Förr i världen

Den gamla goda tiden

Förra inlägget handlade till viss del om lantbruksutställningen i Oravais 4–5 juli 1970. En hel evighet sedan och jag minns bara spridda delar av detta för kommunen stora evenemang. Jag delade ut gratistidningar på parkeringen, stripteasen och Globe of death, gallerklotet där två motorcyklister körde omkring jag har minnesfragment av.

Jag lade ut en fråga på Oravais FB-sida om detta för att samla lite mera information och gensvaret var ganska bra. Jag samlar ihop svaren här för att komplettera och minnas.

Gallerklotet hette Globe of death med två motorcyklister som körde runt, upp och ned i detta trånga utrymme. Längst ned i klotet stod en kvinna med en nallebjörn på axeln som skulle snuddas vid så att den trillade av. Någon hade också sparat idolkortet av denna trio ”Three Herliz”. Det var Jim och Robert Herliz samt Doris Ilou. Jag har för mig att denna Doris senare omkom i klotet men jag är inte helt säker på detta. ”Lek med döden” stod det i annonsen och visst var det en vådlig show.

Jag har också ett svagt minne av spikmattor där ryggskinnet hade märken efter denna session. Artisten stack också en grov nål genom kinden och armen. En flicka i publiken lär ha svimmat, det blev för mycket av det goda. Sådant var vi inte vana vid. Eldslukare fanns också på plats enligt FB.

Bügler-Tonelli utförde konster högt uppe i en mast med det har jag inget minne av. Kanske var det min tur att svimma när detta nummer genomfördes? Ha,ha… Någon mindes att ”Strangers in the night” spelades under denna show ”Människor mellan himmel och jord”.

Någon kom ihåg att hennes familj jobbade som kaffeförsäljare.

Till Striptease-tältet var det lång kö av hugade betraktare. ”Colorado show variete” hette tillställningen. Enligt annons var det en kvinna och en man på scen, inget jag kan minnas. ”El Condor Pasa” spelades under showen, rapportera en man som den gången bara var 11 år men lyckade smita in i tältet.

Artisterna som uppträdde med sång var finska Laila Kinnunen samt från Sverige Berit Anserud, född i Umeå, inte helt känd så här i backspegeln. Laila lär ha varit gravid med en dotter på kommande. Johnny Öst och Caracas stod för dansmusiken med bland annat Karl Nylund på trummor och Jussi Mendelin, kända ortsbor.

I tidningen fanns också en annons för Agneta Fälstskog som uppträdde i Ytteresse tillsamman med kändisar från Sverige där kanske Bertel-Åke Varg var den mest kända bland kändisarna. Där hade nog annonsmakaren missat något för riktiga namnet är naturligtvis Bert-Åke Warg. Detta var dock på ett helt annat ställer i norra Österbotten.

Om det var den gamla goda tiden kan diskuteras. Jag brukar svara att vissa saker var bättre, andra saker sämre men visst var lantbruksutställningen i Oravais en bra och positiv sak för kommunen.

 

Oravais fjärden

En bild från Oravais är lämpligt för detta inlägg. Juli 2021 och Oravais fjärden men jag tror att fjärden såg i det närmaste likadan ut 1970.


Oravais kallar – Österbottniska Posten. Lantbruksutställningen i Oravais 4–5 juli 1970. Vi tar länken en gång till. En hel del intressanta saker att läsa om från Österbotten. Ett riktigt tidsdokument.

2 kommentarer

 • annepauline

  Hahahaa, det låter inte som du var på en LANTBRUKSutställning, snarare någon helt annan sorts nöjesmarknad.

  På lantbruksutställningen i Helsingby vandrade jag runt och blev mycket imponerad av en prisbelönt tjur som var jättestor och dessutom jättesnäll. En och annan ko fanns, kalvar likaså, grisar och så dessa färggranna hönor. Dessutom fanns det ett helt hav med maskiner av alla slag och superfina traktorer. Det var minsann annat än vår gamla John Deere.
  Inte ett enda tält med strip tease dansare eller dödsföraktande motorcyklister i hjul. Inte ens Laila Kinnunen.
  Är du helt säker på att du var på en lantbruksutställning?

  • Per

   Jo men det är jag, lantbruk var det men det lilla jag minns är annat som nöjesfältet och stripteasen. Helt säkert fanns där lantbruksmaskiner, kossor och grisar, men de var inte direkt någon nyhet för mig. Och så andelsladugården som var enastående i landet och kommunens stolthet. Säkert beundrade jag en och annan traktor men detaljerna är försvunna i glömskans hav.

   Jag drar mig också till minnes att jag någon gång på 80-talet tillsammans med ett kompisgäng besökte en lantbruksutställning i Seinäjoki och där fanns också en strippa inhyst i ett långtradarsläp. Strippa, det minns jag haha…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »