Funderingar

Våren marscherar

Häromkvällen var jag ute på promenad. Lugnt och fint och nästan helt tyst. Bara några fåglar som lät sin sång ljuda, längre bort svanar och förmodligen tranor. Jag gick i mina egna tankar när jag plötsligt hörde ett märkligt väsande ljud. Det kom så plötsligt att jag hoppade till och fick gåshud över hela kroppen. Det var på den plats där jag tidigare denna vårvinter såg en lokatt, kanske var den åter på språng? Nej då, det visade sig vara en tjej på cykel som snabbt susade förbi. Nickade lätt på huvudet och så var hon borta. Hon såg ut att vara den sportiga typen med vattenflaska, den rätta sportcykeln och gulklädd. Men lite skraj blev jag. Dags att åter dela landsvägen men andra på två ben eller på rullande hjul. Vintern är förbi.

Även de första motorcyklarna har synts till. Både snabba raketer och stadiga motorpedar typ Goldwing. Inte många, det är rätt kallt ännu, men på håll kan jag höra mullret av en större motor och så dyker den upp nere i byn innan den dovt bullrande rullar förbi min stuga. Även några jenkkibilar har noterats, inte i byn utan åt stadshållet, präktiga amerikanska åk som har några decennier på nacken. Våren är här!

Också båtfolket rustar och gör sina förberedelser. Presenningar rivs, utrustningen granskas, drömmar vävs, skroven tvättas, målas och poleras. Varthän denna sommar?

Trädgårdar och blombänkar tittar fram när snödrivan smälter. Vad skall planteras, vad skall sås? Något nytt eller det gamla vanliga? Trädgårdsentusiasterna vädrar morgonluft. Kommande helg (21–23.4) är det trädgårdsmässa på Nolia i Umeå. Jag har två biljetter men har inte tillräckligt intresse för att åka själv. Jag är den typen som hellre luktar på blommorna under korkeken än att själv gräva i myllan.

Jag tar det ganska lugnt och njuter av de ljusa kvällarna, lyssnar på vårljuden, insuper doften och känner solens varma strålar på dagarna. Ganska enkelt. Gör det sista vedarbetet klart. Jo, de första små blommorna har tittat fram även på min tomt, här där de brukar vara sist i byn. Tofsvipor kan jag höra ned från åkern, dessa vårens budbärare. Och på morgnarna dyker solen upp samtidigt som jag vaknar. Jag gillar att följda den första solstrålen – den är speciell – bland trädtopparna i öster för att en kort stund senare se hela det glödande klotet resa sig över byn.

Den bästa tiden är nu fram till midsommar! Önskar att jag kunde bromsa tiden något men Tellus snurrar i sin givna givna, 108 000 km/h runt solen eller knappt 30 km/sek, den låter sig inte hejdas. Ofattbart.

Men visst, jag planerar och funderar. Vad skall jag göra denna vår och sommar. Urkult är självklart men vad mera? Livet är kort, det gäller att ta vara på de dagar man får, alla årstider.

Skrått

Titta en skrått som kliver omkring på fönsterrutan! Också ett vårtecken. Vad det är för sort vet jag inte men högst troligt någon vanlig varelse.
”Skrått” är dialektord för insekt av något slag.

Vasa salutorg

Våren har även kommit till provinshuvudstaden Vasa. Somliga solar invid frihetsstatyn, andra tar sig en bläcka strax bredvid.

Vasa

Jag tog en liten fotosafari i lördags kring Salutorget i Vasa och runt Atriumkvarteret. Fint väder som det varit den senaste tiden och mera lovas.
Den första långtidsprognosen för sommaren har dykt upp och den lovar en lång het sommar. Håller tummarna. Baksidan av medaljen är torka och fara för skogsbränder.

Salutorget i Vasa

Salutorget i Vasa. Mycket grus och damm som skall sopas bort efter vinterns halkbekämpning.

Posten (Posti) har gått ut med en kampanj där de ber om ursäkt för att de inte alltid lyckats genomföra sitt uppdrag att dela ut post.
Välitämme (vi bryr oss). Varje hushåll fick också ett vykort där de skrev ”vi har inte alltid lyckats”.
Hmm, märkligt… förstår inte meningen med denna drive. Kommer Posten att bli bättre nu eller är det ett konstaterande att Posti blir inte bättre än så här?

Vårblomma

Varje vår, inget kan stoppas oss! Lika säkert som solens gång över himlavalvet.

 


Nolia Trädgård Umeå – hemsida

2 kommentarer

 • annepauline

  Det har blivit vår här också. Snabbt gick det från mörker på morgnarna till som det är till exempel idag, strålande sol innan klockan sju. Diverse tidiga vårblommor har slagit ut. Jag såg blommande blåsippor igår. Den här tiden går så snabbt så man hinner inte med, pang bom så är det midsommar och sen blir det mörkare tider igen.

  Jag tycker det ser så rörigt ut med de där reklamskyltarna på torget. Skräpigt rentav. Det är så mycket skyltar överallt så ingen varken orkar eller vill läsa vad det står på dem. Förresten, vad är det för fula grå stolpar på rad på din bild med skylten Välitämme? Jag har tänkt fråga det förr.

  Det var en ryslig skrått du fotat. Undrar om det är en blåskrått. Eller blåhjon som de egentligen heter. Jag var rädd för dem när jag var liten. De flög gärna rakt på en och klamrade sig fast så man fick knappt loss dem. Usch.

  • Per

   Vad det är för skrått vet jag inte, den promenerade omkring på fönstret i sakta mak men så hämtade jag en tidning och gav den en smäll så föll den ned. Blåhjon, fullt möjligt. Den liknade mycket när jag kollade på nätet. Kanske den kommit in när jag hämtat ved från lidret?

   De fula stolparna har någon kreativ person bestämt att där skall de stå och fula sig. Enda nyttan som jag kan se är att jag lättare får djup i bilden men vackra är de inte. Skyltarna gaddade ihop sig på ett ställe för att locka med hamburgare och en sjöresa, rena reklamen.
   Wasaline kör med devisen ”snäppet bättre”, som syns på skylten, vilket inte jag tycker är så fyndigt. Snäppet bättre betyder ungefär lite bättre och det är ju inte mycket. Det borde vara mycket bättre, typ ”med råge” eller något sådant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »