Livet på landet

Justerat min Bucket List

Igår var jag med om en stor händelse, något blev avprickat på min Bucket List. Lite oväntat och snabbt överstökat. Synd bara att jag inte hann få fram kameran och föreviga tillfället.

På söndag förmiddag gick jag en sväng på landsvägen västerut. Lite tidigare än vanligt på dagen eftersom födelsedagskalas väntade på eftermiddagen. Ganska fint väder och inte för kallt, en riktigt fin marsdag. Då, på väg tillbaka ser jag något skymta i skogskanten och plötsligt stod en lokatt på vägen, 50–100 meter bort. Den stannade till en sekund, tittade åt mitt håll och fick fart på benen. Men några långa skutt passerade den vägen och försvann in i skogen söderut. Så snyggt och elegant den flög över vägen, långsträckt och med spänst.

Kan ni tänka er, en LOKATT, något jag verkligen önskat mig att se och så bara fanns den där om än bara några sekunder. Om jag gått åt andra hållet, då hade jag inte sett den även om den var helt nära. Ibland skall man ha tur.

Nästa mål är att få någon slags bild av den men det lär nog bli svårt, jag får vara glad att jag alls sett den. Jag har patrullerat vägavsnittet några gånger efteråt med kameran i högsta hugg men icke, den är borta, men spår av den finns på flera ställen så den kanske återkommer. Glad att jag har ett lodjur bara en kort bit från min stuga.

Från mitt köksfönster kan jag se två olika ställen där rådjur och vitsvanshjort passerar och vem vet kanske lokatten följer i deras spår. Annars finns det massor med spår av vilt i snön som fallit med jämna mellanrum den senaste tid. Förutom rådjur och hjort, harar, ekorrar och förmodligen räv av spåren att döma. Annars har jag inte sett spår av harar tidigare i vinter men nu finns det gott om sådana. Kanske därför som lokatten finns här men jag antar att den också tar rådjur och liknande.

Jag har på min önskelista att se björn, varg och lo i vilt tillstånd och nu kan jag pricka av lodjuret. Varg skall också finnas i trakten men jag antar att den rör sig över stora avstånd och är svår att få syn på även den. För någon vecka sedan rapporterades att vargen ätit upp en hund ungefär 13 km bort fågelvägen. Jag tror inte en lo är farlig för en fullvuxen människa, annat kan det vara med en varg eller flera. Likväl finns vargen på min önskelista men jag hoppas inte se den i vitögat alltför nära.

Björn är svårast att få syn på. Jag tror inte den finns här utan man måste bege sig längre bort mot Kuusamo eller som jag brukar göra, kryssa runt i Norrland på ensliga skogsvägar. För ett antal år sedan körde jag Björnvägen på västra sidan av Ströms Vattudal i Strömsunds kommun och fortsatte även på en mindre skogsväg från Bågedeforsen mot Hällingsåfallet. Det skall vara en av Sveriges björnrikaste trakter men pyttsan, inte fick jag se en endaste skymt av någon björn, mera än 100 km väg som till stora delar var grusväg och rätt skumpig på sina ställen.

Man skall ha tur för att se någon av dessa skogens rariteter. Det finns folk som bott hela livet i en skogsbygd där björn borde förekomma men ändå inte fått se detta djur och så kommer en Stockholmsturist och det första hen gör är att ta en bild på en björn. Så kan det gå.

Mitt lodjur var en stor tilldragelse för mig men någon bild att visa upp fick jag inte.

Vilket är ditt bästa eller värsta minne i samband med något vilt djur, fågel eller fisk?

Spår av lodjur

Jag hade dock sinnesnärvaro att ta en bild av lodjurets fotspår i snön på den sidan av vägen den kom ifrån. Handsken är min och inget lokatten tappade. För att visa storleken på tassen.


Lodjur – Wikipedia

6 kommentarer

 • annepauline

  Så häftigt att se ett lodjur. Jag har nog skrivit i någon kommentar tidigare att jag hamnade öga mot öga med ett lodjur i min grannes hölada i Finland. Min granne hade väldigt många katter, några tama och ett okänt antal halvt vilda. Där hade ett ( ? ) lodjur middagen serverad. Grannen märkte aldrig om en eller annan katt försvann.
  En gång gick jag in i höladan, den var i direkt anslutning till fähuset, och minsann där stod ett lodjur. Jag blev helt förvånad och en snabb tanke flög genom mitt huvud: Vilken stor katt! Det var ingen katt, det var ett lodjur. Väldigt vacker päls och tofsar på öronen. Vi stirrade på varandra några sekunder innan lodjuret gjorde helt om och rusade ut med en väldig fart. Min granne sa att hon brukade se lodjur stryka runt hennes lada allt som oftast så för henne var det inget märkvärdigt alls att se lodjur.

  Här har rävar drabbats av rävskabb nu igen. Rävarna har haft så fina pälsar och vackra svansar under flera år. I helgen träffade jag på en stackare vars svans såg ut som en pinne. Stackars djur vilken klåda den måste ha.

  • Per

   Då var du riktigt nära, säkert en mäktig upplevelse. Ni blev nog lika förvånade båda två. Tur att den hade flyktväg så att den inte behövde smita förbi dig. Jo, katter kan råka illa ut när ett lodjur är i farten.

   Usch, rävskabb är inte roligt, speciellt inte för djuret självt och de är inte vackra som räv annars kan vara. Man får hoppas att de blir bortskjutna.

 • maria

  Ja även norden har våra ”big 5” eller vad de kallas. Men för min del får de gärna hållas långt inne skogen. Får väl erkänna att jag nog skulle behöva göra ett klädbyte om jag skulle träffa på nått på en promenad

  • Per

   Tre vet jag men vilka är de två andra, järv och någon till? Lo är den minst farliga skulle jag tro. Fin kisse! 🙂

 • Wesber

  Lodjur och varg har jag inte sett trots att dom finns här runtom däremot har jag sett en björnunge som var på väg att springa över vägen när vi åkte hem med motorcykeln från Hälsingland en sommarkväll. En granne här satt ute i trädgården och drack kaffe 2021 när hans katt kom springande över gårdsplanen och efter kommer en varg i full fart. Vår katt Moa försvann spårlöst för 15 år sedan, hon skulle ut 04:00 men kom aldrig hem mera, grannen John gick upp på toaletten runt 5- tiden samma morgon och såg ett lodjur komma lufsande över åkern med något som hängde och dinglade i munnen….det var nog min Moa som blev lodjursföda.

  • Per

   En björnunge smäller minst lika högt som en lokatt. Björn är det mest lockande för mig men här finns det knappt några även om det för många år sedan hittades ett ide i Malakton.
   En katt har nog liten chans mot ett lodjur om det inte finns något skrymsle att gömma sig i. De är otroligt snabba.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »