Funderingar

En historisk dag

Denna dag, för 74 år sedan, bildades försvarsalliansen Nato och är dubbelt historisk i och med att Finland på eftermiddagen blev medlem i Nato genom undertecknade av anslutningsdokumentet och flagghissning i Bryssel. President Sauli Niinistö var på plats tillsammans med utrikesminister Pekka Haavisto och försvarsminister Antti Kaikkonen. En stor dag för Finland och en nödvändighet med tanke på säkerhetsläget i Europa.

Tyvärr förstörde Putin genom sitt orättfärdiga anfallskrig mot Ukraina 24 februari 2022 Finlands förtroende för Ryssland och rysk politik för generationer. Vi kunde inte mera lita på Ryssland och vi måste se om vårt hus medan tid och möjlighet fanns. Tyvärr kan vad som helst hända och det visade Ryssland genom kriget mot Ukraina. Nu står vi i alla fall inte ensamma inför framtidens säkerhetspolitiska utmaningar som vi inte vet mycket om. Som jag skrev innan, i princip kan vad som helst hända, inklusive användande av kärnvapen, något som dock i nuläget inte är troligt med tanke på terrorbalansen.

Smolk i bägaren är dock att Sverige inte kunde bli medlem på samma gång, något som var planterat och som Finland hela tiden strävat efter. Allt beroende på två länder, Turkiet och Ungern, som mycket fult använt Finlands och Sveriges anslutningsprocess för egna inrikespolitiska syften som främjar de styrande. Som Haavisto sade tidigare i vinter, ”De leker med vår säkerhet” och så är det. Varken Finland eller Sverige har något med Turkiets säkerhet att göra, rent struntprat, och Ungerns förklaring att Sverige har förolämpat Ungern genom sin kritik mot landets kurs mot ett mera auktoritärt samhälle, något som Sverige delar med många andra EU-länder, är rent löjligt. – Nej, annat ligger bakom!

Misstanken finns också att dessa två herrar, Erdogan och Orbán, försöker köpa sig gunst och fördelar hos Putinregimen: ”Titta, vi var de sista, vi som bromsade”. En annan sak kan vara att dessa två ledare vill knäppa Sverige på näsan för deras roll som ”världssamvete” och föregående regerings feministiska utrikespolitik. Feminism, ett rött skynke för dessa två auktoritära ledare. – Själv har jag inte riktigt begripit vad som menas med feministisk utrikespolitik.

Utan Putins anfall mot Ukraina hade Finland idag inte varit ett Nato-land. Putinregimen anklagar Finland för att inte genomfört en folkomröstning i frågan men där kan vi vara helt lugna. Skulle det i Finland och Sverige funnits ett motstånd mot Natoanslutningen, även ett litet motstånd, hade det synts i den politiska debatten, i massmedia (i insändarspalterna), på sociala medier och inte minst på gatorna. Invändningarna har varit små och utan stöd hos majoriteten. Tvärtom visar opinionsundersökningar ett stort stöd för Nato över tid. Att folkomröstning inte genomfördes i en för landet viktig fråga hänger samman med den osäkra situation som rådde den första tiden av kriget mot Ukraina och att tid helt enkelt inte fanns. En bieffekt var att Ryssland genom aktiv påverkan inte kunde störa och styra opinionen fram till omröstningen, något som nu uteblev.

Till på köpet har vi haft riksdagsval innan Finland blev Natomedlem och inte ens då var frågan stor, de flesta var ense, både befolkning och politiker, att Natoanslutningen var den enda vägen framåt. Där har vi folkomröstningen.

Vi får vara nöjda med vad som hände även om Ukraina indirekt har fått betala ett högt pris genom mänskligt lidande och enorm förstörelse av landet. Därför får vi hoppas att stödet för Ukraina är fortsatt stort och förstärks i pågående diskussioner i Natohögkvarteret ikväll, med Finland som fullvärdig medlem.

Frihetsstatyn i Vasa

Jag tror bilden talar för sig själv, Frihetsstatyn på salutorget i Vasa.
Bild från 2013 när inte vi inte ens drömde om Nato, då när vi ännu naivt trodde på fred och renhårigt uppförande i vår närhet.

4 kommentarer

 • annepauline

  En sak är säker och det är att Frihetsstatyn är väldigt pampig och ståtlig
  Vad de här höga och bestämmande herrarna i världen håller på med är däremot ytterst osäkert.
  De leker både med säkerhet och det mesta annat. Att några hundratusen människor dödas eller blir satta på flykt från sina hus och hem bryr sig inte de höga herrarna om.
  Finland är med i Nato. Bra så. Sverige trodde att man skulle komma med i Nato på ett par månader redan förra sommaren. Ack, så blev det inte. Nu försöker USA ”hjälpa till” så att Sverige kommer med i Nato. Känns nesligt för Sverige, hela världens samvete, att USA ska behöva ”fixa” detta inträde.

  • Per

   Oftast är det herrar som bestämmer över krig och fred, mera sällan kvinnor. Ett undantag var Katarina den stora av Ryssland som var inblandad i flera krig, bland annat mot sin kusin Gustav III av Sverige. Släkten är värst. Jag håller förresten på att läsa Sveriges historia och har just Gustav III avklarad. En märklig man på flera sätt.

   I dagens krig i Ukraina är det mera bestämt en herre som är ansvarig, Vladimir Putin. Med sitt storhetsvansinne och paranoia är han beredd att offra både sitt eget folk och grannländer. På ett sätt är det synd om ryssarna, de är ett stolt men kuvat folk av seklers envälde och diktaturer. Bara att titta på nuvarande lagar, censur och absurditeter i Ryssland.

   Rysslands utrikesminister Lavrov lär har uttryckt följande i samband med anfallet mot Ukraina: ”Putin har tre rådgivare: Ivan den Förskräcklige, Peter den Store, Katarina den Stora”. Om det är sant eller en skröna må vara osagt.
   https://www.expressen.se/premium/ryska-toppkallor-har-ar-laxorna–som-putin-dragit-av-invasionen-/

   Nesligt är att Nato tillåter Erdogan och Orbán att köra sina egna race utan att sätta det gemensamma försvaret i främsta rummet. Det är skamligt. Sverige uppfyller med råge sina förpliktelser, precis som Finland, och har inget att skämmas för. Vi får se vad som händer efter valet i Turkiet, det är där som skon klämmer. Bra är att Finland idag är med i Nato, det förstärker också Sveriges skydd.

 • Erik Forsling

  Hej P.J.!

  Jag vill bara önska dig en god och glad påsk 2023, även om jag nu skriver på den heligaste av kristenhetens kanske sorgligaste och tyngsta dagar. Död, men också uppståndelse. Tro om man vill, tvivla om man väljer det alternativet. Men påsken är faktiskt något mer än godis och glada barn som underbygger sin tandstatus med påskäggens innehåll. Det är en känslig och viktig helg för många människor här på den blå planeten, för andra är den bara en samling lediga dagar med pampiga middagsmål och godis.

  • Per

   Tack det samma, även en god och glad påsk till dig Erik!

   Påsken är en motsägelsefull högtid. Å ena sidan Kristi lidande och död, å andra siden uppståndelsen på den tredje dagen vilket då borde vara påsk annandagen men då är påsken mer eller mindre förbi och de flesta packar ihop och åker hem, de som varit på resa. De flesta tänker inte på uppståndelsen på tredje dagen medan Kristi död på långfredagen är den stora dagen ur kristen synvinkel. Ja, det är mycket man inte förstår.

   För de flesta är det som du skriver, en samling lediga dagar. Förr i världen var långfredagen verkligen lång, inget fick man göra, möjligen lyssna på gudstjänsten via radion. Det gjorde jag faktiskt idag, i alla fall halva, men det var samma som ifjol, intet nytt, precis som all annan religionsutövning, ett ständigt upprepande.

   Johan Glans har gjort en strålande sammanfattning av påsken ur den moderna människan synvinkel som är allt mera sekulariserad.
   https://youtu.be/9HzRNs2xWBI

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »