Förr i världen,  Upplevelser

Från Sputnik till Nato

I mitt förrförra inlägg skrev jag om den historiska händelsen när Finland blev medlem i Nato, ett steg som inte alls var självklart för 1½ år sedan. Detta gjorde att jag började fundera på andra historiska och omvälvande händelser som skett under min livstid. Sådant som fastnat i minnet och gjort intryck på mig.

Den första händelsen jag minns var sovjetiska Sputnik som sköts upp i rymden den 4 oktober 1957. Kort därefter sköts också Sputnik 2 upp med hunden Lajka ombord. Jag var då 3 år och är ett av mina absolut första minnen, Sputnik 1 eller 2. Jag minns att man kunde se satelliten som en liten prick på den mörka himlen och att familjen plus en släktning var ute på gårdstunet för att titta. Det var mörk himmel och en liten prick, det var allt. – Apollofärderna till månen var också stora händelser men de skedde betydligt senare.

Den andra händelsen var när John F. Kennedy mördades i Dallas 22 november 1963. Grannarna hade TV och vi satt bänkade för att ta del av denna oerhörda händelse. Lee Harvey Oswald utpekades som mördare och som i sin tur blev mördad av Jack Ruby.

Nästa stora händelse skedde betydligt senare, nämligen mordet på Olof Palme den 28 februari 1986. Jag vaknade upp på morgonen den 29 februari 1986, dagen efter mordet, i ett hotellrum på beryktade Istedgade och hörde nyheten på radio. Det blev något av en chock, hur kunde detta hända i fredliga Norden? Något annat jag minns var de första TV-inslagen med länspolismästare Hans Holmér som utnämnde sig själv till spaningsledare. Det jag minns var hans omständliga förklaring i TV hur man öppnar en låda med pussel, vänder på lådan och strör ut alla bitar och börjar lägga pussel. Jag tänkte: vad är detta, en ren amatör som inget har att säga? Mordet blev aldrig till fullo utrett och en orsak är förmodligen klanteri från polisen den första tiden efter mordet. Däremot finns många spekulationer och teorier om vad som hände. Så är det med de flesta större olösta brottmålen. En lustig detalj är att 130 personer erkänt sig skyldiga till dådet men har avfärdats från utredningen som avslutades 10 juni 2020. – Att jag bodde på Istedgade i Köpenhamn berodde på att i de kvarteren fanns många billiga hotell, är det bäst att tillägga.

Att Sovjetdiktaturen föll, Berlinmuren revs och Östeuropas stater blev fria från oket från Sovjet är egentligen en serie händelser där Sovjetunionens upplösning den 31 december 1991 är en historisk vändpunkt. Vem hade bara några år tidigare kunnat tro att stora, starka och hotfulla Sovjet skulle falla som ett korthus? Inte jag i alla fall. Visst var det med förundran vi såg när tyskarna gav sig på den förhatliga muren och mer eller mindre rev den med sina bara händer.

Att sedan 90-talet var ett fönster för demokratisk utveckling i Ryssland som slarvades bort är högst beklagligt. Idag har Ryssland åter utvecklats till en fullfjädrad diktatur under Vladimir Putin. Krigen på Balkan på 90-talet var också en överraskning, inte kunde man tro att krig kunde bryta ut i Europa, något måste vi ha lärt. Ack så naivt, idag vet vi bättre.

För mig vad det också stora händelser när Finland och Sverige gick med i EU 1995 och Finland fick euron som valuta 1999.

11 september 2001 skedde attacken mot New York med terroristorganisationen al-Qaida bokstavligt talat vid spakarna när två trafikflygplan kraschade in i två skyskrapor på Manhattan. Som i en film på TV men det var verklighet. Jag kom hem efter jobbet och en arbetskamrat ringde upp: ”Har du sett vad som visas på TV?” Det påminde lite grann om den gången när Palme mördades, som en blixt från klar himmel. Vem hade trott det, mitt i hjärtat på USA?

Så kom år 2020 och covid-pandemin. Hela världen fick skrämselhicka och länder stängdes ned. Restriktioner infördes, den ena mera huvudlös än den andra, och åtgärder kopierades från andra länder, bara för att något ”måste göras”. Vaccinet utvecklades snabbt och till sist kunde pandemin stävjas men än finns efterdyningar och kanske blir det som WHO förutspådde i ett tidigt skede att först 2025 är pandemin helt förbi. Personligen drabbas jag inte hårt men visst såg jag med förundran på hur folk reagerade och betedde sig. Alla var inte så snälla i all sin ängslan och frustration.

24 februari 2022 var det så åter dags när Putinregimen anföll Ukraina och försökte ockupera ett suveränt grannland. Frågan var hur länge Ukraina skulle klara sig, några dagar eller några veckor? Till mångas förvåning höll Ukraina stånd och lyckades också ge ryssarna på näsan men än pågår kriget och vi ser inget slut. Den enskilt största bidragande orsaken till Ukrainas framgångar är president Volodymyr Zelenskyj som stannade kvar på sin post och ledde landet i stället för att ta första bästa flyktväg. ”Vi är här, vi är i Kiev, vi försvarar Ukraina” var orden som fick Ukrainas folk att försvara sig.

Den sista stora händelsen jag antecknar i detta inlägg är Finlands medlemskap i Nato den 4 april 2023. En nödvändighet sedan Ryssland förbrukat sitt förtroende för årtionden framöver genom sitt orättfärdiga anfallskrig mot Ukraina. Så länge har jag levt att jag fått den uppfattningen att vad som helst kan hända, även det mest otänkbara. Därför måste man vara förberedd.

Visst har det hänt mycket annat också som till exempel Vietnamkriget, alla krigen i Mellersta Östern, i Afghanistan, i Afrika, terrorhandlingar och brott mot mänskligheten men ovannämnda 10 världspolitiska händelser är de som berört mig mest och finns som stolpar i tidens gång och i mitt minne. Bra saker har också hänt men de är oftast inte lika dramatiska.

Har du några händelser, storpolitiska eller mera nationella, som du minns speciellt bra. Vad gjorde du den dagen, hur du reagerade, hur blev det sedan? Till exempel minns jag också flygkraschen i Kvevlax 1961 och Estoniaolyckan 1994, vad som visades i massmedia, men någonstans måste jag sätta punkt.

Istedgade köpenhamnd

Istedgade i Köpenhamn några år senare än när jag bodde på hotell där. Till vänster Missionshotellet Nebo som borde finnas kvar men det var inte där jag bodde utan på andra sidan gatan.
Rakt fram ligger Hovedbanegården.

 

6 kommentarer

 • Jonas Lindqvist

  Tack för delgivande av händelser du minns, intressant vad som sätter sig starkt i minnet hos människor och känns mer äkta och nära då man läser de personliga upplevelserna.

  Tidiga händelser som jag i ung ålder minns starkt var Palmemordet -86 då jag vaknade upp hos morföräldrarna och slog på TV:n på morgonen för morgonprogrammen och istället fick höra att stadsministern blivit mördad. Sprang och väckte föräldrarna som först inte trodde på det jag berättade.
  En annan händelse var några veckor efter, kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Var mycket prat om vilka delar av Sverige som drabbats då vinden förde med sig radioaktivitet långt upp i landet. Gick i lågstadiet men var ett år man inte glömmer i första taget med dessa händelser i minnet.

  • Per

   Vissa saker minns man starkare, rent personliga eller sammankopplade med världshändelser, därför att de var dramatiska. Visst, Tjernobyl var också en sådan händelse som kom att beröra en själv eftersom radioaktiva partiklar kunde spridas även till våra breddgrader och de gjorde de också. Området kring Gävle drabbades hårdast men jag minns också att dagarna strax efteråt gick jag och tittade undrande upp mot skyn och det duggregn som föll. Jag jobbade utomhus den tiden.

 • annepauline

  Historiska händelser. Efter olyckan i Tjernobyl sade man att barn inte fick leka i sandlådan som fanns utanför Stadshuset i Vasa. Flera skyltar var uppsatta med ”Lek förbjuden på grund av becquerel halten i sanden”.

  Flygolyckan i Kvevlax var kanske inte så stor historisk händelse internationellt men nog så stor i Finland. Den händelsen gav mig flygskräck för resten av livet. Jag bodde några kilometer från olycksplatsen och det var skrämmande att se den mörka rökpelare som steg upp mot skyn i tre dagar efter olyckan. Jag var rädd att varje flygplan skulle trilla ner. Runsor flygfält låg ju också rätt nära mitt hem. Ack ja, denna olycka skedde förmodligen för att piloten vid tillfället var väldigt onykter. Det fanns tydligen ingen kontroll på nykterheten för piloter på den tiden.

  • Per

   Tjernobyl var en stor händelse och visst blev man oroad, man visste ju inte hur ökad radioaktivitet av olika slag påverkade hälsan och miljön. Skulle det ha varit idag hade myndigheterna förmodligen förbjudit folk att gå utomhus, med tanke på vad som skedde under pandemin. Becquerel, ett ord man nästan glömt bort men som då var allmänt förekommande.

   När det gäller flygolyckan i Kvevlax minns jag mest tidningsrubrikerna och bilderna men flygrutten gick ju förbi vår by och vi visst ungefär när flygplanet dök upp på himlen. På så sätt kändes det bekant och nära. Någon rökpelare såg inte vi men jag förstår att det gjorde intryck på dig.

 • GO

  En händelse som är mycket stark för mig är Lappo-katastrofen fredag 13 april 1976. Minns så väl när jag mötte en halvspringande Nils Olin på Masuunin som berättade om explosionen eller ett mycket snabbt brandförlopp, det fanns olika uppfattning om dn saken. Sedan begravningen av de 40 avlidna utanför Lappo kyrka med president Kekkonen sittande på en stol framför kistorna glömmer jag aldrig.

  • Per

   Också en stor och markerad händelse. Svårt att förstå att det gick så snabbt när Lappo patronfabrik jämnades med marken och 40 personer omkom förutom de som skadades.
   Nils Olin var jobbarkompis tidigare men jag hade flyttat till Sverige för studier året innan.

   Hittade denna artikel på Yle
   https://svenska.yle.fi/a/7-1060341

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »