Funderingar

Stolpskott eller framtidshopp

Rösta eller inte rösta, åtminstone vet jag vem och vilka partier jag inte röstar på, det är snabbt avklarat, däremot kan det vara mera snärjigt att hitta en perfekt kandidat; den lär väl inte finnas, vid närmare eftertanke. Republiken går till riksdagsval söndagen den 2 april.

Senaste veckan har det dykt upp en massa valreklam i stad och på landsbygd, sociala medier utnyttjas flitigt, insändarspalterna är fulla med åsikter, olika evenemang ordnas och gottis erbjuds. På landsbygden ställer bönder välvilligt upp med sina traktorkärror strategiskt placerade där deras kandidat får klistra upp sina valaffischer och därmed markera att de jobbar för landsbygden och producenterna. Bönder och lantbrukare finns inte mera utan idag kallas de producenter av någon märklig anledning. Däremot är det fint att vara skogsägare, det kan till och med en stadsbo vara.

Vägbelysningens stolpar pryds med förhoppningsfulla kandidater som faderligt och moderligt tittar ned på oss potentiella väljare. Någon skrev en insändare i Vasabladet där han bekymrade sig för dessa stolpaffischer. Är det alls tillåtet att använda dessa stolpar och är det inte distraherande för bilister när de ställvis bombarderas med dessa bilder och nunor. Jag kan hålla med, man kan bli snurrig för mindre av politik och detta bildspel. Och sedan inställer sig frågan, är de stolpskott eller framtidshopp? Det är det vi väljare förmodas utröna innan vi lägger våra röster om drygt tre veckor.

Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) är mycket populär och partiet är ett av de tre största partierna i landet. Frågan är vem blir störst denna gång. Hon har skött rodret bra även om det ibland blåst motvind. Ett sådant misslyckande är att Marins regering inte lyckades få genom sametingslagen som varit en huvudvärk för flera regeringar. Där sitter främst Centerpartiet och spjärnar emot, ett parti jag inte kommer att rösta på, det är då helt säkert, och just av denna anledning.

En fläck i Sanna Marins CV är att hon inte pratar svenska. Inte ens ett litet God dag och Välkommen kan hon säga. Jag utgår från att hon av ren princip inte pratar svenska, inte ens det hon förmodligen kan. Man kan spekulera i varför. Kan det vara rent taktiskt för att locka sannfinländare och svenskhatare – äntligen en politiker som vägrar prata svenska – eller är det för att hon är språklig perfektionist? Hon pratar bra engelska och man skulle tro att svenskan inte borde ligga långt bakom, hon är ju inte dum. Hennes ordflöde på finska är i det närmaste perfekt; inget hummande, stammande, harklande eller ”vad skulle jag säga”. Hon hittar orden direkt, hon tvekar sällan och hon pratar på. Hennes budskap är rakt och självsäkert. Sådant tilltalar folk, hon vet vad hon pratar om. På svenska skulle det förmodligen inte bli lika felfritt rent språkligt och det är kanske det hon vill undvika?

Synd att Sanna Marin nobbar oss finlandssvenskar – för jag gillar henne annars – och i stället förlitar sig på Socialdemokraternas annars välvilliga inställning till svenska språket. Det kan kosta en och annan svensk röst.

Själv har jag testat YLE:s och Vasabladets gemensamma valkompass flera gånger. Inte blev resultatet som jag trodde och det ändras varje gång. Är det jag eller kandidaterna som ändrar åsikt? Att jag röstar på Svenska Folkpartiet torde inte vara någon hemlighet men enligt test om var jag befinner mig på skalan höger/vänster och liberal/konservativ är jag ganska nära mitten men mera liberal än konservativ, mera vänster än höger. Tur att det är högt till tak inom Sfp och att det är ett folkparti. Själv uppfattar jag mig som betydligt mera liberal och på mitten mellan vänster och höger. Nåja, man får ta dessa valundersökningar för vad de är och rösta efter ens eget huvud och magkänsla när den dagen kommer.

Jag fortsätter att leta, just nu är tre kandidater aktuella, det blir kanske fler för jag gillar att ta reda på vad kandidaterna står för och hur de agerar på fältet. Vem vet, det kanske ändras mycket ännu?

För mig viktiga frågor är förbättringar för pensionärer, svenska språkets ställning i Finland, forskning och utbildning, ett dugligt försvar, den nordiska gemenskapen och EU men även jämställdhet, klimatet och satsningar på kulturen. Skall jag ta ett enskilt projekt är det förbättring av vägnarna, även i glesbygd, ett absolut måste om vi skall ha en levande landsbygd. Många önskemål som kostar pengar och hur får vi mera pengar? Jo, genom forskning och utbildning i första hand, att utveckla näringslivet och fördela vinsterna rättvist, att bli mera internationella genom språkkunskaper och ökad kännedom om andra länder och folk.  Det är mitt framtidshopp, hoppas inga stolpskott fördärvar det!

Kommer du att rösta, har du redan bestämt dig eller velar du ända fram till röstningsbåset?

Greger Forsblom i Oxkangar

Ser man på, även Oxkangar har fått ett par valaffischer varav Greger Forsblom sitter på en stolpe. Inte för att jag vet med han är men det är kanske en riktigt duktig politiker? Här fungerade det i alla fall att väcka min uppmärksamhet.


Riksdagsvalet 2023, Vasa valkrets – Justitieministeriets hemsida

Svenska Folkpartiets kandidater 2023, Vasa valkrets – SFP:s hemsida

 

Anna-Maja Henriksson är ledare för Svenska Folkpartiet och här kommer en video som hon kan spela upp som inledning på sina möten för att värma upp.

6 kommentarer

  • Per

   Där hade du nog fel men av namnet kan man kanske tro så. Sanna och Susanna hör ihop och Marin uppfattas som svenskt. Det fanns till exempel ett bussbolag i Vasa som hette Marins Bussar.
   På finska uttalas Marin med korta bokstäver men på svenska är i-ljudet långt, Mariin.

 • Annepauline

  Jag har fått röstkort och alla tillbehör för att rösta. Jag har ingen aning om vad jag ska rösta på då jag inte känner till ett enda namn förutom Sanna Marin. Jag har precis som Wesber trott att Sanna är finlandssvensk, puhu!
  Det blir inget röstande för min del.

  • Per

   Aha, så du har rösträtt i Finland. Jag antar att du då också tilldelats en valkrets, till exempel Vasa valkrets.
   Jag förstår att intresset är lågt om du inte följer med politiken och händelser i Finland. Jag tror för oss finlandssvenskar är svenska språket en viktig och avgörande faktor i valet.

 • E

  Tja, för mig är partiet ett enkelt val, men gällande kandidaterna kan jag lika gärna kasta pil på partiets valaffisch och se var pilen fastnar. Jag känner dåligt till de enskilda kandidaternas åsikter. Nå, det klarnar nog innan valet.
  Och jag röstar inte på SFP. Får man erkänna det när man bor i SFP:s högborg? Inte för att jag har något emot SFP och Anna-Maija har nog skött sig bra. Men, med min arbetarbakgrund, tycker jag att SFP är lite för mycket på bergsrådens sida och för lite på den lilla människans sida. Svenskans framtid är förståss en viktig sak, men det är inte bara SFP som driver den frågan.

  Den fråga som bekymrar mig mest är faktiskt häsovården och åldringsvården. Jag ser på nära håll att ingenting fungerar i det nya välfärdsområdet. En släkting valsar runt i vården, på drygt ett och halvt år har hen legat på sjukhus i Uleåborg, Kokkola, Jakobstad och Vasa. Mellan varven skickas hen hem, för hemma SKA man ju bo till varje pris, trots att hen är svårt dement och det inte fungerar alls! Familjen lever med hjärtat i halsgropen varje dag. Plats på något boende finns helt enkelt inte.
  Har själv försökt få en läkartid för en egen krämpa, men det lyckas inte! Det är bara att vänta tills krämpan blir akut, då kanske… Väntetid för en röntgen är 6 månader. Hela vården håller på att falla samman, men de många cheferna får nog sin lön. Hmm, vilket var nu det ledande sjukvårdspartiet……

  Sanna Marin skulle jag inte vilja umgås med privat, hon verkar inte särskilt sympatisk. Men å andra sidan har det mindre betydelse, hon har skött sitt jobb bra under kriserna och har gjort Finland synligare i världen.
  Jag hoppas att det inte blir Orpo som håller i taktpinnen efter valet. Då kommer vi att få se en våg av privatisering på många områden. Då blir den lilla människans val ännu färre, hon som inte har råd att välja privata alternativ. Klyftan mellan bergsrådet och städerskan växer ännu mer. Fast ett ännu värre alternativ är det ju ifall Sannfinländarna blir största parti. Hujeedamej! Lustigt nog pratar Riikka Purra riktigt bra svenska.

  • Per

   Då sitter vi i samma sits, partiet klart, kandidaten ännu svävande i det blå. Ska jag rösta som förra valet eller välja någon annan? Jag har också arbetarbakgrund och det påverkar även mina åsikter i valkompassen och väljarundersökningar. För det mesta blir det en vänsterkandidat som ligger på topp även om jag inte rösta vänster i kommunal- eller riksdagsval. Jag menar att inom Sfp finns både bergsråd och städare, sedan kan man diskutera hur politiken har utformats. Visst det finns andra partier som också värnar svenska språket, jag nämnde Socialdemokraterna men även Li Andersson som är finlandssvensk tycker jag har skött sig bra.

   Hälso- och åldringsvården är en viktig sak även om jag inte tog upp det i min lista. Hittills har jag fått bra bemötande och har inte direkt något att klaga på men jag vet att senaste reformen har skapat stora problem på sina håll. Vi får se vartåt det barkar. Det handlar om pengar och personalresurser. Alla vill ha bra vård och omsorg men inget får kosta. För tillfället är jag mest irriterad på att det inte finns ett gemensamt patiendatasystem för hela landet. – Verkligen illa om lämpligt boende inte kan ordnas för demenspatienter inom rimlig tid. Jag vet själv hur utsatta de är.

   Jag håller med om Orpo och speciellt om sannfinländarna får stort inflytande eller själva blir statsministerparti; katastrof. Det är bara att titta på hur det gick i Sverige. Ulf Kristersson är som en oerfaren skolpojke jämfört med Magdalena Andersson. Den som syns mest i rutan är justitieminister Gunnar Strömmer som får svara på snart sagt alla frågor. Och i bakgrunden är det Jimmie Åkessons gäng som drar i trådarna. Och för varje sådan regering flyttas normen allt längre högerut och klyftan ökar mellan fattiga och rika. Lustigt nog röstar en del av de som har det sämst ställt på SD, lurade att såga av den gren de sitter på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »