speciellt höga poäng men ibland hittar också en blind höna ett korn.

Mera sällan tittar jag på Tv4 från Sverige, jag orkar inte med all reklam, men så dök det upp en smårolig programserie med Markoolio, eller Marko Lehtosalo som är hans riktiga namn. Programmet heter Marko & Irma; alltså hans morsa Irma. Två avsnitt har jag hunnit med och jag skall förmodligen titta resten också. Hon bodde/bor utanför Stockholm någonstans i ett mögelskadat hus som fick dödsdomen och nu skall det byggas nytt hus till henne. Husbygge på gång!

Jojo, det är kändisen Markoolio som står för fiolerna och som också har en ledande roll i serien. Fast det är Irma som gör serien kul med sin finska brytning, att hon ibland spelar lite dum, att hon bjuder på sig själv, har humor och är en nätt, liten tant. Gissa om jag blev förvånad när jag upptäckte att hon är yngre än jag.

Hennes språkbruk är roligt, inte för själva brytningen som sådan, utan för att hon uppfinner nya ord som till exempel djuret bävling som gjorde hyss på Markos tomt i Stockholms skärgård. Ibland skär det sig i deras umgänge men ändå kan man se att det är varm och äkta mor-son-relation. Att det också så öppet berättas om hennes tidigare alkoholproblem är förvånansvärt. – Och så svär hon som en borstbindare. Hon kan alla orden, också på finska, nästan.

Jag gillar programmet så långt, det känns äkta utan glitter och flärd. I stället tas vardagens små problem och äventyr upp på ett bra sätt som jag tror många känner igen sig i. Och så har jag börjat följa henne på Instagram. På några dagar fick hon 11 000 följare, i detta nu har hon hela 224 000 följare, hon börjar bli en riktig kändis.

Och så detta med Melodifestivalen, inget jag direkt diggar och följer. Ifjol fick jag dock snällt sätta mig i fåtöljen och se stora finalen (för hela Europa) om jag inte ville visa mig helt asocial och tvärviggad. Då, i maj 2022, befann jag mig på Österlen hos kusin som bjudit in vänner för att som tradition följa det bittra, eller för segraren, det stolta slutet på denna tävling. Och det gick också, en trevlig kväll var det.

Dock har jag inte i år följt Mello 2023 vare sig i Sverige eller Finland men jag blev ändå lite nyfiken på Finlands vinnande bidrag, Cha, cha, Cha med Käärijä. Inte så dålig låt skulle jag säga. Jag tippar att den har en god chans att komma bland de främsta när det verkligen bränner till i Liverpool 13 maj. Kanske det bästa Finland presterat? Och nej, jag anser fortfarande att Finlands stolthet Lordi år 2006 var ett riktigt stolpskott! Usch!

Sverige är visst inte riktigt klar än utan finalen sker på lördag den 11 mars. Jag tvivlar på att jag kommer att se programmet men vinnaren kollar jag upp på YouTube, för att jämföra med Cha, cha, cha.

Har du tittat på Marko & Irma eller har du något intressantare programtips på TV? Följer du Mello 2023 i Finland eller Sverige eller somnar du i soffan när första låten spelas?

Umeå

Inte TV4 utan SvT på gång i Saras gångtunnel i Umeå med filmning. Sara håller ett öga på vad som sker.


Marko & Irma – TV4 Sverige

2 kommentarer

 • annepauline

  Jag ser inte på TV. Jag kan inte med alla dessa reklamgrejer överallt i tid och otid.

  Men Markoolio och hans mamma Irma halkade jag över i rent misstag på SVT på datorn. Där hamnade jag att kolla på flera avsnitt av programmet med dem. Så väldigt roligt! Irma är verkligen en riktig personlighet. Hon sjunger ut vad hon tycker och tänker utan förskönande omskrivningar men gärna med kraftiga svordomar inblandade.
  Markoolio är ju populär men Irma slår sin son i popularitet för tillfället. Irma är verkligen skön!

  Här har det snöat i ett sedan igår eftermiddag. Ungefär en halv meter snö har vi fått nu och snön vräker ner med oförminskad kraft. Jösses, när allt detta ska smälta bort! Som vanligt står det mesta i kollektivtrafiken stilla och folk uppmanas att stanna hemma och jobba hemma om man kan.

  • Per

   Jag tittar inte heller på vanlig TV utan det blir via nätet.

   Hon och programmet har blivit en riktig succe, så länge det varar. Hon finns också på Instagram där jag följer henne och så läste jag någonstans att hon till och med försökt sig på TikTok med några inlägg som alla fått över en miljon visningar per inlägg. Ofta är det unga snygga människor som finns i denna typ av program men här kommer en riktig helylle-tant. Jag har några program kvar att titta.

   Åter får ni en rejäl snösmocka, inget slut på eländet. Eller jo, senare. Här har vi haft en rikgit fin och solig dag med några minugrader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »