Förr i världen,  Livet på landet

Vinterrapport, Sokos och lite striptease

Jag är inte det minst sur över att klockan flyttades fram en timme i söndags, speciellt när jag tittar ut genom fönstret halv nio på kvällen och ser att det fortfarande är ganska ljust ute och lämpligt att vara utomhus. Går vi tillbaka tre månader vid juletid var det beckmörkt redan vid fyratiden på eftermiddagen. Annars brukar sociala medier var fulla med ilskna kommentarer när klockan skall justeras vår och höst men denna gång har det varit ganska få sådana yttringar. Kanske folk vänjer sig?

Mars är vårmånaden eller i alla fall vårvinter men årets upplaga av mars har mest varit vinter med stora snömängder och också några rejäla köldknäppar på nätterna något som solen dock motarbetar på dagen. Så fort solen får värma en fläck ifred på landsvägen kommer barmark fram och man tror att nu är det vår. Tills nästa snöfall kommer.  Just nu är gårdstunet fullpackat med snö – vet knappt hur jag skall vända bilen – men snöröjning med stor maskin är beställd.

Hör och häpna, varuhuset Sokos är på väg tillbaka till Vasa. Och dessutom till kvarteret Atrium där det huserade tidigare fram till 1997. Allt blir som förr när Sokos 1963 öppnade dörrarna för första gången i provinshuvudstaden. Mark och penni, tanter med konstiga hattar och herrar iklädda poplinrockar. Då kunde vi åka stadens första rulltrappa. Spännande var det den tiden. Idag reagerar man knappt för en sådan anordning. Exakt var i Atrium etableringen sker vet vi inte men knappast på exakt samma ställe om tidigare där nu Hennes & Maurits finns. Fast vem vet, mycket kan hända fram till nästa år när öppningen sker.

Wasalandia, nöjesparken i Vasa som öppnades 1988 och stängde 2015, håller på att rivas. Slut med den eran, kvar blir ingenting. Det som till viss del räddas är den graffitikonst som funnits där de senaste åren. Det plockas bort, så gott det går, och transporteras till annat ställe.

Fast jag sörjer inte. Jag besökte stället en gång och det var inget som imponerade på mig men jag förstår att barn och ungdomar kan tycka att det är kul att testa alla attraktionerna och äta sockervadd. Överhuvudtaget är nöjesparker inget som jag bryr mig om.

Vi har Power Park i närbelägna Härmä som jag besökt några gånger men nej, inget jag springer benen av mig för. Annat var det 1970 när det var lantbruksutställning i Oravais. Stort spektakel med betoning på lantbruk, maskiner, andelsladugården (den enda i sitt slag i Finland, belägen i Oravais) och ett nöjesfält vid namn Caravellen, Nordens största ambulerande nöjesfält den tiden. 10 karuseller och Nordens största radiobilbana. Det var något som hette duga!

Jag var själv engagerad någon timme med att dela ut tidningar på parkeringsplatsen, kanske det var programtidning, kanske Landsbygdens Folk? Förmodligen fick jag då gratis inträde. Jag minns att det var mycket folk i rörelse och soligt. Kanske det blev läsk och lite godis också? Det bjöds på landning av fallskärmshoppare, rikssvenska och finska toppartister (vilka skulle vara intressant att veta) och hade man tur kunde man kanske få se en skymt av Urho Kekkonen, landets allsmäktige president den tiden. Dressyrritt och 50 veteranbilar från Botniarallyt som gick i mål på utställningsområdet. Det stora gallerklotet där motorcyklister körde runt på väggar och tak i god fart för att nästan nudda vid en tapper dam som stod längst ned. Det minns jag bäst. Verkligen liv i luckan i Oravais den gången, något som knappast upprepats sen dess.

Något jag också har minne av, dock inte lika klart, var striptease där man (ja, alla var män) fick beskåda en dam (kanske flera?) som frimodigt tog av sig alla kläder och visade hela härligheten under diverse gymnastiska rörelser. Då var jag 15 år och vad jag minns var det inga problem att få tillträde bara man betalade. Nästan lika spännande som motorcyklisterna i gallerklotet. Idag är det inget jag skulle besöka men då var allt nytt och spännande. Jag förmodar att striptease på lantbruksutställningar är idag mera sällan förekommande.

Nej, ingen striptease, i stället ser jag fram emot att Sokos öppnar i Vasa, haha…

Power Park Härmä

Pariserhjul på Power Park i Härmä fotograferad genom ett bussfönster. Spännande? Tja, kanske för någon…


Oravais kallar – Österbottniska Posten. Lantbruksutställningen i Oravais 4–5 juli 1970.

2 kommentarer

 • annepauline

  ”Snösmocka” även här. Vilken i ordningen det är vet jag inte, många snösmockor har det blivit senaste tiden.
  Det blev ett pulshöjande träningspass att ta sig till tåget i morse i snöstormen. Jag jobbar några veckor nu igen så det blev att ta sig ut antingen jag ville eller inte. Dagens motion borde i och med det vara avklarad, jag har en bra bit att gå till tåget.

  Tänk att SOKOS kommer tillbaka till Vasa. Vilken höjdare! Nog skulle det kännas bra om de kom tillbaka till ”sina” gamla lokaler. Tänk att det var 1963 som SOKOS öppnade i Vasa. Det var allt spännande att åka rulltrappan. Jag kommer ihåg att den var rätt smal. Hur som helst var det spännande, ett varuhus i flera våningar.
  Wasalandia rivs. Jag har varit där en gång men jag åker inte i gungor och karuseller, mitt balanssinne klarar inte sånt, jag blir så yr så det tar en vecka innan yrseln försvinner, haha.

  Jordbruksmässa är väldigt roligt. De hade jordbruksmässa i Helsingby en gång i tiden. Vilket år kommer jag inte ihåg. 1960 kanske? Det var så roligt. Där hade de färgglada hönor och tuppar som jag aldrig hade sett förr. Några strip tease damer såg jag inte till. Kanske de fanns i något tält som jag missade? Röd lemonad och grisar hade de till salu i alla fall. Mitt i solskenet kom en förskräcklig åskskur. Folk sökte skydd i de tält som fanns runtom på platsen. I tälten blev det väldigt trångt. Då ropade en herre i högtalare: Gå ut, gå ut, solen skiner redan i Laihela! Det där fastnade i mitt huvud, mer än en gång har jag när det regnar sagt: Nu går vi ut, solen skiner redan i Laihela. Ingen fattar vad jag menar…

  • Per

   Här har vi snösmocka nummer femtielva. Snöfall lovad ända till i morgon bitti. Dock inte blida, tack och lov. Motion får vi på det ena eller andra sättet med all denna snö.

   Vi får se var Sokos lägger sig. Jag är ingen shoppingmänniska så jag blir nog ingen flitig kund men intressant ändå att varuhuset kommer tillbaka. Nu fattas bara att Anttila också återvänder men det lär nog inge ske. Kedjan gick i konkurs 2016 och alla 28 varuhusen strök med.

   Jordbruksmässan i Helsingby, kanske det var den gången jag tappade bort far och blev mer eller mindre gråtfärdig? Jag är inte helt säker men själva händelsen minns jag lite grann.
   Det var en kul fras att säga när regnet drar förbi: Gå ut, gå ut, solen skiner redan i Laihela!
   Eller din version.
   Den skall jag försöka komma ihåg till sommarens regnväder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »